Water onder vlonder

Ruud_gerritsen

  • #1
Hallo,

Ik ben momenteel een houten vlonder aan het bouwen op piketpalen. De grond onder de vlonder is klei en water loopt daar niet lekker de grond in. Ik ga er geen drainage bij aanleggen en vraag mij af wat verstandig is wat betreft het water. Ik lees op internet verschillende opties die benoemd zijn, die zouden moeten helpen. 1 daarvan is een laag wit zand onder het worteldoek, maar ik vraag mij af wat dat toevoegt. Een ander is een laag schelpen op het worteldoek, die dan een deel van het vocht kan opnemen voor een langzame afgifte. Of een combi van deze 2 opties. Kan iemand mij vertellen wat verstandig/handig is. Of heeft iemand hier andere ideeën over.

Ter aanvulling: Er zit een put onder de vlonder, dus als het volloopt met water, kan het wel weg.

Mvg, Ruud
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat dacht je van afschot richting die put?
 

Ruud_gerritsen

  • #3
Ik ga het niet onder afschot plaatsen. Bovendien ligt de ingang van de put hoger dan de ondergrond, omdat de ondergrond is afgegraven ivm het plaatsen van de toekomstige vlonder. Dus die fungeert nu als een soort overloop, als het vol zal lopen met hemelwater. Echter, onder het dek liggen ook de ventilatiegaten van de kruipruimte en die liggen ongeveer op de zelfde hoogte als de ingang van de put, dus ik wil het daar zo droog mogelijk houden. Bedankt voor de suggestie, maar dit is helaas niet de oplossing voor mij.

Mvg,

Ruud
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan verlaag je die put toch een beetje.
zand of schelpen tot boven het niveau van de put helpen niet om het water te laten weglopen maar kunnen wel stank van stilstaand water voorkomen als het voldoende hoog wordt aangebracht
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Vlonderplanken nemen met ribbels en onder afschot leggen ( 1 cm per meter). Dan loopt 99% van het water weg. Het water dat tussen de vlonderplanken op de kleigrond valt is nihil. Dat zakt wel weg.
 

Ruud_gerritsen

  • #6
Ik ga niet onder afschot plaatsen en zeker niet met de ribbels naar boven. Dat afschot is leuk voor grote hoeveelheden water en dan glijdt dat er lekker vanaf, maar dat gebeurt ook met de gladde kant zonder afschot. Met 1 cm afschot blijft er gewoon water en rotzooi tussen de ribbels liggen. En dat zorgt juist voor algen. Ik doe de gladde kant boven, want dat vind ik mooier en blijft langer zonder algen.

Mvg Ruud
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ok, ook goed. Maar hoe je het water probleem dan op kan lossen moet je ons dan ook niet vragen.

Soms kun je iets wel willen, maar vraagt de praktijk (bestaande situatie) toch om iets anders.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
Je vraagt suggesties en vervolgens kaats je alle gegeven advies af. Waarom vraag je advies als je het zo goed weet. Wat is de volgens jou de reden dat er geen water onder zou mogen komen? Ik zou niets anders er onder doen dan worteldoek. Dan kunnen de planken ventileren. Je kunt wel dingen over de kleigrond willen leggen maar alsnog zal het water niet sneller weg zakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Hou er rekening mee dat de planken veel sneller glad kunnen worden als je ze verkeerd om legt.

In de kleigrond kan je met een grondboor een aantal gaten maken zodat het water beter wegloopt. De grond op afschot is altijd beter. De put verlagen is misschien hier zelfs de makkelijkste manier.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu