Vreemd geluid uit verwarmingsbuis

Gelu1d

  • #1
Hi,

Ik woon in een appartment en heb sinds een maand last van een vreemd geluid in de buis bij mijn verwarming in de slaapkamer (die verticaal door de verdiepingen heen loopt). Ik heb het geluid opgenomen (zie link beneden svp).

Verdere details/samenvatting:
- Appartment (blokverwarming, thermostaatkraan, Siemens acvatix) - geluid komt alleen voor in een van de slaapkamers.
- Als de verwarming uit staat, hoor ik het geluid. Als het echter aan staat, wordt het naar mijn gevoel iets minder (hard).
- Dit is vooral 's avonds en 's nachts hoorbaar. Het geluid komt per minuut steeds terug. Overdag gebeurt het minder.
- Tijdens zowel warm weer van een aantal dagen geleden kwam dit geluid ook terug. (Verwarming bij de buren stond neem ik aan ook uit, als ik aan de buis voel was dit koud tenminste)
- Onderburen zeggen niks te horen van dit geluid.
- Monteurs kwamen op bezoek, maar wisten ook niet heel snel waar dit aan kan liggen. (Helaas konden zij het geluid niet horen, omdat het overdag niet al te vaak gebeurt)

Geluid van de buis die ik heb opgenomen:
Staat niet meer live helaas

Hoe zou dit geluid veroorzaakt kunnen worden?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zou het geluid naar de servicemonteurs sturen.
 

Gelu1d

  • #3
Hi Frank,

Inmiddels een maand verder zonder oplossing helaas. Monteurs denken dat het geluid lucht is. Boven gekeken (circulatiepomp gecheckt), verwarming ook ontlucht, maar geen resultaat.

Een periode was de verwarming zelfs uitgezet in het hele appartement, maar het geluid bleef alsnog voorkomen.
 

JeffreyD94

  • #4
Maak is een foto van de thermostaatkraan?
Welke leiding word als eerste warm?

Heb de radiator ontlucht met kraan open en kraan gesloten?
Zit de radiator wel op juiste afschot met hoogste punt bij de ontluchter?
Hebben je bovenburen misschien lucht in hun radiator? (Laat de monteur daar controleren en ontluchten, en niet op het woord van de bewoners geloven!)

Neem aan dat de strangen van onder gevoed worden en door alle woningen verticaal lopen?

Hopende dat dit wat tips geeft?

Ik vermoed bijna zeker omdat het een slaapkamer betreft, de bovenburen allemaal hem niet gebruiken, hierdoor kan je ontluchten wat je wilt, maar zal er toch bij je bovenburen ontlucht moeten worden.
(Advies dat monteur hoofd transportpomp uitzet tijdens ontluchten!)
 

Gelu1d

  • #5
Hi JeffreyD94, bedankt voor je reactie en hulp! Je tips zijn erg waardevol.

Ik heb beneden 3 foto's geupload.
Misschien ook goed om te weten: als de verwarming aan staat, wordt het geluid minder hard. Het gebeurt gek genoeg vaak in de avond en nacht dan overdag. :?

De voorste leiding is het eerste warm (die gekoppeld is aan het grijze metalen leiding)

Ik heb helaas zelf geen idee hoe de monteur ontlucht heeft (ik was op dat moment niet thuis), maar volgens mijn huisgenoot was het ontluchten wel gedaan. Er kwam toen een klein beetje lucht en water uit.
Ook heb ik geprobeerd te ontluchten, door eerst de verwarming op de hoogste stand te zetten, 10 minuten wachten en vervolgens uit, 10 minuten wachten en daarna de sleutel te draaien. Vervolgens kwam er alleen maar een constante stroom van water uit (deze bleef stromen en stopte niet totdat ik de sleutel terugdraaide).
Zit de radiator wel op juiste afschot met hoogste punt bij de ontluchter?
Helaas begrijp ik dit niet erg goed, maar ik hoop dat de foto's duidelijkheid geven.

De stangen lopen inderdaad verticaal door alle woningen. Ik weet niet zeker of het van onder gevoed wordt door de woningen.

Ik heb helaas tevergeefs op verschillende manieren contact proberen te zoeken met de bovenburen, ook met de monteur. Is er geen andere manier om dit op te lossen zonder die van hun te ontluchten?

 

JeffreyD94

  • #6
Lucht drijft boven op water, als je de kant waar de ontluchter zit (Links boven.) niet net iets hoger zit dan de rechterzijde, dan kan het zomaar zijn dat ontluchten niet tot moeizaam gaat.

Sommige draaien de koppelingen tussen de radiator en de thermostaatkraan losjes om geforceerd de leiding te spuien, ben hier zelf alleen geen voorstander van. (Wilt ook niet altijd het probleem 100% oplossen.)

Is de buurman boven je de hoogste bewoner? Anders probeer degene daarboven?

Is het huur of koop? Ik zou met huur namelijk net zo vaak klagen totdat het opgelost is! Laat de verhuur maatschappij de meneer maar benaderen dan, volgens mij zijn huurder verplicht om eventueel in bepaalde gevallen medewerking te verlenen. Volgens mij valt dit onder zo’n geval?


Hier kan ook wel is een luchtbel blijven hangen, alleen omdat je aangeeft dat het meer hoorbaar is als de knop dicht staat, geloof ik niet dat hier lucht zit.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Dit heeft niets met lucht te maken, het moet iets heel anders zijn.
Misschien is het wel een knaagdier die aan de leidingen of isolatie zit als de leidingen koud zijn.
Het klinkt raar maar het zou me niets verbazen.
 

Gelu1d

  • #8
Hi @JeffreyD94, dank voor de reactie nogmaals, erg tof van je en interessant om dit soort dingen van je te leren!

@Ronny ook jij bedankt. Ik zou het helaas echt niet weten. 2 monteurs (en ik geloof ook Jeffrey die het geluid heeft gehoord) denken dat het lucht is. Alhoewel de leiding warm wordt als het aan is, is het geluid een stuk minder en maakt het een soort van wrijvende geluid. Maar het is er nog wel. :cry:
Hmm, ik weet eigenlijk niet hoe het helemaal boven in het appartement werkt. Misschien zou ik een keertje met de monteur die toegang heeft mee kunnen kijken.


@Jeffrey, inderdaad, buurman is de hoogste bewoner. Ik kon het geluid bij hem ook horen van ver. De onderburen hebben er geen last van. Ik heb inmiddels de verhuurder een mail gestuurd met de vraag of zij een afspraak kunnen maken. Er was al eerder een afspraak geannuleerd (door de bewoner of monteur, het is helaas onduidelijk) en ik weet niet of dat nog goed gaat komen. Vandaar dat ik mij afvroeg of er wellicht een andere oplossing zou zijn.

De kant van de verwarming waar de ontluchting schroef zit ligt inderdaad hoger dan de andere kant.

Een andere detail: het geluid is soms (1 of 2 dagen) compleet weg en komt plotseling terug. Vaak blijft het hangen in de avond en nacht en komt het enkele keren per minuut voor. Overdag is dit veel minder, alhoewel ik het soms wel in de middag hoor. Zou er wellicht een soort van systeem zijn die op een bepaalde tijdstip aan gaat waardoor dit veroorzaakt zou kunnen worden?

Kan de monteur wellicht boven in het appartement (dus boven de bovenburen zelf) wellicht iets tijdelijks afsluiten om te kijken of het geluid weg gaat?
 

Gelu1d

  • #9
Update:

Helaas is dit probleem nog niet opgelost.

Paar updates:

- Verwarming van de buren zijn volgens de monteurs ontlucht.

- Vandaag kwam er een opzichter langs om (als het goed is) de ketel beneden in het appartement uit te schakelen, zodat alle verwarmingen tijdelijk uit staan.
Echter blijft het probleem alsnog bestaan.

Ik weet niet wat voor andere soort oplossingen nog bestaan. Leiding compleet vervangen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Met een stethoscoop de bron opzoeken, als u dat weet kunnen er maatregelen genomen worden, op de bonnefooi spullen gaan slopen levert meestal niets anders op dan een lege bankrekening.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu