Van Meterkast tot Jacuzzi

DMS23

  • #1
Wij hebben net een jacuzzi gekocht, type Dynasty Spa met een MClass controller (gecko). Nu kan deze controller worden aangesloten op 2 manieren.
1. 220v met een 16A zekering.
2. 2x 220v met 2x een 16A zekering, een fornuisgroep als ik de juiste term gebruik.

Voordeel van type 1 is dat het heel recht toe rechtaan aansluiten is in de meterkast. 3 draden heen eigen groep (uiteraard achter een aardlek.
Nadeel van type 1 is dat we dan niet alle functies tegelijk kunnen gebruiken.

Voordeel van type 2 is dat wat alles (verwarming, jets, luchtpomp) tegelijk kunnen gebruiken. Wel zo fijn tijdens de wintermaanden.
Nadeel van type 2, de elektra aansluiting wil ik even gecheckt hebben voor ik scheel kijk.


We beginnen in de meterkast.
Hoofdaansluiting is 3x 25A.

Vanwege de indeling van het huis en de komst van een elektrische auto heb ik nu een grote aardlekschakelaar met daar op alleen de 3 fase laadpaal. Mag ik hier een fornuis groep bij aansluiten?

Dan van het verdeelblok naar de fornuisgroep, volgens mij moet ik hier 6mm2 voor gebruiken uiteraard met aderhulzen.
Aan de onderkant van de zekering wilde ik hem dan doorlussen met een brug. Mag dit?

De kabel van de meterkast naar de jacuzzi, ik had hier voor ingedachten een 4 aderige YMVK-AS Grondkabel van 2,5 omdat de kabel door de kruipruimte gaat en een stukje door de tuin onder het kunstgras . De metalen mantel wilde ik
gebruiken voor de aarde. Is dit correct?

Na een potje modderworstelen in de kruipruimte en een stukje graven, (hoe diep moet de kabel volgens de norm?) kom ik aan bij de jacuzzi (afstand 20 meter aan kabel)

Hieronder het aansluitschema



LET OP! In dit plaatje staat LINE 3 afgebeeld maar dat is niet het geval in onze jacuzzi. Anders was het een 3 fase aansluiting geworden.

Als ik dit goed lees, gaat dan mijn buitenmantel naar de groen geel aarde aansluiting, moet ik deze nog aanpassen dat het een draad wordt of mag je de mantel afrollen en dan aansluiten?

Dan heb ik 4 draden over.:

Bruin - Fase 1
Blauw - Nul Draad
Zwart - Fase 2
Grijs - Nul Draad

Mag ik ze zo coderen? uiteraard zal ik er een tapje overheen doen zodat ik niet per ongeluk de verkeerde erin prik.

Dan volgens het plaatje mag ik de 2 Nul Draden samen in de jacuzzi controller stoppen, of vinden jullie dat ik ze buiten de jacuzzi moet samenvoegen en dan één draad in de aansluiting van de jacuzzi zelf. Indien samenvoegen, wat is hier de mooiste manier om dit te doen?

Een hoop vragen, ze zeggen niet voor niks dat; één gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Nu hoor ik graag jullie mening.

Bij voorbaat dank.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou een krachtgroep plaatsen, en hiervan 2 fasen gebruiken. Dan zit je ook niet met een dubbele nul (vanwege faseverschuiving) en worden de hoofdzekeringen van 25A ook niet overbelast.
 

CV__

  • #3
Krachtgroep plaatsen, of krachtaardlekautomaat, afhankelijk van of je nu 4P ALS + krachtgroep hebt of een krachtaardlekautomaat voor je laadpaal.
Dan 4x2,5 + 2,5 naar buiten toe. Daar dan een van de drie fasen niet aansluiten.

De mantel van de grondkabel is aarde. Er zit tevens een 'litze' onder de mantel; die sluit je aan. Niet alle klemmen kunnen daar mee overweg!

Wat voor aansluitingen heb je op dat ding?
 

DMS23

  • #4
Op dit moment heb ik een 4 polige Aardlekschakelaar waar de laadpaal (3 fase) op is aangesloten. Ik begrijp dat ik hierachter nog een krachtgroep mag aansluiten?

Wat betreft de aansluiting heb ik begrepen dat er een schroef systeem op zit. Een schroef met daaronder een houder die omhoog en omlaag gaat afhankelijk van de richting.
Zelf was ik van plan om de Litze, zowel in de meterkast als bij de jacuzzi te voorzien van een oogje en krimkous om het netjes af te werken.

Zijn er in mijn plan andere punten van aandacht die ik ben vergeten? of is alles correct uitgedacht?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu