Vraag over storing groepschakelaar en aardlekschakelaar

Tijmen1972

  • #1
Beste,

Ik heb een vraag over een storing waar ik tegenaan loop. Ik heb een Hafonorm groepenkast met 12 groepen (type ABB 16 NA), 3 aardlekschakelaars (blauwe-, witte- en groene groepen) en natuurlijk een hoofdschakelaar. Als ik de 7e groepschakelaar/automaat omzet klapt de aardlekschakelaar eruit.

Op deze groep zit alleen de wasmachine aangesloten, als ik de stekker van de wasmachine eruit haal blijft hetzelfde probleem zich voordoen. Ik heb zowel de wandcontactdoos van de wasmachine en de groepenkast open geschroefd en zie daar geen gekke dingen (verbrande draden, brandlucht e,d.). Kan het zijn dat de groepschakelaar/automaat kapot is en sluiting maakt o.i.d.? Ik hoor het graag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik ben bang dat de VD draden verzopen zijn.

Ik heb dit probleem al heel vaak gezien en meestal komt dit door een lekkage in de badkamervloer waar ook de buis voor de wasmachine groep door loopt.
Het water verzameld zich dan in de buis en veroorzaakt dat de isolatie verzadigd en doorslaat.

Meestal druk ik er een trekveer bij in
En kijk dan of deze vochtig is bij uitnemen .
 

Tijmen1972

  • #3
Dank voor je snelle reactie. We hebben geen buizen door de badkamervloer lopen, de bedrading loopt vanaf onze zolder (daar staat de wasmachine) in een rechte lijn naar beneden naar de meterkast. Toch wellicht de automaat?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Als je de bedrading van de automaat haalt, en deze valt nog steeds uit, is deze kapot.

Meestal is het inderdaad beschadigde of verzopen bedrading, of ergens een verbrande las onderweg. Al zitten er in de wasmachinegroep meestal geen lassen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een automaat is dubbelgeisoleerd, en zal bij een interne fout geen aardfout veroorzaken.

Bedrading loopt niet achter de badkamertegels langs?
 

Tijmen1972

  • #6
We hebben een verticaal koofje in de hoek van de badkamer waar de leidingen doorheen lopen naar de meterkast , deze zit echter ver weg van waterbronnen/waterleidingen. Bovendien zit er een mantel om de bedrading heen.
 

CV__

  • #7
Er kan ook vanuit de bouw al vocht in hebben gezeten.

Veelal zal de leiding hoe dan ook een stukje onder de badkamer doorlopen, simpelweg omdat leidingen veelal pas na de verdiepingsvloer de woningscheidende muur ingaan.

De automaat zelf zal geen aardlek maken, dat zou wel heel raar zijn. Maar je kunt inderdaad de bedrading van die groep er af halen en dan nogmaals kijken. Het is veel logischer dat het wel in de bedrading zit en dat er doorgang L-PE of N-PE is, waarschijnlijk de eerste.

Dit is ook na te meten met een isolatieweerstandstester. Maar bij gebrek daaraan kun je net zo makkelijk de draden vervangen. Drie keer 2,5mm2 naar de zolder kost nog geen 10 euro, daar kun je zelfs geen isolatieweerstandstester van huren. Het is echter wel handig om er achter te komen of eventueel vocht van een huidige lekkage afkomstig is, of van de bouw / oude verholpen lekkage.
 

CV__

  • #8
Een mantel om de bedrading? Gewoon buis bedoel je? Of is het kabel?

Je kunt de boel ook uitblazen; aan de ene kant de compressor er op zetten, aan de andere kant een doek er bij houden.
 

Tijmen1972

  • #9
Sorry, ben niet duidelijk. het is kabel met daar omheen een buis. Bedrading is vier jaar geleden volledig vernieuwd.
 

CV__

  • #10
Kabel over zo'n afstand door buis trekken is vragen om moeilijkheden. Kan zomaar zijn dat die kabel bij het trekken al half verrot gegaan is. Je ziet aan dit uiteinde ook al een geschaafde mantel.
 

CV__

  • #11
Haal op de afgaande kant van de automaat de bedrading los en test opnieuw; garantie dat de aardlekschakelaar nu gewoon in blijft staan.

Als je vervolgens de boel weer aansluit maar de blauwe en geelgroene omwisseld zal de aardlekschakelaar misschien ook wel in blijven staan maar de groepsautomaat uitvallen. Dan heb je gewoon een lek tussen bruin en geelgroen dus.
 

CV__

  • #12
Wat ook nog wel eens gebeurd is dat de buitenmantel te ruig gestript wordt en de aderisolatie ook ingesneden wordt. Dan heb je heel weinig nodig om het te laten doorslaan.


^Dit, maar dan waar de buitenmantel net ophoudt. Dit voorbeeld komt van voorbedrade flexbuis; daar heb je een soortgelijk probleem.
 

Tijmen1972

  • #13
Dank voor alle input, ik ga er mee aan de slag!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu