Italiaanse inloop douche.

Nick wood

  • #41
Bedankt Dennis !! :D
 

Nick wood

  • #42
Eindelijk ben ik dan zover dat de vloerplaten geplaatst kunnen worden, hier de eerste paar.



Het op maat maken gaat vrij snel, deze platen snij je op dezelfde manier als gipsplaten.



Wat het meeste tijd kost is het uitmeten van de gaten voor de beide afvoeren (wastafels en toilet).

De platen liggen perfect vlak op de vloer daarom heb ik besloten om er geen tegellijm onder te doen maar te schroeven en met de PU-lijm waterdicht te maken.



Hier de PU-lijm aangebracht.



Het uitvlakken van de vloer heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Op het gedeelte wat geëgaliseerd is lopen de platen ook perfect recht. Uiteraard wél met het benodigde afschot.



Tot zover ben ik gekomen met het bevestigen van de platen.



Een foto van de andere kant genomen.



Ik ben bewust gestopt omdat ik al regelmatig met mijn handen in de aangebrachte lijm zat en daar heb ik een hekel aan. Nu kan het een nachtje opdrogen en heb ik morgen een schone basis om vanuit te werken. Die PU-lijm krijg je bijna niet meer van je handen af, zelfs met aceton is het een uitdaging.



Dit is al na een aceton-badje.... Natuurlijk kan ik handschoenen aantrekken maar dat doe ik alleen als ik aan het lassen ben, hoofdzakelijk om mijn handen niet aan gloeiend metaal te branden.

Morgen het vloertje afmaken en dan ben ik klaar om te gaan tegelen! :cool:

Oeps, bijna klaar want ik wil langs de randen nog een waterdichte tape aanbrengen die vloer en muur verbindt en zodoende de ruimte tot 10cm hoogte waterdicht wordt. Enfin, ik zal er foto's van maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #43
Kimband doe je in heel de badkamer aansluiting met de vloer en in de douchehoek ook alle andere naden (vloerplaten en wanden).

Vloer douchehoek wordt vaak helemaal met kimpasta ingesmeerd, maar jouw vloerplaten zijn waarschijnlijk waterdicht dus dat is dan niet nodig.
 

Nick wood

  • #44
De vloerplaten zijn inderdaad waterdicht de PU-lijm ook, ik wil zekerheid voor alles dus ik ga die extra inspanning doorvoeren. Misschien niet nodig maar ik heb het spul en ik ga het gebruiken.

Voor de doucheruimte heb ik twee daarvoor specifiek bedoelde waterdichte hoekstukken gekocht, dat tezamen met de (40 meter) tape is misschien een overkill maar ik heb een verschrikkelijke hekel aan lekkages.
 

Nick wood

  • #45
Wel, er is licht aan het eind van de tunnel! Alle platen zijn aangekit en/of verlijmd en bevestigd.



Links op de foto hierboven zie je een stukje wat nog afgewerkt moet worden.

Na wat arbeid is dat ook gedaan.



Ik heb van deze, speciale hoeken aangeschaft voor de doucheruimte zelf.



Het vervelende ervan is dat ze niet zelfklevend zijn. Met de afdichttape die ik ga gebruiken zouden de hoeken los komen te liggen en dat is niet de bedoeling. Ik heb verder afgezien van die hoekjes, er zijn nog meer badkamers in het huis die aandacht nodig hebben dus weg zijn ze beslist niet.

Twee foto's van de afdichttape in de douche.





Ik heb alles al waterdicht gemaakt met de PU-lijm daarom doe ik alleen de aansluiting van de wanden met de vloer.

In de rest van de badkamer, wat eigenlijk geen natte ruimte is, maar er kan geknoeid worden bij de wastafels en het toilet, heb ik ook deze tape langs de wanden aangebracht.



Nu hoor ik bijna iemand denken... "Maar je hebt twee gaten van 12cm doorsnee in de vloer gehakt voor de afvoeren. Als het ergens gaat lekken is het daar." Mee eens! Ik heb er wel rekening mee gehouden want die afvoeren worden met siliconen afgekit op het moment dat alles op de millimeter op zijn plaats staat. Je gaat vanzelf zien hoe ik dat ga doen en ja, de opmerking zou volledig terecht geweest zijn.

Dan is nu het illustere moment aangebroken dat er eindelijk aan tegelen gedacht kan gaan worden.

Een paar pakken vloertegels naar boven gesleept en eens gekeken hoe het uitkomt. Ik heb verschillende ideëen maar ik wil ook zo min mogelijk "afval" hebben, dat zijn stukken tegel die je eigenlijk nergens meer voor kunt gebruiken.

Indien de strook die je nodig hebt om de zijkant te laten aansluiten op de muur méér dan de helft van de tegel is dan kan je (in mijn geval zijn de tegels 40x40cm) het overschot van, in dit geval, minder dan 20cm nergens meer voor gebruiken. Dát kost dan een extra tegel maal het aantal rijen die er zijn gedeeld door twee. Ja, lees het nog maar eens terug. Feit is dat het meer tegels kost dus een goed plan hoe de tegels gelegd moeten worden werpt zijn vruchten af.

Voor het moment lijk dit de beste indeling.



Aan de lange muur komt er dan een stuk van minder dan een halve tegel, dat is geen probleem want daar komt het wastafel-meubel te staan. Dat ligt grotendeels buiten het zicht, aan de muur die je hier even niet ziet, aan de rechter kant, zit een hoek van ongeveer 20 graden. Ik kom er aan die kant niet onderuit om redelijk kleine hoekjes te moeten snijden.

Alle andere rechte wanden behoeven een stuk tegel wat minder dan de helft van een volle tegel is, dat is dus economisch verantwoord. :cool:
 

Nick wood

  • #46
Vandaag vanwege de Pasen niet veel gedaan, gisteren wel nog wat.

Op de eerste plaats een waterdorpel gemaakt zodat het water de slaapkamer niet in kan lopen. De hoogte is hetzelfde als de dikte van een tegel met lijm eronder en natuurlijk waterdicht gemaakt met tape.



Voor de gelegenheid een nieuwe tegelsnijder aangeschaft, ik heb er 3 waarvan er twee van die beugelsnijders zijn. Die zijn niet groot genoeg om 40cm tegels onder een hoek te snijden.



De tegels rond de afvoer als eerste gesneden, vanwege de afloop is het niet mogelijk om met een hele tegel te werken.



Vanochtend toch nog die tegels vastgelijmd en de rest van de douchevloer gedaan.



Nu het meeste snijwerk van hoekjes en stukjes gedaan is gaat de rest behoorlijk wat sneller. Ik ga het morgen meemaken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #47
De platen liggen perfect vlak op de vloer daarom heb ik besloten om er geen tegellijm onder te doen maar te schroeven en met de PU-lijm waterdicht te maken.
Dat was niet zo slim. de schroeven doen bijna niets in deze platen, en de koppen trekken zo door de harde laag heen.
Grote kans dat de platen straks los gaan van de ondervloer als je er op loopt.
Dan krijg je scheurtjes in de voegen, en daar lekt het water weer doorheen onder de tegels.
 

Nick wood

  • #48
Hallo Peter,

Heb je dat al eens meegemaakt? De vloer moet dan behoorlijk bewegen wat de mijne niet doet, buiten dat is de oppervlaktespanning van de cementlaag op deze platen behoorlijk groot, met het schroeven gaan de koppen er niet zomaar doorheen maar maken een klein deukje om de schroefkop heen in de bovenlaag. Als de koppen van de schroeven er doorheen zouden gaan hebben deze boarden ook geen zin om als wandbedekking te gebruiken. Je kunt er direct op tegelen en de schroeven houden het hele gewicht van de tegels met lijm overeind. Ik zie dus niet direct wat je bedoeld.

Op de tweede plaats ga ik er voor de volle 100% van uit dat voegen niet waterdicht zijn dus water komt er in ieder geval in. Dát is nu net de rede dat die waterdichte platen eronder liggen en met elkaar verbonden zijn met PU-lijm. Overigens is bij deze boarden de blauwe tussenlaag hetgeen wat waterdicht is, de toplaag is met glasvezel versterkte cement en dat is niet waterdicht. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat het lang goed blijft.

Vandaag de vloer verder getegeld, tenminste, het stuk waar we niet op hoeven te lopen om de slaapkamer te bereiken. Als dat morgen opgedroogd is ga ik de rest van de tegels leggen.





De voeg-kruisjes gebruik ik alleen om de voegen een constante breedte van 4mm te geven, als de lijm droog is gaan die kruisjes er weer uit. Er zitten ongeveer 250 van die dingen in een zakje, ik heb er aan 20 ofzo genoeg.

 

Nick wood

  • #49
Om mijzelf maar eens te quoten:
Nick wood schreef:
Nu hoor ik bijna iemand denken... "Maar je hebt twee gaten van 12cm doorsnee in de vloer gehakt voor de afvoeren. Als het ergens gaat lekken is het daar." Mee eens! Je gaat vanzelf zien hoe ik dat ga doen.
Welnu, dat ga ik jullie nu laten weten.

In het vorige bericht heb je op de derde foto aan de linker kant een mooi ovaal gat gezien wat in ieder geval niet naar de verdieping eronder mag gaan lekken. Dat gat geeft toegang tot de afvoer van de wastafels en er is een voorziening om de zaak "door te prikken" indien dat nodig mocht zijn.

Aangezien de gaten, zowel voor de wastafels als voor het toilet (zie de eerste foto van het vorige bericht) midden in een tegel zitten, zijn er geen voegen die water door zouden kunnen laten. Het is voldoende om er een soort van kraag op te zetten. Ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Op de tegels is het mogelijk om een opstaande rand voor de beide afvoeren te maken zodat water uit de badkamer er niet doorheen kan.

Enfin, ik heb een 3D printer.... Tja, sorry, niet iedereen heeft er één. Dit is geen "top of the line" ding maar het maakt wat ik wil, dat dan weer wel.



Daarmee ga ik twee dingen maken. Één voor de ovale opening en één voor de ronde.

Ik heb ook (legale) software om dingen op de juiste maat in 3D te ontwerpen en het eerste ontwerp is de kraag voor de ovale opening.



De tweede is de kraag voor de ronde opening.



Deze ontwerpen staan klaar om geprint te worden, ik ga ze gewoon met de PU-lijm op de tegels bevestigen en dat zal een waterdichte afsluiting van de gehele badkamer waarborgen.

Op het moment dat ik ga printen zal ik foto's van de voortgang laten zien.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #50
Hallo Peter,

Heb je dat al eens meegemaakt? De vloer moet dan behoorlijk bewegen wat de mijne niet doet, buiten dat is de oppervlaktespanning van de cementlaag op deze platen behoorlijk groot, met het schroeven gaan de koppen er niet zomaar doorheen maar maken een klein deukje om de schroefkop heen in de bovenlaag. Als de koppen van de schroeven er doorheen zouden gaan hebben deze boarden ook geen zin om als wandbedekking te gebruiken. Je kunt er direct op tegelen en de schroeven houden het hele gewicht van de tegels met lijm overeind. Ik zie dus niet direct wat je bedoeld.
Ja dat heb ik wel eens meegemaakt, dat onwetende collega,s die platen ook gewoon enkel met een schroefje vast gezet hebben.
En dat ging toen ook mis, zodat de gehele tegelvloer met de platen opnieuw gemaakt moesten worden.
Deze platen kun je wel met schroeven vast zetten, maar dan wel met de goede materialen, zoals de bijbehorende bevestigings rozetten.


Wij werken heel veel met dit soort platen, zowel op muren en vloeren, maar zetten die altijd met 2 middelen vast, lijmen en schroeven met die rozetten.

Maarja hopelijk heb je geluk, en blijft alles een beetje goed vast liggen.
 

Nick wood

  • #51
Hartelijk dank voor je antwoord! Helaas is het nu te laat om het nog te veranderen dus hoop ik het beste er maar van.
 

Nick wood

  • #52
Soms vergeet ik wel eens wat, in dit geval de 220 volt aansluiting voor het licht boven de spiegel. Gelukkig heb ik het zo gemaakt dat ik vanaf het stopcontact in de muur nog een draadje naar boven kon trekken. In het stopcontact aangesloten en afgedopt aan de andere kant.



Toen kwam ik erachter dat het andere wandje verre van recht was. De balken achter de gipsplaten opgezocht en met een lat van 1cm de "kuil" uitgelijnd.



Het was prima toen het gewoon gestuct was maar om te tegelen met grote tegels (25 X 40cm) is geen goed idee om door een "deuk" heen te plakken. Op het punt wat het muurtje het meeste uitsteekt gaan de tegels niet netjes op elkaar aansluiten en het wordt zeker niet mooi.

Omdat ik geen zin in sloopwerk meer heb, heb ik de nieuwe gipsplaten er gewoon overheen geschroefd. Er mankeerde helemaal niets aan die oude gipsplaten dus de 12mm die ik nu minder heb in de badkamer ruimte ga ik echt niet merken.

Met een uurtje ofzo zitten de gipsplaten op hun plek.



Ook aan deze kant ruimte tussen de vloer en de platen gehouden.



Morgen het korte stukje wand bekleden en dan aftapen naar de vloer.



Dan kan ik daarna de vloer verder tegelen.

Nog een plaatje van hoe het op het plafond aansluit.



Feit is dat ik de vloer in 1x wil voegen om geen overgangen te krijgen. Het werk voor morgen is dus duidelijk. :cool:

@Peter: In de douchruimte heb ik wél de platen verlijmd én geschroefd. Niet met de rozetten die je liet zien maar ik ben er vrij zeker van dat die platen nergens heen gaan. Nogmaals bedankt voor je advies!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #53
:prima:
 

Nick wood

  • #54
Zoals beloofd het werk wat ik gisteren heb aangegeven uitgevoerd. Als eerste de wanden afgemaakt en waterdicht gemaakt met tape op de vloer en dat oranje spul.



Daarna de tegels op maat gesneden.



Ik kom er niet onderuit om 2 hele kleine hoekjes te moeten gebruiken maar over het algemeen ben ik best tevreden met de indeling van de tegels.

Naar de trap toe.



Daar komt nog een kwart rond profiel voor te zitten en het latje wat er nu zit wordt vervangen door één die aansluit.
Op de foto zie je het profiel links bij de radiateur liggen.

Deze middelste tegel was een stukje meetkundige oefening. :cool:



Ik heb de tegels nog niet gelijmd want we hadden vanmiddag kennissen op bezoek. Wel, dat is dan weer voor morgen.
De tegellijm kan dan op zijn gemak drogen en ga ik de andere wand alvast tegelen.

Nu heb ik van een andere kennis een tegel-zaagmachine in bruikleen gekregen waarmee ik de tegels in verstek zou kunnen zagen als er een buitenhoek gemaakt moet worden. Op de eerst plaats heeft het ding al 10 jaar niet meer aangestaan en op de tweede plaats moet ik eerst eens zien of het blad nog iets voorstelt. Het zou een heleboel van die kwartronde chromen profielen schelen. Die dingen zijn beslist niet goedkoop met € 18,- per twee-en-een-halve meter. Morgen dus maar eens kijken of die zaagmachine doet wat ik ervan wil.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #55
Nick wood schreef:
Ik heb alles al waterdicht gemaakt met de PU-lijm daarom doe ik alleen de aansluiting van de wanden met de vloer.
Ik betwijfel of PU-lijm langdurig waterdicht is. Maar sowieso niet bij de verticale hoeken. Die horen in de douchehoek van kimband voorzien te worden.
 

Nick wood

  • #56
Dat kan ik nog steeds doen, tot hoe hoog zou dat moeten zijn? Tot aan het plafond?
 

Nick wood

  • #57
Wel, ik had nog tape over en dat heb ik over de 4 hoeken verdeeld. Dat betekent dat de doucheruimte nu tot een hoogte van 1m75 overal van die afdichttape is voorzien. :wink:





Daarna moest ik nog de rest van de tegels op de vloer lijmen.



Dat kan nu tot morgen drogen.

Tijd om de wanden van tegels te voorzien, ik heb eerst uitgemeten hoeveel ik aan de onderkant en bovenkant zou moeten snijden. Aan de onderkant moet er zo'n 3cm vanaf en kan ik met tegels van 25x40cm de vloer volgen. Dat is niet kritisch want er komt nog een plint overheen. Aan de bovenkant verloopt het plafond ongeveer een centimeter en daar heb ik ook 3 tot 4cm die eraf moet om het plafond te volgen.

De verticale voegen laat ik gewoon aansluiten op de voegen in de vloer. Aangezien ik de vloer al had uitgemeten was dat niet moeilijk.

Enfin, zo'n 22cm vanaf de vloer een lijn gemaakt die volledig waterpas loopt. Daarna een stuk hout genomen wat recht is en op die hoogte op de muur geschroefd.



Ja, het ding zit echt waterpas.



Meteen de eerste binnenhoek op dezelfde hoogte laten aansluiten. De eerste laag is een feit! Dat kan vannacht ook drogen zodat ik morgen alleen maar voegkruisjes nodig heb om horizontaal te blijven.



Oh ja! Ik zou het bijna vergeten maar die tegelzaag waar ik het over had blijkt een gewoon hout zaagtafeltje te zijn. Heeft dus voor tegels geen enkel nut. Ik kan hem wel onder een hoek van 45 graden zetten maar dan loopt het zaagblad vast tegen het bed. Nutteloos voor hetgeen ik ermee van plan was. Overigens heb ik al een grote zaagtafel die ook een hoek van 45 graden kan doen. Om er een diamantblad voor te kopen is hier duurder dan gewoon die strippen aan te schaffen. Natuurlijk is AliExpress een optie maar ik wil geen maand op zo'n blad wachten.Niet eens een week als ik het elders in Europa bestel.

Leuk geprobeerd maar geen sigaar.
 

Nick wood

  • #58
Vandaag door andere verplichtingen niet echt veel kunnen doen, vanochtend de gaten in de tegels gemaakt voor de aansluiting van het toilet,



en voor het warme en koude water naar de wastafels.



Nee, ik heb er geen gatenzaag voor, dus heb ik de tegels afgetekend, rondom gaatjes geboord en met de dremel en een diamant bitje zo goed mogelijk rond gemaakt. Voor deze 3 gaten, die voor mij maar 1x in de zoveel jaar eens voorkomen, ga ik geen specifiek gereedschap aanschaffen. Kost natuurlijk veel meer tijd, voor de professionals is dit geen optie.

Daarna moest de waterdruk eraf om eerst de flexibele slangen voor de wastafels aan te sluiten. Feit is dat ik er na het tegelen een stuk lastiger bij kan. Niet onmogelijk maar lastiger.



En zo ziet de 2e tegellaag er dan uit.





Nog net tijd gehad om de 3e laag tegels te lijmen.



Morgen hoop ik meer tijd aan de badkamer te kunnen besteden want tegelen vind ik gewoon leuk werk. Je ziet langzaam wat het gaat worden en dat geeft voldoening.

Voor mij is het hetzelfde als een auto spuiten, de voorbereiding kost in verhouding eeuwig maar als er dan lak op komt is dat een geweldig moment. (Ja, auto's spuiten doe ik ook voor de hobby. Wel met professioneel gereedschap maar niet voor anderen.)

Dan nog iets over de tegels die ik gekocht heb, er vallen een paar dingen op:
  • De vloertegels zijn geproduceerd in Turkije terwijl de muurtegels uit Spanje komen. Het design is zo overeenkomstig dat het eigenlijk geen toeval kan zijn.
  • De muurtegels hebben op de achterkant een pijl staan en het is de bedoeling dat ze allemaal in dezelfde richting geplakt worden. De vloertegels hebben dat niet.
  • Op de muurtegels (ook weer niet op de vloertegels) staan nummers achterop, die nummers definiëren tegels die hetzelfde patroon hebben. De nummering loopt van 1 tot 7 wat betekent dat er 7 verschillende patronen zijn. Het is niet mooi om tegels met hetzelfde patroon naast elkaar te plakken.
  • Waar de vloertegels perfect maatvast zijn geldt dat voor de muurtegels niet. Aan de kant waar de pijl op de achterkant staat zijn ze 0,4mm minder breed. Dat lijkt niet veel maar dat is over 5 rijen al een 2mm en naarmate het meer rijen worden ga je dat zeker zien.
  • Dit is een vaststelling van mijzelf op basis van het voorgaande: "Turkse bedrijven leveren betere kwaliteit dan Spaanse". Of dat altijd zo is weet ik niet maar in dit geval wel. De Spanjaarden zijn dan weer vrijgevig met informatie achterop de tegel.

Enfin, het "lezen" van een tegel (aan de achterkant) kan het behoorlijk wat makkelijker maken om een mooi resultaat te bereiken. :cool:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #59
Nick wood schreef:
Wel, ik had nog tape over en dat heb ik over de 4 hoeken verdeeld. Dat betekent dat de doucheruimte nu tot een hoogte van 1m75 overal van die afdichttape is voorzien.
:prima:

Een hout-cirkelzaag draait waarschijnlijk niet hard genoeg om goed tegels door te slijpen.

Ik heb iets van 15 tot 20 euro betaald voor de grotere diameters diamant-gatenboor. En daar kreeg ik er twee voor. Daar kan je niet voor tobben. Al heb je het keurig gedaan, zeker zo dicht op de rand. Je komt er bij dat soort zaken meteen achter of er toch niet wat spanning op de tegel zit ;)
 

Nick wood

  • #60
@ IJkenhout:

Nee, ik ga die zaagtafel niet gebruiken, ik blijf wel bij mijn slijptol met diamandblad. De gatenzagen zijn hier behoorlijk wat duurder, de plaatselijke bouwmarkt is sowieso al niet de goedkoopste maar met een startprijs van €32,95 voor de kleinste maat is het gewoon veel te duur. Zeker als ik die dingen misschien 1x in 5 á 8 jaar gebruik. Overigens bedankt voor het compliment over mijn handgemaakte gaten. :D


Nu even terug grijpen op het verhaal wat ik gisteren over de tegels gehouden heb, op de volgende foto zie je de pijl en het nummmer.



Goed kijken.

Nog wat "hogeschool-figuurzaag-werk" gedaan om rond de stopcontacten te komen.



Daarna rustig verder gegaan met het tegelen, de enige onderbrekingen waren:
  • Bezoek vanochtend.
  • Lunch.
  • 3e Vrije training van de Formule 1.
  • Kwalificatie... Welke 2 uur duurde ipv 1 uur.
Toch mijn emmertje maar leeg gemaakt, het is tenslotte zonde om aangemaakte tegellijm ergens te dumpen.

Alles bij elkaar toch bijna dit muurtje afgemaakt. Nee, het plafond loopt beslist niet recht. over de lengte die ik getegeld heb is het verloop al bijna 2 centimeter. Kwestie van meten en goed snijden. :wink:

Dit keer zonder de flits te gebruiken, dan krijg je een beter idee hoe het in werkelijkheid gaat worden.



De onderste laag en nog een paar tegels bovenaan.



Dat maak ik morgen af en dan gaan we de hoek om de doucheruimte in. De douche is een bewerkelijk stuk dus dat zal wel even duren. :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu