Wat te doen met asbest gevelplaat?

Unfortunately

  • #1
Ik ben bezig met kozijnen repareren en verfen. Onder het kozijn bevindt zich een asbest plaat. De vorige bewoners hadden er een stopcontact tegenaan gemonteerd. Deze hing er half uit en heb hem er helemaal uit gehaald. Echter, het ziet er niet helemaal goed uit. Ik vroeg me af wat ik hiermee het beste kan doen.

Alvast bedankt.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Er zijn twee opties:
- Laten zitten en afdekken met bv. een houten plaat.
- Laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.
 

Ambidexterity

  • #3
Die eerste optie, mag dat eigenlijk wel?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Nu nog wel. De regelgeving welke 31-12-2024 ingaat geldt alleen voor asbesthoudende daken. En dan nog speciaal voor daken welke in contact staan met de buitenlucht.

Dus al het asbest wat niet zichtbaar is van buitenaf is nog vrijgesteld. Echter moet je jezelf afvragen wat verstandig is...

Inpandig asbest verwijderen is vaak ook echt slopen. En een (tijdelijk) onbewoonbaar huis. Aan de andere kant: ooit zal er een moment komen dat al het asbest weg moet.
 

Ambidexterity

  • #5
We kunnen niet kijken in de situatie van de TS, persoonlijk zou ik er voor kiezen om het gelijk aan te pakken.
 

Unfortunately

  • #6
Bedankt voor de reacties.
Ik zal dan toch voor optie 1 gaan, aangezien het financieel een stuk aantrekkelijker is. Echter, ik wil ooit nog wel een keer alle asbest gevelplaten eruit laten halen. Maar dat pas minstens over een paar jaar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Optie 1 is inderdaad gewoon toegestaan. Uitzondering kan zijn als de plaat in zo'n slechte staat / verweerd is dat deze spontaan vezels los laat. Maar dat is niet snel.

Ik dacht dat soms als je asbest afdekt er aan de bereikbare zijde een sticker opgeplakt moet worden. Maar ik kan de regels daarover niet terugvinden. Als de plaat aan de buitenkant in het zicht blijft is dat niet aan de orde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu