Stopcontacten en geluid uit gitaarversterker

Orbitolina

  • #1
Als ik mijn gitaarversterker aan de stroom aansluit en mijn gitaar aan de versterker komt er een sterk geluid uit de speaker. Dit is alleen het geval in de woon- en slaapkamer, niet in de keuken. Een gitaarwinkel had gezegd dat ik de versterker in de keuken moest testen aangezien de aarding er mogelijk beter zal zijn.

Ik heb 7 zekeringen in mijn woning in twee groepen: Keukenapparatuur en stopcontacten in de keuken en badkamer, en rest. Alle stopcontacten hebben de metalen aardingsstaafjes, maar ik weet niet of er een derde draad inzit. In ieder geval zit deze draad in het plafond bij de lampen. Woning 3 jaar geleden gebouwd.

De versterker werkt dus goed in den keuken, niet in de rest van de woning. Is er een makkelijke oplossing voor dit probleem? Ik huur trouwens en kan niet gewoon stopcontacten uit de muren slopen en er iets anders inzetten.

Bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Eerst kijken of de aardcontacten schoon zijn, meestal worden nl wel de kappen verwijderd maar niet het binnenwerk bij schilderen.
De aardcontacten zitten dan onder het verf en dat isoleert en kan je probleem veroorzaken.

De aarde in een woning is in principe overal ongeveer dezelfde waarde, daar kan nooit vanzelf zoveel verschil in zitten dat dat je versterker kan beinvloeden.

Is het geen verf dan zal je moeten gaan meten of de aarde wel juist is aangesloten, is het niet goed dan herstellen, het is een veiligheidsvoorziening!!
 

Orbitolina

  • #3
Bedankt headhunter. Dit is allemaal nieuw voor mij, dus mag ik je om wat meer uitleg vragen?

Als ik wil zien of de aardcontacten schoon zijn moet ik het stopcontact uit de muur halen, juist? Wat bedoel je met kappen en binnenwerk?

Hoe test ik de aarde in een bepaald stopcontact?

Dat iets niet helemaal goed zit merkt ik wel aangezien mijn laptop, en ook mijn gitaar soms een 'zacht' gevoel hebben als deze aangesloten zijn, als op er een heel lage elektrische spanning op zit. Dit was trouwens ook hetzelfde in mijn laatste woning in Groot Brittannie. De versterker veroorzaakte er hetzelfde geluid. Ik had hem kort voor mijn verhuizing gekocht en had verder geen tijd om op onderzoek uit te gaan. Trouwens heeft eenzelfde versterker die ik vandaag nieuw heb laten leveren precies hetzelfde probleem.
 

Akatar

  • #4
Ga eens in de woonkamer zitten met een verlengsnoer vanuit de keuken, weet je direct of het echt een aardingsprobleem is.
 

De Bob

  • #5
Ik heb een paar flinke actieve zaalversterkers voor keyboard gebruik met hetzelfde probleem.
Na veel overleg met ons forum en de producent, kwamen we uit op het gebruik van gebanlaceerde kabels en een goede kwaliteit jack plug.
Het gebrom is wel aanmerkelijk gereduceerd.

Het schijnt ook een probleem bij sommige versterkers te zijn in combinatie met een bepaald instrument.

Bij sommige die dit ook hadden was het uitzetten van een lamp of apperatuur de oplossing.

Het geheel staat bij mij wel aan een WCD met RA nu met minimale brom.
 

Orbitolina

  • #6
Akatar schreef:
Ga eens in de woonkamer zitten met een verlengsnoer vanuit de keuken, weet je direct of het echt een aardingsprobleem is.
Ik heb helaas gern verlengsnoer. Nou, het is een open keuken. Het stopcontact dicht voor de keuken geeft hetzelfde geluid, het stopcontact in de keuken niet.

Ff getest: alle stopcontacten op de keukengroep (keuken, wc, bad) zijn ok, alle niet in de keukengroep (woonkamer, slaapkamer, hal) niet.

Ik heb vandaag ook nog een dure gitaarkabel gekocht: zeldfe resultaat. Plus er is geen probleem als de amp op batterijen loopt, waar ik ook ben in of buiten het gebouw.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Aan het stopcontact zit een aardcontact, je kan gewoon zien of deze schoon is, je hoeft daarvoor niets te demonteren.

Je zou kunnen meten of de aarde werkelijk is aangesloten met een multimeter.
Je kan meten of er spanning staat tussen aardcontact en linker gat, en aarde en rechter gat.
1 combi geeft 230v
1 combi geeft 0v

Je kan ook de weerstand tussen aardpennen in verschillende groepen meten. Maar gezien je vragen lijkt mij meten niet jou ding.
 

CV__

  • #8
Met een tweepolige spanningstester met inschakelbare last.

Of anders sluit je een apparaat met netfilter (zoals een desktop computer) aan op dat stopcontact en meet je het spanningsverschil (wisselspanning) tussen de computerkast (bijv. op een schroefje achterop) en de verwarming (wederom kaal stuk; bijv. een ventiel). Geen aarding? Dan ca. 115V
 

Orbitolina

  • #9
Bedankt voor het advies. Ik ga eens kijken of ik een multimeter van mijn buren kan huren.

Hey, ik weet dat ik geen benul heb. Dus vraag ik beter hier dan gewoon iets te doen. Of mijn verhuurder lastig te vallen voordat ik weet of iets niet ok is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Heb je veel led-spotjes in je woning? Of een led-trafo welke altijd aan staat?
 

Orbitolina

  • #11
Nee. Ik heb bijna geen electronica in mijn woning. Op de woonkamer hoofdschakelaar zit alleen mijn notebook, een bluetooth speaker (meestal niet in het stopcontact), een bodemlamp, nachttafellampje, mijn gsm voor wifi, 2 plafondlampen en 3 spotjes in de hal.

Ok, toch even een stopcontact uit elkaar genomen. Blijkbaar zijn deze voor het verven van de muren ingebouwd. Ik kan dus niet zien of er een aardkabel inzit en aangesloten is zonder een deel van de muur te slopen. Dus ergens een multimeter lenen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Als hij is meegeschilderd kan hij er zonder probleem uit, is hij ingestuct dan kan dat de oorzaak zijn van je probleem!
De behuizing zit dan te ver naar voren en mdan maakt de stekker niet goed contact.
 

Orbitolina

  • #13
Bedankt headhunter.

het zou ingestuct kunnen zijn maar ik heb op dit moment geen gereedschap om verder op onderzoek uit te gaan.

Als dat het geval is: is er een makkelijke oplossin voor mijn probleem, bvb een elektrisch iets tussen versterker en stopcontact zetten wat het geluid verminderd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Plaats eens een paar foto's, kunnen wij zien wat jij ziet.


Iets ertussen plaatsen?
Nee gewoon herstellen zoals het hoort, het is een veiligheid.
Als je een van de auto niet werkt koop je toch ook geen remanker.
 

CV__

  • #15
Orbitolina schreef:
Bedankt headhunter.

het zou ingestuct kunnen zijn maar ik heb op dit moment geen gereedschap om verder op onderzoek uit te gaan.

Als dat het geval is: is er een makkelijke oplossin voor mijn probleem, bvb een elektrisch iets tussen versterker en stopcontact zetten wat het geluid verminderd?
Als het basiselement is ondergestuct dan zitten de contacten te diep. Dat klopt niet. Zeker open breken, opvulring toevoegen en weer terug monteren.

Vastgeverfd maakt niet zo veel uit. Of bedoel je dat zelfs het raampje al vastgestuct zit? In dat geval zou er wel gewoon contact moeten zijn. Maar ook als je alleen het inzetplaatje er af hebt moet je al langs het basiselement kunnen zien of er een groen/gele draad is.
 

Orbitolina

  • #16
Bedankt. Het plastiekelement zit niet fast, maar de metalen delen eronder wel waardoor ik dus niet kan zien hoe de kabels aangesloten zijn.

Dit is een huurwoning, dus mag ik niet eens een stukje van de muur slopen om te kijken wat er aan de hand is. :-|
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #17
Plaats even foto. Je hoeft niks te slopen om een stopcontact te demonteren hoor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu