Vreemde storing in meterkast

Blink2

  • #1
Hallo, 1 fase aansluiting, met 2 polige groep schakelaars, waarvan er 4 groepen achter een aardlekschakelaar zitten. Ik heb 2 automaten bij laten plaatsen voor 2 extra groepen. Er is voor deze 2 groepen geen 2e aardlekschakelaar geplaatst (geen ruimte). Huis is van de 50 er jaren, dus ijzeren leidingen in de muur. Alle bedrading is normale installatiedraad. Alles werkte normaal. De meterkast is in 2012 nog door elektra bedrijf gekeurd, volgens de sticker.

Boorde hierna door metalen leiding in wand heen, waarop de stroom van die groep uitviel.
In de meterkast was er niet een automaat uitgeslagen, en de aardlek ook niet. Wat verontrustend was een licht knetterend geluid bij de wisselstroom meter en bij de 1 fase stop energiemaatschappij.
Hierop groepen uitgezet. Geluid was weg. De magnetrongroep kon ik inschakelen . Hier zit ook de koelkast op.
Ik kon een van de later bijgezette groepen inschakelen, had stroom op de stop kontakten .
Wat opviel was dat als er een groep extra werd ingeschakeld het geluid sterker werd onder de meterkast. Het lampje in de koelkast bleef sterk flikkeren alsof er geen constante stroom was. Met alleen groep 6 en 1 bleef dat lampje gewoon stabiel branden. Ik kon op groep 6 gewoon machines gebruiken. Groep 2 , 3 waar ik ingeboord had, en 4 zijn niet in te schakelen.
Groep 3 de draden verwijderd. Fase draad bruin was op 2 punten geraakt en door de isolatie heen met de boor. blauw was niet beschadigd.

Ik heb zelf het idee dat er toch wat onderdelen kapot gegaan zijn, maar heb geen idee wat er nu fout gaat.
Mogelijk heeft iemand een zinvolle oplossing waar naar te kijken.
Dank je wel, blink2.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het enigszins mogelijk is zoveel mogelijk, liefst alle, groepen uitschakelen, vooral die knetteren veroorzaken bij aanzetten, dit is een gevaarlijke situatie, laat er een vakman bij komen.
 

CV__

  • #3
Wanneer zijn die groepen bijgeplaatst? Zijn die achter de reeds aanwezige aardlekschakelaar geplaatst, of buiten de aardlekbeveiliging om?

Hoe boor je in vredesnaam door 2 verschillende groepen in stalen buizen heen :?:

Doet je aardlekschakelaar het überhaupt nog wel? Gebruik de test-knop eens.

In 2012 is het nog gekeurd zeg je; heb je daar een verslag van? Wat is er gekeurd? Heb je een verklaring dat er een isolatieweerstandstest is uitgevoerd op 500 of 1000V? Wat is de uitschakeltijd en -stroom van de aardlekschakelaar?

Een seriële vlamboog of parallele vlamboog tussen fase en nul onder de zekeringswaarde kan eindeloos doorgaan, tot brand aan toe, zonder dat een automaat afslaat.

Je hebt wel echte automaten? Hopelijk niet van die schroefautomaten?

Als er geluid komt uit het kastje van de hoofdzekering bel je de netbeheerder. Als je niet weet wie je netbeheerder is kijk je op deze pagina en vul je je postcode in;https://www.mijnaansluiting.nl/algemeen/netbeheerdersperregio
Deze zullen zeer waarschijnlijk direct (ja, ook nu nog) iemand langssturen om e.e.a. te controleren.

Als je door buis + draad hebt geboord zijn er dus ook stalen krullen van het boren in die buis gevallen. Die liggen nu wellicht ergens bovenop een stopcontact ofzo...

Dus; alles onder het boorgat demonteren en stofzuigen, de kapotte draden vervangen. Draden die opties ok zijn kunnen ook 'lek' zijn!

En dat het liefst op de hele toko een isolatieweerstandstest (laten) doen. Testen van de aardlekschakelaar gaat meestal met hetzelfde apparaat (installatietester), dus dat ook meteen (laten) doen.

Ook kan je boor aan de draden getrokken hebben waardoor deze aan eender welke zijde (ook de blauwe) (deels) los geraakt zijn uit een lasklem / lasdop.

De koelkast met z'n knipperende lampje is verder ook een weggever dat er ergens een slecht contact zit. Dat kan ook _in_ de groepenverdeler zijn.

Die stalen buizen zijn natuurlijk sowieso ellende. Het kan zomaar zijn dat die groep 4 ook ergens een elektrische verbinding heeft naar die buizen, bijvoorbeeld fase gr. 4 en buis, wat nu pas een probleem geeft omdat een buis die elektrisch daarmee verbonden is nu opeens een sluiting naar nul of aarde heeft.

Je weet zeker dat er geen groepen door elkaar liggen?

En kunnen we een foto'je van de groepenkast krijgen?

Ik raad je ook aan om dit op te lossen alvorens de installatie weer in gebruik te nemen. Ga niet slapen zonder rookmelder met zo'n installatie ingeschakeld.

En raak vooral nooit die stalen buizen aan bij inschakelde installatie als je niet zeker bent van het functioneren van de aardlekschakelaar!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Samengevat, haal er snel mogelijk een vakman bij.
 

Blink2

  • #5
Groepen vorige week allemaal gecontroleerd, geen verwisselingen. Draad uit groep 3 gehaald. Fase draad was beschadigd door boor, op zolder in kunststof doos zat de fasedraad en 0 van groep 3 nog goed op de stekers. fase en 0 draad verwijderd.
netwerkbeheerder gisteren erbij. Na eerste controle 25 amp stop leek goed, alles zat vast. Bleef bij bepaalde belasting toch nog probleem geven. 2e keer porcelein inzetstuk en stop vernieuwd door hem. Hierop was de storing (knisperen) in hun kast en in de wisselstroom meter weg. Koelkastlamp bleef stabiel. groep 1,4, 5 en 6 werken nu normaal.
zijn conclusie was dat er 2 installatieautomaten kapot leken te zijn van groep 2 en 3. Deze waren niet meer in te schakelen. Waren overigens oude installatieautomaten waar ook een aardedraad op gemonteerd zat vanuit de aarde rial.

Situatie nu dus veilig voor wat betreft slecht contact en knisperen.
Vandaag komt een installateur om te zien wat er nu eigenlijk fout moet zijn in de groepenkast.
Het blijft vreemd omdat het volledige systeem sinds 2013 normaal heeft gefunctioneerd, zonder ook meer enige storing.
Moet erbij vermelden dat deze groep naar een oude zolder verdieping ging waarbij op het balkenwerk vloer de ijzeren leidingen waren gemonteerd met metalen koppeldozen. In 2013 heb ik de ijzeren aanvoerleiding van groep 3 deels verwijderd en vervangen door pvc en een Attema koppeldoos. Hier kwamen deze draden van groep 3 in uit, en zijn daar gekoppeld op het bestaande werk. De ijzeren leiding is dus onderbroken naar de zolder door pvc, en kan volgens mij dus geen geleider meer zijn.

Na controle installateur die alles vandaag zal nalopen, en pas na aangeven dat alles oke is, vraag ik 3x25 ampere aansluiting aan, en laat een volledig nieuwe groepenkast monteren, die voor de toekomst geschikt is. ( groep voor laadpaal, groep voor omvormer zonnepanelen, krachtgroep voor electrisch koken, enz. )
Iedereen bedankt voor de snelle reactie, en de duidelijke waarschuwingen.
Had alles ook gelukkig uitgeschakeld, en expertise erbij gehaald.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Installatieautomaten, nee alamats, aardlekautomaten.
Deze dien je maandelijks te testen om te voorkomen dat het mechaniek blijft hangen na uitschakeling.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Blink2 schreef:
heb ik de ijzeren aanvoerleiding van groep 3 deels verwijderd en vervangen door pvc en een Attema koppeldoos.
Het einde van de leiding ligt nu nog steeds in een ijzeren buis? Dat lijk me gevaarlijk, omdat die buis nu niet meer geaard is.
 

Blink2

  • #8
Elekticien vervangt oude automaten voor 4 installatieautomaten, en plaatst die achter een aardlekschakelaar. Draden groep 3 bijgetrokken. Mooi, alles ingeschakeld, begint het knisperend geluid weer in het netwerk gedeelte. Ondanks dat alles al een dag eerder was goed bevonden door netwerkmonteur. Electricien meld dit bij netwerkbeheerder. Monteur enexis komt (een andere als eerst).
Metalen hoofdzekering kastje jaren 50, 1 fase, weer open. Bij inschakelen groepen sprongen de vonken van de fasedraad aansluiting af. Netwerkbeheerder monteur gaf aan dat dit al langer was, en dat in zijn visie de oude rommel vervangen moest gaan worden. Zit nu dus op verder contact netwerbeheerder te wachten voor vervanging en modernisering.
Les voor mijzelf, neem niet klakkeloos advies monteur netwerk aan, want dit was ronduit gevaarlijk voor mij, mijn huis en omwonenden.
Dit alles even als afsluitende info.
 

CV__

  • #9
Eisen dat ze bij vervanging gratis de 3-fase upgrade doen als goedmaker! Is toch maar 5 minuten extra voor ze.

Of is de kabel die je huis binnenkomt maar 2-aderig?
 

Blink2

  • #10
Goed geraden. 1 fase, 2 aderig. Ga er vanuit dat er netjes nieuwe kabel 3x 25 a word aangelegd. Zullen ze blij van worden, maar ik heb geen vertrouwen meer in de huidige installatie.
 

CV__

  • #11
Vervangen van hoofdzekeringenkast en kabel naar de straat zijn twee losse dingen.

Maar evenzogoed; vraag om gratis 3*25
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu