Plat dak - afwerking daktrim?

Pentje

  • #61
Zoals gezegd stuurde hij een concullega. Die zei ook dat er altijd een acheudingslaag tussenkomt, dus daar ga ik dan maar van uit. Kan het niet zien. Dak ligt er 3 jaar op en heb nog 7 maar garantie.

Even dit afwachten zo met die aangebrachte pvc pasta. De vocht plekken in de garage blijven wel erg lang licht vochtig trouwens. Ik heb verf van 1 steen afgescheept met een staalborstel em de steen zelf voelt lang niet zo vochtig als de verflaag .
Wellicht dat er ook een verkeerde dlwaterdampdicht verf in de garage is aangebracht? Deze bemoeilijkt nu wellicht de droging.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #62
Dat verf vochtiger aanvoelt dan de steen komt omdat stenen poreus zijn dus het vocht zit in de steen en bij de verf ligt het vocht boven op de verf. Dat voel je beter.
Of je hiermee de eigenschappen wat betreft dampdoorlaatbaarheid mee zou kunnen schatten, geen idee.
Je kan het drogen versnellen door te ventileren. Of de ruimte verwarmen.
 

Pentje

  • #63
Nog ff een update.
Heb nu dus al 2x dat ik uit het werk kwam en de vochtplekken weer vochtiger waren geworden, waar dit s ochtends nog niet zo was. S middags wordt het dus vochtig, terwijl het niet regent.

Om afvoeren uit te sluiten heb ik dus al e.e.a. gecontroleerd en regelmatig nog gekeken.

Vandaag een dagje in de tuin gewerkt en de garage deuren open om goed te laten luchten. Rond een uur of 4 viel mij op dat de vochtplekken wederom vochtig werden en ij kan het niet anders uitleggen dan dat de muur "zweet". Dit is alleen op de punten waar vochtplekken zijn ontstaan na de lekkage,niet op andere plekken

Gaat dit vanzelf weg? Of kan er iets aan doen?
Ik heb van een paar stenen de verf weggehaald met een staalborstel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #64
Rond een uur of vier zakt de buitentemperatuur behoorlijk, de verdamping van vocht wordt minder en het vocht dat uit de stenen komt verdampt minder en dus is het beter zichtbaar/voelbaar.
Het zal nog even duren voordat het vocht uit de stenen verdwenen is.
 

Pentje

  • #65
En welke rol speelt de verf hierin? Omdat de rest van de muur hier geen last van heeft . Bijvoorbeeld de stenen boven de garage die ook erg nat worden van (slag) regen.

Het maakt hierin niet uit dat het normale muurverf is voor binnenshuis ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #66
Is het dampdoorlatende verf?
Sowieso geen goede keuze spullen voor binnen bedoeld zijn buiten te gebruiken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #67
Je ziet dat het rond de omvormer omdat deze warmte afgeeft droog is.
Je zou de luchtvochtigheid eens kunnen meten.
Zelf zou ik, denk ik de situatie op z'n beloop laten als er geen stralen water meer van boven naar beneden komen.
 

Pentje

  • #68
Geen idee wat voor verf het is, dit was al zo toen we het kochten. Denk normale muurverf flexa. Kan dit ervoor zorgen dat de muur "zweet"

Op zijn beloop laten doe ik de komende weken ook om te kijken of het minder wordt, maar wil wel zeker weten dat ik er nu niets aan kan doen

Misschien beter on de verf te verwijderen? Maar hoe doe ik dat .... is bijna niet te doen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #69
De temperatuur van het oppervlak van de muur is te laag en de luchtvochtigheid in de garage is te hoog. Daardoor onstaat het condensatiepunt.
Jij bent ervan overtuigd dat het vocht alleen achter de muur vandaan komt maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zullen meer plaatsen zijn waar het vocht vandaan kan komen.
Echter daarvoor zal je voor 100% zeker moeten weten hoe de bouw is uitgevoerd.
Wat je kan doen is een bouwdroger huren. Even Googlen voor meer informatie.
De verf verwijderen is veel werk en zal misschien een beetje voordeel geven.
 

Pentje

  • #70
De garage is wel erg goed geventileerd en dit "zweten" is pas sinds de lekkage en ook alleen bij de plekken die zijn achtergebleven na lekkage.

Bouwdroher zit ik inderdaad naar te kijken
 

Pentje

  • #71
Even een update.

De afgelopen paar weken heb ik het aangekeken. Ik heb tevens een hygrometer neergezet en de halfsteensmuur aan de buitenkant van de garage geïmpregneerd.

Op een aantal momenten zijn de plekken weer nat geworden, om daarna weer grotendeels op te drogen. Ik heb meerdere dagen de voor en achter deur van de garage open gehad.
Je zou toch verwachten dat de garage 2 maand na de lekkage toch wel een keer van het vocht af moet zijn.

Wat ik aan scenario's bedacht en tevens heb getest:
- Het dak lekt nog -> heb er een dakdekker bij gehad en zelf papier onder de randen aan de binnenkant gedrukt om te kijken of het lekt. Papier blijft droog, waar de vochtplekken soms vochtiger werden. Er komt geen water bij de dakrand vandaan.

- Er zit een lekkage in de spouwmuur -> Ik kon bij de natte plekken eenvoudig de verf wegkrabben met een staalborstel. De stenen en voegen zijn daar nu weer grotendeels kaal en voelen niet vochtig aan en zien er ook niet vochtig uit. Een spouwlekkage lijkt me daarom ook niet het probleem, omdat dan de kale stenen die ik nu weer kan zien ook vochtig moeten zijn. Ook is onder de carport (verlengde van de garage) alles droog. Geen vochtplekken.

- De plekken die zijn achtergebleven na lekkage zijn nog extra gevoelig voor vocht omdat ze (wellicht ook door de verstikkende verf) niet goed hebben kunnen drogen en nog licht vochtig zijn. Bij een hoge luchtvochtigheid zijn dit de plekken waar als eerst condensatie optreedt -> Op een dag dat de plekken weer vochtig waren was er een luchtvochtigheid van 69% in de garage. Dit is het hoogst gemeten tot nu toe, over het algemeen zit het rond de 55. Vraag die ik heb is dan wel of de luchtvochtigheid hoog is geworden door de vochtige muren, of dat de muren vochtig zijn geworden door dit hoge percentage...
Wederom voelt het vochtig aan op de verf. De kale stenen vind ik niet vochtig voelen en zien er ook niet vochtig uit.

Condens lijkt mij de meest voordehandliggende oorzaak. Alleen wel vreemd hoe heftig de vochtplekken zijn... Ook te bedenken dat dit in 45 jaar tijd nooit zo erg is geweest. [/b]
 

Pentje

  • #72
Uiteindelijk was het vocht wat na de lekkage in de bakstenen is achtergebleven (gaatjes stenen).

Verf er af gekrabd tot de blaren op de handen stonden, lang laten drogen en toen opnieuw geverfd. Geen problemen meer.

Lekkage was dus de loodslab + het plaatselijk te lage randje.
Vochtplekken daarna was oud vocht dat naar buiten wilde komen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #73
Bedankt voor de terugmelding,

Zulke kleine dingen en zoveel effect dat geeft, water is soms een raar iets wat je moet zoeken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #74
Moest dat zo lang duren terwijl de oorzaak al in de eerste reactie werd aangegeven? :shock:
 

Pentje

  • #75
Helaas na de hevige buien toch weer een paar straaltjes water langs de garagemuur en onder de carport.

Ik vermoed dat met de wind op de gevel en de vele regenval de muur verzadigd raakt, water naar beneden zakt en dan in de garage weer tot uiting komt.

Ik ga enkele slechte voegen uithakken en opnieuw doen. Dan met beter weer de gevel impregneren. zou dan opgelost moeten zijn. Impregneren kan nu helaas niet met dit weer. Iemand een idee hoe ik het verzadigen van de muur tot die tijd wat kan tegengaan met een lapmiddel?....


Blijf het daar vinden dat zakwater vanuit de spouw zoveel kan zijn dat het in druppels langs de muur gaat..
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #76
In 2016 is de dakbedekking middels een laag PVC gerenoveerd.

Klopt het onderstaande?
Het dak is van beton deze platen zullen ongeveer 200 mm hoog zijn, daarop een laag bitumen en scheidingslaag en de waterdichte laag van PVC.

De garage wordt niet verwarmd. Vochtigheid is rond de 55%.
Je zegt de garage wordt erg goed geventileerd. Geef als je wilt iets meer info.
 

Pentje

  • #77
Hallo,

Dat klopt inderdaad allemaal.
De dikte van de dakplatem weet ik niet exact.
Deze zitten een cm of 6 in de buitenmuur van het huis gefreesd.


Lood is vervangen 5 cm in de voeg.
Dak is al eens gecheckt en heb ik 2 maand geleden nog onder water gehad door een verstopte goot. Toen niks aan de hand.

Nu met vele en aanhoudende slagregen helaas weer straaltjes water over de binnen muur van de garage (= buitenmuur van het huis)
 

Pentje

  • #78


Als het enkel zakwater is via de gevel dan zou deze lekkage er dus ook al veel langer moeten zijn. De vorige bewoner heeft hier geen problemen ervaren en er waren eerlijk gezegd ook geen lekkage sporen zichtbaar. Enkel een vochtplek aan een andere muur van de garage, en die is toen geïmpregneerd.

Wellicht dat de spouw isolatie het vocht nu verder naar buiten drukt, maar ook dat antwoord klopt naar mijn gevoel eigenlijk niet helemaal. Hoewel het een maand na de spouwisolatie (februari) is begonnen, maar ik heb dit jaargetij ook nog niet eerder meegemaakt in dit huis.

Dit is de situatie nu, met lekkage bij de pijl. Het dak loopt af richting de pijl en er staat eigenlik vrijwel nooit water aan de kant waar de lekkage zit.
Ontbreken van spouwlood / zakwater van de gevel lijkt dan best een logische verklaring, maar dit zou er dan al veel langer moeten zijn. Ook een gevel in uiterste conditie zal bij deze weersomstandigheden water afvoeren naar beneden. Eerder zat het lood zelfs maar 1 cm in de voeg.

Er zijn wel een paar voegen wat minder, maar dit valt eigenlijk best nog wel mee. desalniettemin ga ik de slechte voegen vernieuwen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #79
De situatie zie de foto van post op 29 maart is ook aangepakt. Water kan zich, geloof me, onvoorspelbaar gedragen. Zo vaak gehoord dat kan het niet zijn.
Hoe breed is de spouw en waar is deze mee gevuld. Misschien al aan de orde geweest moet inmiddels 6 pagina's terug lezen.

Ik zou nog even wachten met impregneren. Of je moet er 100% zeker van zijn dat dat spul absoluut geen dampremmende eigenschappen heeft.

Vraag me af hoe ze de dakvloer in de gevel hebben aangebracht. Is of bestaat er gereedschap dat je iets meer dan de helft uit de steen haalt waardoor je de gevel niet hoeft op te vangen tijdens de werkzaamheden.
 

Pentje

  • #80
Hoe het zit met de betonplaten in de muur: werkelijk geen idee. Vanaf de garage kan ik zien dat de platen op de muur rusten. Ze gaan er zo'n 6 cm in en dan stuit ik met de schroevendraaier op iets hards (muur?)

Ventosil wb6 is volgens het productblad damp Open. Ik wil dit wel proberen als de muur goed droog is. Eerst wil ik wat voegen gaan herstellen, dat kan nooit kwaad.

Het dak kan ik me niet voorstellen als probleemgeval, omdat het water netjes wegloopt en ik geen probleem had toen het dak eens enkele dagen vol stond met water.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu