Erker verzakt, hoe opvangen?

Tomaso

  • #1
In ons mooie huis van 1922 zijn we aan het verbouwen/opknappen. Na openen van de vloerdelen (ivm leggen leidingen) treffen we deze situatie aan:
Te zien is dat de dwars lopende stalen bint die de erker vasthoudt, rechts omhoog komt, omdat de erker zelf ca 1cm omlaag is gezakt in de loop der jaren. in de punt is het afgebroken/verzakt.
Links is de dwarse bint in de draagmuur verankerd, rechts is een deur, en het is verankerd in de draagmuur, naar onderen. De rechter anker ziet er helemaal niet goed uit vind ik. Een steen lijkt omhoog te komen. Een van de bouten is een verkeerde maat, daar heeft ooit iemand een foutje gemaakt (in 1922?)
Ook zijn er kleine scheuren in het stukwerk zichtbaar, die we nu in de gaten houden of het verder door beweegt. De buitenkant van de voorgevel staat een klein beetje bol, naar buiten.

De vloer is naar schatting minmaal 20-30 jaar niet open geweest. Ik denk dat het allemaal in een langzame beweging in de loop der jaren naar beneden is gegaan.
De vloer golf een beetje als het ware. Nu dat alle ondervloerplaten en vloerdelen zijn verwijdert (die waren behoorlijk vast) is alle spanning uit de vloer.
Zou het kunnen dat er weer een minieme beweging is ontstaan?
De vraag is of dit hersteld moet worden, en zo ja hoe. Volstaat het om het vast te zetten of te borgen. Zo laten lijkt me in ieder geval geen prettige gedachte.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Zoek een constructeur en vraag of deze langskomt.
Dit is niet te beoordelen vanaf een paar foto's.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Heb je houten funderingspalen in Den Haag? Is de fundering geinspecteerd?
 

Tomaso

  • #4
De fundering is niet geïnspecteerd. Palen niet zeker, we zitten op zand als de kaarten kloppen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Op de foto zie ik buiten een hekwerk en lijk op een kade, zit er een gracht? Ik adviseer ook er een deskundige bij te halen (zoals een constructeur).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu