AWB themomaster 2hr storing 9-2 alleen bij warm weer

RonaldJune

  • #1
Hallo, mijn naam is Ronald en ben nieuw hier op het forum. Heb een vraag. Ik heb een AWB themomaster 2hr die bij warm weer op storing slaat. 9-2 storing. Moet hem dan resetten en dan start ie weer normaal op. Maar dat gaat steeds moeilijker. Heb al de luchtdruk sensor vervangen, de ntc en de driewegklep inclusief Servo en het expansievat is ook vernieuwd. Die waren allemaal aan vervanging toe. Hij hangt op zolder, en daar is het natuurlijk behoorlijk warm. Maar dat maakte de eerste 4 jaar ook niks uit toen werkte hij altijd. Weet iemand wat het kan zijn? Buiten wat op de lijst van de 9-2 storing staat. Want dat heb ik voor het grootste gedeelte al getest en vervangen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
9-2 of 2-9?
 

RonaldJune

  • #3
Ja das een goeie. Ik zou het niet weten met welke hij begint. Zie alleen een 2 en een 9 verschijnen. Maar weet dus niet wat de eerste is.
 

RonaldJune

  • #4
Heb sta al eens eerder opgezocht maar in het boekje gaan de storingen maar tot 6.0 dus het zal 2-9 zijn. Waarbij staat zie 2-8. En dat is dan brander automaat, kabelboom en ventilator. Als je dat allemaal moet vervangen. Kun je net zo goed een nieuwe ketel ophangen. Vandaar mijn vraag. Vooral omdat ie het alleen bij warm weer doet. En de hele winter nergens last van heeft.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
Storingscode 2-9, oorzaak & oplossing
Oorzaak:
Er is geen terugkoppeling van de ventilator naar de branderautomaat.
- De ventilator is defect (er is kortsluiting op de venilatorprint).
- Er is slecht contact van de connector op de ventilatorprint.
- De kabelboom is defect.
- Er is geen 24 volt (rood of blauw) vanuit de branderautomaat.
- Er is slecht contact van de connector op de ventilatorprint.
- De witte draad van de kabelboom naar de ventilator is defect.

Oplossing:
-De ventilator dient vervangen te worden. Let op de glaszekering in de branderautomaat!
- Het contact verbeteren en zo nodig de kabelboom vervangen.
- De kabelboom dient vervangen te worden.
- De branderautomaat dient vervangen te worden.
- De witte draad moet hersteld worden en zo nodig de kabelboom vervangen.
https://www.warmteklacht.nl/storingen.php?merk=11&ketel=41&storing=3508&subcode=0
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #6
Als het bovengenoemde niet werkt:
Je kunt ook de printconnector op de MCBA (branderautomaat) doorsolderen.

Als dat niet werkt, op marktplaats, voor een paar tientjes een 2e hands branderautomaat kopen.
 

RonaldJune

  • #7
Ja al die storingen en oplossingen had ik ook al gevonden behalve die van het doorsolderen. Het schijnt dat er ook een deel kan zijn dat niet meer te repareren is en de ketel gewoon gescrapt kan worden.ivm de enorme kosten. Laten we hopen dat het dat niet is. Zal sta dalijk even quoten van een specialist. Ik ga iig eerst even de verbindingen checken. ( Als het wat is afgekoeld) en kijken of dat helpt.
 

RonaldJune

  • #8
Dit had ik van een specialist. Die het niet meteen om geld verdienen gaat.
Quote:
Het kunnen inderdaad meerdere factoren zijn dit is een lastige storing, als de wisselaar goed schoon is en niet verstopt zit kan het probleem in deze 3 onderdelen zittende Mcba en ventilator komt het vaakst voor. maar als de wisselaar verstopt zit dan geeft de ketel ook dit probleem en is de ketel 9 van de 10 keer afgeschreven omdat een wisselaar van de awb niet schoon te maken is en de meeste beginnen zo rond de 18-20 jaar dit probleem te krijgen. End quote
Ik had gehoopt iemand te vinden die ditzelfde had en dat ik dan makkelijker en sneller gericht kon repareren. Ik ga er iig mee aan de slag.
 

RonaldJune

  • #10
Ja had ik gezien. Bij mij deed ie het ook in het begin alleen als ik de kap eraf haal. Maar om nou een nieuwe branderautomaat te kopen. Ik ga iig eens even kijken of ie genoeg lucht krijgt en zo.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu