Kabel zonnescherm door muur boren

HenkvJ

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een elektrische zonnescherm van een collega gekregen. Nu heb ik buiten geen aansluitpunt en zou ik een gat in de buitengevel moeten boren om hem te kunnen aansluiten.

Er is een lichtschakelaar in mijn woonkamer aanwezig (muur van de tuinkant) die ik niet gebruik (deze kan met een 2e lichtschakelpunt elders in de woonkamer ook gebruikt worden).

Is het mogelijk om de lichtschakelaar te demonteren, vanuit hier een gat naar buiten boren en de kabel van het zonnescherm hier op aansluiten? En zijn er dan dingen waar ik extra om moet letten?

De lichtschakelaar vervalt dan. In plaats daarvan wordt dit het aansluitpunt/bediening van het zonnescherm. Volgens mij is dit de makkelijkste oplossing waarbij het goed afgewerkt wordt?

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ja, dat kan.
Van binnen naar buiten boren heeft als nadeel dat de kans groot is dat er buiten stukken steen afspringen. Goed uitmeten en dan van buiten naar binnen boren naar het hart van de doos.
Gat iets schuin omhoog laten lopen, zodat er geen water van buiten naar binnen in de doos kan lopen.
Verder zal er geen nul en aarde bij de schakelaar zitten, die moet je erbij trekken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik zou dit draadloos maken, een draadloze schakelaar en een draadloze rolluik ontvanger.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Dan heb je natuurlijk nog steeds nul en aarde nodig.
 

HenkvJ

  • #5
Dank voor jullie heldere reacties. Ik heb de lichtschakelaar opengemaakt en zie inderdaad geen aarde en nul. Als het op elektriciteit aankomt, durf ik het niet zelf aan en kan ik beter iemand met kennis er naar laten kijken. Ik heb wel een trekveer in huis en heb UTP-kabels getrokken via loze leidingen naar de meterkast. Als het een beetje vergelijkbaar is, zou ik het nog wel aandurven.

Even voor mijn beeld, het doortrekken van de nul en aarde naar de schakelaar gaat via de meterkast of een stopcontact die in de buurt zit? Ik zou liever niet een deel van de muur willen openbreken (infrezen) en opnieuw stuken/sauzen.

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Dat gaat waarschijnlijk via de centrale lasdoos achter de lamp in het plafond in de betreffende kamer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu