Houten vloerbalken repareren

Joseph123

  • #1
Hallo allemaal,

Bij een verbouwing van mijn huis (bouwjaar +/ 1890) ben ik op de zolderverdieping een aantal vloerbalken tegengekomen waarvaan de uiteinden rot zijn. Bij de meeste balken heb ik dit opgelost door het rotte deel te verwijderen en nieuwe balkdelen bevestigd tegen de oude balken (nieuwe balkdelen +/- 2 meter, 4 M12 draadeinden door oude en nieuwe balk).

Bij 1 balk is het gat in de muur waar de nieuwe balk op moet komen te rusten iets te diep uitgekomen, waardoor de balk hier zweeft als hij op het plafond van de benedenverdieping ligt. Hoe kan ik dit het beste opvullen:
- zandcement
- metselspecie
- snelcement
- houten opvulblokje
- iets anders?

Een tweede vraag. Ik heb de naastliggende balkuiteinden ook gecontroleerd op rot door een hoekje van de bakstenen ernaast uit te kappen. Het blijkt dat sommige van deze balken maar ongeveer 5 cm op de muur rusten, terwijl ik altijd begrepen heb dat dit 10 cm zou moten zijn. Van de ene kant denk ik: het huis staat al meer dan 100 jaar, het zal wel goed zijn. Van de andere kant blijft die 10 cm door mijn hoofd spoken met de gedachte dat dit het moment is om hier iets aan te doen. Wat zijn jullie gedachten hierover?

En nog een laatste vraag. Eén van mijn nieuwe balken blijkt een balk te zijn uit het hart van de boom. De jaarringen maken mooie cirkels rond het hart van mijn balk. Aan het uiteinde is het hout iets gespleten: 1 mm breed, 150 mm lang, 20 mm diep (balk is 70 x 170). Nu meen ik wel eens gelezen te hebben dat zo'n balk niet geschikt is als dragende balk, maar ik kan dat niet meer terugvinden. Is deze balk bruikbaar?

Hartelijk dank voor de feedback!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een houten vloer vul je uiteraard op met hout.

Kijk naar de kwaliteit van het hout. Moet minimaal C18 zijn, bij voorkeur C24. Als het er niet op staat, is het niet geschikt. Het lijkt me sterk dat kernhout voorzien is van de aanduiding, dus dan heb je je antwoord ;)

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
In de normen uit 1972 staat dit: Constructiehout dient "hartvrij" te zijn, in standaard bouwhout mag wel het hart zitten.
Tegenwoordig wordt hout mechanisch beproefd en dan gesorteerd en voorzien van een stempel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Beproeven ze elke balk?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu