Deurklink is verzakt

Robotto61

  • #1
Betreft S2 alu klinkset met cilinderslot voor een kunststof achterdeur, SKG 2 sterren. Na omhoogtrekken van de klink kan de deur op slot worden gedraaid en wordt 3 punts vergrendeling actief.
De klink aan de buitenzijde is nu zo'n 3 centimeter verzakt. Doe ik hem op de juiste hoogte, komt de 3puntssluiting in werking.
Wat is hier aan de hand en kan ik dit zelf simpel verhelpen?
Het deurbeslag zit aan de binnenzijde met 2x inbus. De klinken zelf hebben geen inbus (zitten vast aan schild?). Ik heb geen idee of er trek beveiliging aanwezig is, voor zover dit van toepassing is.
Foto uploaden lukt helaas niet...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk is de vierkante stift getordeerd. Oorzaak is dat er waarschijnlijk een gebruiker is geweest welke niet bekend is met de bediening van een krukbediende meerpuntssluiting.

Oplossing: Schilden incl kruk verwijderen, stift vervangen, schilden terugplaatsen.
 

Vincent van Knijff

  • #3
Dag Robot,

Ik denk dat het nog een ouderwetse schilden zijn waar geen extra veren in zitten om het slot te ontlasten. In het slot zit een veer die de kruk na bediening weer horizontaal plaatst.

Door de kruk bediende meerpunsluiting wordt het slot meermaals extra belast middels de klink, op een gegeven moment is dan de veer lam.

Tegenwoordig zijn er automatische meerpunt sluitingen, dan is het omhoog trekken van de klink niet meer nodig. Tevens zitten er dan een extra veer in het binnen schild die zorgt dat de kruk minder snel kan gaan hangen.

Waarschijnlijk kun je het schild aan de binnenzijde er afklikken, er zit aan de onderzijde een inkeping waar je een kleine platte schroevendraaier in kan zetten om het schild er af te halen.

Met vriendelijke groet,

Vincent van Knijff
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu