Slechte hechting/vloeiing (visogen) op voorgegrond hout

Ragp

  • #1
Ik heb van twee verschillende leveranciers nieuwe glaslatten gekocht die voorgegrond zijn. De ene 1x, de andere 2x. Na ontvetten van de latjes wilde ik er nog een grondlaag overheen doen omdat mijn grondverf blauw is en de latten wit (betere dekking), en omdat de uiteinden van de glaslatten nog geen verf hadden.

Ik gebruik goeie alkyld verf van Sikkens. Mijn kwasten zijn ook geen prut, maar komen uit de rauwe lijnolie. Wel eerst de lijnolie uitgesmeerd op een krant en daarna nog even gemengd met wat grondverf op de krant voordat ik bezig ging.

Vrijwel meteen na het aanbrengen van de verf ontstaan er kleine kratertjes in de verf, wat volgens mij ook wel visogen heet.



Na beetje zoeken lijkt dat meestal veroorzaakt te worden door siliconen op de ondergrond (b.v. kit), of olies, of slecht ontvetten. Er zit alleen nog niets op de glaslatten, en ik heb ze ontvet met St. Marc ontvetter.

Ik heb toen een tweede glaslat een beetje opgeschuurd en opnieuw ontvet, maar hetzelfde probleem.

Vervolgens het oude raamkozijn zelf geverfd dat deels tot op het hout geschuurd was en deels nog oude verf had. Daar eigenlijk geen enkel probleem met de verf.



Wat veroorzaakt de visogen op de glaslatten?
 

De Bob

  • #2
Er zal tovh een siliconen/olie besmetting zitten op de latten.
Misschien door de grondlaag of het hout voor het gronden niet goed ontvet (hardhoud)
U weet ook de grondverf soort niet

Bij het oude houtwerk gaat het goed, dus het probleem zit in de nieuwe latten.

Geheel blank schuren/goed ontvetten bij voorkeur met ruim thinner (bouwmarkt zaken verkopen "vriendelijke" thinner)
Voordeel is het dringt diep in en vervliegt snel met de thinner.
Misschien een paar keer herhalen.

Gebruik adem bescherming en kijk uit met vuur.

Daarna overnieuw opbouwen met grondlak/alflak.
Gebruik wel een lijnolie vrije kwast.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Neem de latten eerst goed af met siliconenverwijderaar.
Als u eerst gaat schuren en/of ontvetten strijkt u de siliconen verder uit over de latten en wordt het alleen maar erger.
 

Ragp

  • #4
Is het standaard dat er siliconen op die latten zitten? Het zijn nieuwe latten van twee verschillende zaken waar in de tussentijd bij mij niets mee gebeurd is.

Kan natuurlijk domme pech zijn, maar ik vind het raar als er siliconen op de lat zou zitten.
 

De Bob

  • #5
Er is ergens een besmetting op gekomen, zit nu tussen/op de lagen.

Kaal halen en overnieuw opbouwen

Misschien ergens met (siliconen) spray bezig geweest ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het is niet standaard dat er siliconen op zitten maar er hoeft maar een klein beetje op te zitten om uitsmering over een groter stuk te krijgen.
Lees u in op internet en kijk op klusidee met de zoekfunctie, onderaan deze pagina staan ook vragen over dit onderwerp.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
De glaslatten zijn zeer waarschijnlijk gegrond met verf op waterbasis. Ik heb geen idee wat het effect is bij overschilderen met verf op alkyld basis zonder een allgrund ertussen.
 

Ragp

  • #8
Hmm ik vind het idee dat de glaslatten, van begin tot einde en van beide verschillende leveranciers onder de siliconen zitten toch moeilijk te geloven. Ik heb de latten ook met exact dezelfde doek, schoonmaakmiddel en handen :D schoongemaakt als waar ik het kozijn mee gereinigd heb en waarop de verf prima hecht. Kortom, geen idee wat de bron zou moeten zijn, al is het nooit geheel uit te sluiten.

De verfboer dacht dat een keer opnieuw opschuren en weer gronden het wellicht oplost, omdat hij het ook weer niet echt op visogen vond lijken. Bij siliconenvervuiling verwacht hij grotere gaten/kuilen te zien. Hij dacht dat de lat misschien nog wat poreus was.

De houtboer dacht dat ik gegrond hout niet nog een keer met grondverf moest behandelen maar meteen moest aflakken.

Uit de Technische info van de verf haal ik niet zo snel of het niet goed zou hechten op watergedragen verf: https://www.verfgroothandel.nl/sikkens-rubbol-primer.html#technical_information
Maar volgens mij kan je Alkydverf gewoon over Acrylverf heen doen? Zou het ook wel apart vinden als glaslatten die voor buiten bedoeld zijn gegrond worden met verf op waterbasis, maar ik heb daar verder geen verstand van.
 

Ragp

  • #9
Om het verhaal even af te maken:

Het lijkt erop dat de verfboer gelijk had en dat het niet echt een siliconenbesmetting is. Een keer opschuren en tweede laag primer aanbrengen en het dekt al zo goed als volledig!

Morgen aflakken die boel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu