Afzekeren distributiegroep en selectiviteit

DerBart

  • #1
Beste medeforumleden,

Graag wil ik jullie om advies vragen. Het gaat om het volgende:

Er is in een bedrijfspand met TN-S-stelsel een hoofdverdeler die is afgezekerd met 3 x 25 A gG. Hiervandaan loopt er een leiding van voldoende diameter naar een onderverdeler met een paar C16 3P+N-groepen (geen verlichting). Ik wil deze distributieleiding afzekeren op een manier die aan de NEN1010 voldoet. Zelf zit ik te denken om de leiding af te zekeren met C20 3P+N. Ik zit dan alleen bij kortsluiting niet helemaal selectief ten opzichte van de hoofdzekering. Praktisch zal het wel gaan: de C16's zekeren apparaten af en de C20 beschermt tegen overbelasting in de onderverdeler. Ik wil echter 100% aan de norm voldoen.

Ik heb al in de norm gezocht maar er staat bijna niets over selectiviteit in. De enige eisen die ik kan vinden zijn dat een TN-S-distributiegroep binnen 5 seconden moet aanspreken en dat een installatie veilig moet zijn (verlichting).

Op dit forum was er ook al een discussie over of selectiviteit vereist is, o.a. in https://www.klusidee.nl/Forum/topic/selectiviteit-eis-of-vakmanschap.86607/ In blad 51 van de NPR staat dat selectiviteit niet nodig is bij keukenverdelers.

Daarom wil ik de volgende vragen stellen:

- Is die beruchte selectiviteit een harde eis in de NEN, ook als de afwezigheid geen gevaarlijke situaties oplevert?
- Hoe zouden jullie de distributieleiding afzekeren?

Ik kijk uit naar jullie reacties. Met vriendelijke groet,

Bart[/URL]
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hoofdzekeringen 25A. Kabel naar onderverdeler met 16A afzekeren. Eindgroepen van 6A.

Alleen dan ben je selectief en voldoe je aan de eis. Je snapt dat je hier niets aan hebt, dus een onderverdeler op 3x25 gaat je niet selectief lukken. Oplossing: Alle groepen vanuit de hoofd verdeler trekken, of de aansluiting verzwaren.
 

DerBart

  • #3
Wat een vervelend verhaal, die selectiviteit. De klant ervaart op dit moment geen problemen, en er is geen onveilige situatie. Als de groepen van de onderverdeler direct op de hoofdverdeler hadden gezeten, is er evenveel kans op het springen van de hoofdzekering. Er is trouwens noodverlichting aanwezig. Ik kan niet onder de eis van selectiviteit uit he?
Kan nog kijken of hoofdzekeringen van 25A, zekering distributiegroep 16A en eindgroepen van 10A een optie zijn, anders moet de aansluiting naar 3x35A.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dit is geen klusvraag, maar een opdracht voor een klant. TS zou als professional de juiste regelgeving voor deze klantsituatie moeten weten, al helemaal omdat het hier om bedrijfsmatige activiteiten gaat.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Juist, en daarom doen we hier een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu