Detaileren goten bij lichtstraat in pannendak

Laurens_

  • #1
Hallo allen,

Ik zit met een vraag waar ik wel wat hulp en input bij kan gebruiken. In de aanbouw waar onze keuken zit wil ik een lichtstraat in het dak maken. Ik wil in deze klus zo veel mogelijk zelf doen, voornamelijk omdat ik dat leuk vind. Nu loop ik tegen een aantal ontwerp/detail uitdagingen aan waar ik niet lekker uit kom. Dit gaat om de goten aan weerszijden van de lichtstraat en de aansluiting/goot aan de bovenzijde met het pannendak.

Situatie:
Het dakvlak staat op onderstaande foto, de locatie van de lichtstraat is (indicatief) als een vlak aangegeven. Het systeem is van binnen naar buiten als volgt opgebouwd:
- Stucplaat plafond op 22mm regels (plafond wordt nog aangebracht en gestuct).
- Sandwichpanelen daksysteem (vezelplaten met glaswol er tussen)
- Pannendak op 15 graden hellingshoek, met Oude Holle Pan. Tengels zijn 10mm, panlat 22mm. Er is 2 jaar terug een nieuw spinvliesfolie aangebracht op de sandwichpanelen, tengels en panlatten zijn toen ook vervangen.




Afmetingen lichtstraat:
De lichtstraat start niet in de knik waar het mansardedak begint maar +- 30 tot 40 cm lager. Dit in verband met de bovenkastjes van de keuken en de afzuigkap; ik wil de lichtstraat bij voorkeur niet boven de kastjes door laten lopen. Zie tekening helemaal aan het einde van deze post. De lichtstraat loopt door tot op de buitenmuur (halfsteens), onder de lichtstraat bevindt zich geen dakpan meer. De breedte wordt +-900mm.
Na uren op internetfora, google zoeken, Joost de Vree, etc kom ik er niet uit. Ik heb één foto gevonden die erg in de buurt komt, zie deze foto:



Oplossing?
Op basis van die voorbeeldfoto ben ik mijn autocad skills gaan afstoffen, zie tekeningen onder aan deze post (8 jaar terug een bouwkunde opleiding gedaan – niet in dit vakgebied werkzaam dus het gaat nogal stroef met tekenen merk ik…). Met tekenen loop ik dus vast in details. Als iemand mij verder kan helpen zou dit heel mooi zijn.

Heeft iemand een idee over:
- Welke details zijn goed toepasbaar voor de goten aan alle kanten? Het voelt nu een beetje als gepruts…
- Welke materialen zou je adviseren om het de waterdichte goten mee te realiseren?
- Raad je aan om dit in het werk te laten maken door bijvoorbeeld een zinkzetter, of kan ik dit met prefab onderdelen maken? Er zijn legio zaken die op bestelling zinkwerk kunnen leveren wanneer ik een goed ontwerp aanlever.
- Of is het een optie de goten vanuit EPDM dakbedekking te plakken op een houten constructie?
De autocad tekeningen die ik heb gemaakt:


Ik ben heel benieuwd naar jullie input en reacties!





- bewerkt ivm foute beschrijving bij foto, 10 april -
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Waarom zet je er niet gewoon een dakraam in met gootstukken?

15 graden is voor een pannendak trouwens sowieso wel akelig vlak, helemaal met deze pannen.

Als ik eerlijk moet zijn ziet het mansardedak (met name het bovenste deel) er ook niet zo fris meer uit, is erg verzakt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Vergeet die pan aan de bovenzijde, de waterdichte laag voldoende hoog opzetten tegen het andere dakvlak.
Voor de zij aansluiting kijk eens bij de bekende tuimel dakramen.
 

Laurens_

  • #4
Een dakraam met gootstukken is mijn backup optie voor als een lichtstraat echt niet kan. Maar wij vinden een grote lichtstraat vanuit 1 stuk glas veel fraaier. Ik heb nog gekeken of ik niet gewoon een gotenset kan kopen van een dakramen fabrikant, maar deze afmetingen kon ik niet vinden.


Over het dak:

Het mansardedak heeft schade opgelopen door een voorgaande eigenaar. Die heeft de trekbalk/dwarsbalk verwijderd omdat dat goed uitkwam qua indeling.... dit ontdekte ik toen ik een lichte scheidingswand verwijderde. Is helemaal hersteld, constructeur heeft meegekeken. Maar het dak is hierdoor erg uitgezakt.
 

Marcn88

  • #5
U zou gootstukken kunnen laten zetten in zink dit mag geen probleem zijn, alleen zou ik het zink laten beginnen vanaf het hogere dak en dan ook aan de zijkanten voldoende oplegging over houden ( denk aan 1 pan)en hetzelfde voor aan de onderkant dit ivm de geringe dakhelling
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu