Schemerschakelaar tuinverlichting

Roxiee

  • #1
Goedenavond,

Op mijn tuinverlichting zit een schemerschakelaar aangesloten, helaas werkt deze niet meer, de verlichting blijft ineens constant aan.

Nu heb ik een nieuwe schemerschakelaar gekocht, maar hier zitten andere aansluitmogelijkheden op, en helaas heb ik weinig verstand hier van!

Op de foto onder dit bericht is de oude aangesloten schemerschakelaar te zien.
Op de nieuwe schemerschakelaar zitten 4 plekken om de draden aan te sluiten: N, L’, N, L. Kan iemand mij vertellen welke draad ik waar aan moet sluiten?

Alvast bedankt! Groetjes Roxanne

 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
De aardedraad is in de oude situatie misbruikt als schakeldraad. Dat werkt prima, maar is ABSOLUUT verboden!

Om toch werkend te krijgen:

Blauw op 1 van de 2 contacten met N
Zwart op L
Aarde op L'
 

Roxiee

  • #3
Top, hij werkt! Alleen nu is er een nieuw probleem opgetreden, zodra ik de stroom er weer op zette, ging de lamp die aangesloten zit op de bewegingssensor aan, en deze gaat nu niet meer uit, terwijl deze in de oude situatie alleen aan ging wanneer er beweging was. Is er iets wat dit kan verklaren?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
In je startpost heb je het over een oude en een nieuwe schemerschakelaar. In je tweede bericht heb je het over bewegingssensoren. Die zitten niet in een schemerschakelaar.

Een bewegingsdetector schakelt weliswaar normaal gesproken alleen als het donker is (afhankelijk van de instelling), dus bevat ook een schemerschakelaar. Maar een echte als zodanig verkochte schemerschakelaar reageert niet op beweging, alleen op donker en licht.

De vraag is nu wat je door wat vervangen hebt. Als je een bewegingsdetector vervangen hebt door een schemerschakelaar, dan is het heel logisch dat het nieuwe apparaat geen beweging detecteert. :wink:
 

Roxiee

  • #5
Hallo,

Ik heb de stroom van de meterkast in de schuur er af gehaald en de oude schemerschakelaar vervangen voor een nieuwe schemerschakelaar! Maar elders in de tuin hangt dus ook een lamp met bewegingssensor en nu ik de stroom weer er op heb gezet, blijft deze ineens constant branden, dus ik vroeg me af of dit verband houdt met elkaar?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Tenzij er een hele vreemde schakeling gebruikt is, lijkt het me niet waarschijnlijk dat dat verband met elkaar houdt.

Vermoedelijk was het uit- en weer inschakelen van de spanning op die lamp met bewegingsmelder de oorzaak dat deze nu defect is. De bekende druppel die de emmer doet overlopen...

Of misschien heeft er iemand intussen aan de instellingen gedraaid, omdat ie dacht dat die verkeerd stonden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Sommige bewegingsmelders kun je "permanent aan" zetten door de schakelaar kort achter elkaar uit en weer aan te zetten. Datzelfde effect kun je natuurlijk ook met de groepsschakelaar bereiken.

Misschien ging het inschakelen niet helemaal vloeiend of bleef de schakelaar niet in één keer in? Zet de groep nog eens langer dan 30s uit en schakel met een vloeiende beweging weer in.

Of het ding is inderdaad kapot gegaan. Apparatuur overlijdt wel vaker op het moment dat het wordt geschakeld, na jarenlang ononderbroken in bedrijf te zijn.
 

CV__

  • #8
Het ding zag geelgroen als schakeldraad en gaf de geest. :wink:
 

Roxiee

  • #9
Ik ben bang dat ‘ie inderdaad de geest heeft gegeven. Helaas is er op meerdere plekken in huis de verkeerde kleur draad gebruikt door de oude bewoner (was een elektricien 🤐).. het maakt het er niet makkelijker en veiliger op. Bedankt voor jullie hulp iniedergeval!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu