Helpt een rooster in de tussenmuur bij luchten?

Jetrouve

  • #1
Dé voorkant van ons huis wordt in de zomer erg warm, doordat er de hele dag de zon op staat.
Als we s avonds de ramen opzetten komt er geen trek op gang, de warme lucht blijft hangen.

Wij denken dat dat komt doordat er alleen een deur in de zijmuur zit. Deze komt uit op een gang, waarin verderop op dezelfde muur weer een deur zit, naar een andere kamer die precies achter de eerste ligt (en dus de hele middag schaduw heeft, en koeler is).
De lucht moet als het ware 2 hoeken om, en dat is te veel.

We denken er over om in de muur tussen die 2 kamers een afsluitbaar rooster aan te brengen. Zo heb je tegenover de ramen dus een rooster, de andere kamer, en weer ramen.
Weet iemand of dit zin heeft?
We zouden zo graag zo'n heerlijke tocht stroom op gang brengen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De warmte zoveel mogelijk buiten houden levert het meeste op
Is de spouw geïsoleerd en zit er isolatieglas in de ramen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Weinig zin. Flink tochten, zodat je lichaam iest afkoelt, zou je met een ventilator kunnen maken.
 

Jetrouve

  • #4
Bedacht voor de antwoorden.

Er zit wel sinds een paar jaar dubbel glas in de ramen, maar daar merken we weinig van eerlijk gezegd.

Het is een huis van voor 1900 met enorme (schuif) ramen, bijna de hele muur bestaat uit glas. De ramen kunnen maar een cm of 40 omhoog schuiven.

We houden de gordijnen dicht, maar het warmt toch op.
Buitenzonwering mogen we niet aanleggen helaas, vandaar dat we proberen een luchtstroom op gang te brengen zodat iig de ergste hitte eruit kan.

Maar een opening tussen de twee kamers zal dus weinig zin hebben?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Bij een zomer als afgelopen jaar, en ze voorspellen dit jaar weer zo een zomer, helpt eigenlijk alleen maar een goede Airco.

Ramen en deuren openzetten, helpt vaak alleen als de lucht en ook de stenen en bestrating goed afgekoeld is.
Anders komt er nog meer warmte het huis in.
Alles dichthouden, is het beste.
 

Bert pit

  • #6
Het meest effectief is toch aan de buitenkant screens aanbrengen op het glas. Ik weet niet of dat ook onder de noemer zonwering valt. Maar dat zal veel schelen. Probeer het maar aan uit met een laken of zo. Dit scheelt zo een paar graden.

Het effect van soortgelijke oplossingen aan de binnenkant van het raam is aanzienlijk minder.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Controleer eens wat voor glas je hebt. Soms staan er gegevens in de spouw van het glas. Of er een coating op zit, kan je controleren door de kleur van de reclectie van een aansteker te bekijken. In jouw geval kan een zonwerende coating ook oplossing bieden (lagere ZTA-waarde).


Als je alles aan de zonkant goed dicht houdt, hou je de warmte lang buiten. Voorwaarde is uiteraard wel zonwering waar het kan (liefst buiten, anders binnen) en nachtventilatie. Zolang het 's nachts afkoelt (warme nachten zijn er maar weinig), kan je je huis zo koel houden.

Zodra het buiten koeler is dan binnen, meteen (aan die kant van het huis) open zetten. Indien mogelijk in de nok van het dak extra dakramen maken voor dit doel. Als je vanwege inbraakrisico niet 's nachts ramen en deuren open wilt hebben, zijn er inbraakveilige oplossingen met roosters.


Het vraagt wel een bepaalde discipline. Ik vind dat zeker opwegen tegen de heerlijke koelte. Bij mij is het soms bijna té koel. Ik denk dat bijna alle airco's worden gekozen om die discipline niet te hoeven hebben.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Even heel basic:

Trek: verticale luchtstroom door opstijgende lucht agv temperatuurverschillen. Voorbeelden: Schoorsteen, zomernachtventilatie middels dakramen en ventilatieluiken.

Dwarsventilatie: horizontale luchtstroom als gevolg van drukverschillen door verschil in windruk op 2 tegenover elkaar gelegen gevels. Zowel via ventilatieroosters als kieren. Dit effect heb je alleen als het waait. Als het heel warm is, waait het niet in Nederland....

Overstroom: Luchtverplaatsing tussen 2 naast elkaar gelegen ruimtes door: ruimte onder de deur, deurroosters, muurroosters etc.

Een mechanische afvoer ("MV-box")in een woning is een gecontroleerde manier van ventileren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu