Aardlekschakelaar knalt eruit

KvdE

  • #1
Hallo,

Ik heb totaal geen verstand van elektra en dergelijke dus vandaar dat ik hier mijn probleem plaats.
Vandaag heb ik een vaatwasser laten plaatsen en bij eerste keer gebruik vliegt de aardlekschakelaar er na 3 minuten uit. In de vaatwasser stond een plasje water. Ik dacht daarom in eerste instantie dat er wellicht een knik zat in de afvoerslang. Ik heb de vaatwasser van z'n plaats gehaald en de stekker eruit gehaald. Ik probeerde de aardlekschakelaar weer omhoog te doen maar hij vloog er meteen weer uit. Ik keek naar welke groep bij de aardlekschakelaar hoorde en dit was de kookplaat, vaatwasser en warmte-unit. Geen idee wat er wordt bedoeld met warmte-unit. Dat terzijde, ik haalde de stekker v/d kookplaat eruit en toen kon de aardlekschakelaar wel weer omhoog. Ligt het probleem dan aan de kookplaat? De kookplaat stond echter helemaal niet aan. Of was het de vaatwasser? Of wellicht was de combinatie te veel?
Hopelijk kan iemand me verder helpen!
Groet,
Kirsten
 

DerBart

  • #2
Goedemorgen Kirsten,

Allereerst complimenten voor je uitzoekwerk. Weet je zeker dat het om de aardlekschakelaar gaat? Bedoel je niet de installatieautomaat ("groep")?

Als het inderdaad de aardlekschakelaar is, lijkt het erop dat het niet goed zit met de kookplaat. Zou er vocht ingelopen kunnen zijn? Een klein beetje kan al genoeg zijn. Zit er misschien vocht tussen de stekker en contactdoos van de kookplaat? Is er pasgeleden geboord of geschroefd in de keuken? Heeft de kookplaat het een tijd goed gedaan? Is het snoer van de kookplaat misschien beschadigd tijdens het plaatsen van de vaatwasser?

Succes!

Bart
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Laat degene die de vaatwasser heeft geplaatst (en blijkbaar niet getest) terugkomen om het op te lossen.
 

KvdE

  • #4
Ja ik ben er uiteindelijk achter gekomen dat het stopcontact v/d vaatwasser kapot is. Of de vaatwasser heeft die wellicht kapot gemaakt. Kookplaat deed het namelijk weer. De vaatwasser had ik weer aangesloten en toen vloog aardlek er weer uit. Vaatwasser aangesloten op een ander stopcontact van een andere groep en toen ging de vaatwasser weer aan. Helaas geeft de vaatwasser nu een foutcode aan, E01. Type is Beko DFN26220X2. Hij blijft steeds maar 1 minuut brommen of een soort van poging doen tot water pompen of opstarten ofzo en dan weer 1 minuut helemaal stil. Afvoerslangen liggen vrij, geen stopdop ofzo op de afvoer dus hij zou gewoon water moeten kunnen afvoeren. Iemand die weet wat ik nu kan doen? Of moet ik dit wellicht op een ander topic vragen?

En @Walker: ik heb de mediamarkt gebeld, maar die zeggen dat ik een monteur van beko moet laten komen en dat zij mij niet kunnen helpen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Kijk eens naar het pijpje op de sifon waar je de slang op hebt aangesloten. Soms zit die onder de wartelmoer afgesloten met een afdekplaatje. Je zegt stofdop, ik weet niet of je hetzelfde bedoelt als wat ik beschreef.
 

KvdE

  • #6
@Frank: ja dat bedoelde ik haha, die is eraf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu