Kruipruimte egaliseren door zand weg te halen

Hakuna

  • #1
Tegen de voormuur en de achtermuur van de kruipruimte ligt een oplopende berg zand. Ik wil de kruipruimte egaliseren om het oranje Tonzon folie op de grond te kunnen leggen.
Kan ik dit zand zonder risico weghalen?

Bij voorbaat dank voor reacties.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het lijkt mij dat het zand er van buitenaf in gespoeld is.
Hebt u buiten verzakkingen in de grond langs het huis?
 

Hakuna

  • #3
Hallo Jan, bedankt voor de reactie. Ons rijtjeshuis staat in Almere en het is gebouwd in 1996; wij wonen er nu bijna 2 jaar. Volgens mij staat het huis wel een stuk lager dan 23 jaar geleden, maar er staat niks scheef volgens mij.

Het ziet er inderdaad een beetje uit alsof het naar binnen is gespoeld, maar hoe dat dan gebeurd is, is me nog een beetje een raadsel. Volgens mij zitten er daarboven nou niet bepaald grote gaten waardoor alles naar binnen kan spoelen, maar ik heb het nog niet van dichtbij bekeken.

Ik voeg nog 2 foto's toe. Aan de linkerkant (voor) van het huis zijn ook wat wortels te zien die naar beneden zijn gegroeid; ik ga in ieder geval kijken of ik die kan verwijderen vanuit de kruipruimte. Ik weet nog niet van welke plant(en) ze afkomen aangezien ze op een beetje onverwachte plek naar binnen komen.

Maar goed, als het zand naar binnen is gespoeld, zou het geen probleem moeten zijn om dit bij de muur weg te halen en wat meer uit te spreiden door de kruipruimte, toch?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Waarschijnlijk zijn de verzakkingen uit de 1e bouwjaren van de woning: Door een grotere grondbelasting en/of verlaagd grondwaterpeil is de kleibodem in gaan klinken, waardoor er ruimte onder de ringbalk is ontstaan.

Het ophoogzand wordt vervolgens onder deze ringbalk doorgedrukt tot er een nieuw evenwicht is ontstaan. Het verwijderen van het zand kan nieuwe verzakkingen tot gevolg hebben.

Remedie: plaats buiten strak tegen de gevel (onder het maaiveld) een rijtje grondkerende damwandprofielen.
 

Hakuna

  • #5
Bedankt voor de reactie Walker.

Okee... dus volgens jou is het onverstandig om dit zand weg te halen? Het plaatsen van damwandprofielen gaat mijn klusvermogen te boven.

Het betreft ook een rijtjeshuis, dus dan zou een extra verzakking ook een risico zijn voor de buren, toch?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Zorg in ieder geval ervoor dat het zand in de kruipruimte hoger ligt dan de onderkant van de funderingsbalk.
 

Hakuna

  • #7
Bedankt voor de tip; het was inderdaad niet mijn bedoeling om onder de fundering door te graven :)
 

Hakuna

  • #8
Nog even een update over het resultaat: ik heb de boel uiteindelijk geëgaliseerd en Tonzon-zeil neergelegd. Daarna nog 10 aliexpress lampjes aan het plafond geplakt: 17 euro inclusief afstandsbediening :D

Dat maakt het een stuk eenvoudiger qua licht als je er nog een keer moet zijn. Ik heb inmiddels ook gezien dat we een lichte lekkage hebben aan een afvoerpijp; een halve emmer water weggehaald en er staat nu een emmer onder de lekkage. Ik ga ff een aparte vraag openzetten of ik dit zelf kan fixen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu