UTP-draad vast

Bouwnieuw

  • #1
In onze nieuwe woning heb ik een telefoonaansluiting in de woonkamer zitten. Deze is bedraad met UTP-kabel, vanaf de meterkast. Op deze plek in de woonkamer wil ik de televisie neerzetten, dus ik dacht ‘even’ de UTP-kabel te vervangen voor een coax. (Ziggo vereist helaas nog steeds coax.)

Nu blijkt de UTP echter muurvast te zitten in de leiding. Aan beide zijden voorzichtig aan de kabel getrokken, geen mm beweging. Korte rukjes idem: geen beweging.

Ik kan bruut geweld toepassen en trekken tot ie ofwel loskomt ofwel knapt. Maar knappen kan betekenen dat 1 kant er uitkomt en 1 kant alsnog vast zit.
Lengte hemelsbreed is 6-7 meter, maar wellicht zitten er bochten.
Ik ben bang (maar enkel een vermoeden) dat de flexibele buis waar de kabel inligt een breuk heeft in de woonkamer waardoor er beton in gekomen is. Iets anders kan ik niet zo bedenken?

Iemand de gouden tip?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Specieresten of iets dergelijks in de buis.
Je zou kunnen kijken of je met de stofzuiger op de buis wat rommel er uit kan zuigen, maar hele kleine kans dat dit iets oplevert.
 

Jakub Cech

  • #3
Als er een beetje normale UTP kabel er in zit (cat5 of hoger), dan zijn er ook "coax over UTP" oplossingen. Uiteraard zijn deze duurder dan een nieuwe kabel trekken, maar in uiterste nood kan het een oplossing zijn. Let dan wel op dat deze kabbel dan niet via en router of switch mag lopen, dus 1 op 1 aan de coax aansluiten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Eerst kijken of je er een trekveer langs kan krijgen.Je kan coax niet doortrekken met een utp kabeltje.

Aan 1 kant een waterzuiger op de buis, en dan water aan de andere zijde laten aan zuigen, een uurtje later nogmaals proberen de kabel te verwijderen.
 

DerBart

  • #5
Er wordt weer waardeloos gebouwd tegenwoordig. Zie steeds meer dat ze geen mofjes meer gebruiken maar 16 mm buis in 19 mm schuiven. Dit betekent ook dat de kabel beter de ene kant op trekt dan de andere. Gaan de buizen aan beide kanten naar boven weg? Als één van de kanten naar beneden weggaat kun je hem verzuipen in WD40. En mocht de kabel breken, meet dan de lengte van het gebroken stuk in ieder geval op, dan kun je inschatten waar de breuk zit. Meestal zitten de knelpunten op de overgangen tussen wand en plafond.
 

Jakub Cech

  • #6
Nou, inderdaad, ik heb net een huis gekocht van 2000, wat ik al daar ben tegengekomen is verschrikkelijk. Gisteren nog een fase over de nul draad.

Wat betreft die waterstofzuiger..... geweldig idee, was ik zelf nooit opgekomen. Ik zou dan wel even een goeie huren met stevige ballen. Ik heb er pas eentje gehuurd bij dat bedrijf met die oranje huiskleuren, dat ding zuigt de vloer eruit. Even de zuigmond goed rondom afplakken. Je kan er wel vanuit gaan dat deze van punt A naar B gaan, maar 230v lopen vaak via een centrale doos in het plafond, hier gaat die vlieger niet echt op.
 

Bouwnieuw

  • #7
Bedankt voor jullie reacties. De gewone stofzuiger erop om de resten eruit te krijgen bood geen oplossing. Die waterstofzuiger is inderdaad ook niet een verkeerd idee, mijn zwager heeft er één dus die kan ik proberen.
Ik had elders op het web gelezen dat smeermiddelen af te raden is, i.v.m. aantasting van de kabel die je daarna er in trekt. Geen idee of dat klopt.

Wat me wel opvalt, is dat de buis in de wand (dus bij de doos) een gele (vaste) buis is en dat in de meterkast een grijze flexibele buis uit de dekvloer opkomt. Dit zou wel stroken met wat DerBart ook al zegt, dat die twee in elkaar geschoven worden. Onze installateur (die na woningoplevering het installatiewerk t.b.v. de keuken heeft opgeleverd) zei dat dit in elkaar schuiven in de keuken ook het geval was en dat daar een flexibele buis geknikt was op het punt waar ze in elkaar schuiven. Deze heeft hij uitgehakt om ruimte te geven en om bedrading aan te passen. Ik vrees dat dat in de woonkamer ook wel eens het geval kan zijn... Dan kan ik trekken wat ik wil natuurlijk maar beweegt ie nimmer.

Uithakken in de woonkamer is geen optie. PVC vloer ligt er in, muren gestuct, plinten er tegen, kortom: volledig afgewerkt. Mochten bovenstaande tips dus niet werken dan zit ik er aan te denken een gaatje te boren naar de kruipruimte. In de hoek van de kamer meet ik met een laserthermometer een flink lage temperatuur (18,4 graden) t.o.v. 24 graad elders in de kamer. Ik neem aan dat de vloerverwarming niet zo stijf in de hoek gedrukt kan zijn i.v.m. de bocht, en de thermometer laat dat ook zien dus volgens mij is dat veilig. Mooi is anders echter, dus ik hoop dat de trekveer/waterstofzuiger alsnog de oplossing bieden :)
 

Klusser1954

  • #8
Is er in de woning nog een tweede aansluiting die als "trekdoos" naar je hoofdaansluiting diend?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
DerBart schreef:
Er wordt weer waardeloos gebouwd tegenwoordig. Zie steeds meer dat ze geen mofjes meer gebruiken maar 16 mm buis in 19 mm schuiven.
Als je de reden niet weet lijkt het vreemd en slordig.

reden 1, vroeger was je verplicht om alles uit te voeren in KEMA gekeurd materiaal te gebruiken.Deed je dat niet dan had je een probleem.
Sokken waren niet verkrijgbaar in KEMA keur, de leveranciers vonden het niet nodig.

Reden 2.
Sokken zijn kort en in de bouw gaat het er normaal hectisch aan toe. word er ergens tegen een buis gestoten dan schieten de sokken vaak los. lijmen gaat niet want dan knappen ze.Tijdens storten willen de sokken vaak ook losschieten vandaar dat we vaak 16 in 19 schuiven met lengtes van 30 cm dit voorkomt losschieten en grote problemen achteraf.Om die reden kan je ook sokkenbuis bestellen bij de groothandel, daar past 19mm weer in.

Het grootste probleem zijn niet de sokjes, dat is de voorbedrade flexbuis constructies met super krappe bochten. de monteurs weten nl dat ze geen draad hoeven te trekken dus maakt een krappe bocht hen niets uit.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Tja dat krijg je als ze op school al leren werken met flexbuis ipv. bochtjes buigen.
Vandaag de dag moet alles snel ipv. kwaliteit te leveren.

Sokjes gebruiken wij ook nooit, altijd sokkenbuis en is het zichtwerk dan de 2 uiteinden vaak ook nog 10 cm uit elkaar houden zodat je de sok kunt verschuiven mocht je er weer bij moeten.
Vreemde is wel dat je alleen gele 19mm sokkenbuis kunt krijgen en geen grijze.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu