Tapwaterrestrictie remeha avanta

ChrisPV

  • #1
Ik ben bezig een buffervat te maken in de kruipruimte. Het wordt een open vat met daarin een tapwaterspiraal.
Ik zie hier op het forum dat de speciale zonneboiler set voor de Remeha Avanta (dat is de ketel die ik heb) oa een tapwaterrestrictie heeft. Ik begrijp inmiddels waarom deze nu buiten de ketel geplaatst moet worden (zodat hij geen water van boven de 60 Gr krijgt)
Maar mijn vraag is nu : kan iemand mij uitleggen wat de functie van zo'n restrictie is ?
Ik begrijp dat er zonder deze restrictie meer water opgewarmd zal worden. Echter de ketel zal toch bij teveel "aanbod" van water gewoon naar zijn maximum brander hoogte gaan ? En dat is toch OK?
Oftewel : Ik zou hem toch ook weg kunnen laten?
Of is mijn redenatie te simpel? (dat zal wel....maar ik wil het graag begrijpen)

Ter info :Ik ga het vat verwarmen met zonnepanelen electriciteit.Er is een apparaat te koop (Apollo Gem 4) wat meet hoeveel energie je (als je overschot hebt van je zonnepanelen) terug levert aan het net en dan ook vrij precies die hoeveelheid electrische energie via PulsBreedteModulatie (PWM) naar een verwarmingselement stuurt (zodat je vrijwel niets teruglevert aan het net). Gezien dat het salderen in de toekomst zal veranderen (lees: minder worden...) ben ik me daar al op aan het voorbereiden.
 

Marcn88

  • #2
De restrictie zit erin zodat de maximale doorstroom hoeveelheid gewaarbord is zodat het toestel aan de cw eisen voldoet, kortom meer flow houd in dat het water minder opgewarmd kan worden als u de restrictie er dus volledig uithaald kan het zijn dat het toestel wel maximaal vermogen levert maar de taphoeveelheid niet zo snel kan opwarmen met als gevolg kouder heet water
 

ChrisPV

  • #3
Dank voor het antwoord Marcn88

Dus ik kan eigenlijk straffeloos (er gaat niets kapot of in storing) die restrictie weglaten, klopt dat ?
Het enige wat er gebeuren kan(vind ik ook logisch) is dat de brander maximaal brandt maar het water niet naar de ingestelde max temp weet te krijgen. Dat is een situatie die alleen kan ontstaan als er teveel warm water kranen openstaan.
De reden waarom ik dit wil weten is dat zo'n ombouw set toch nog E150 kost. En als ik de restrictie die er in zit weet weg te halen (smelt mogelijk ? en dat kan wel eens ongezond zijn stroomafwaarts van deze smeltende restrictie....) dan kan ik verder volstaan met alleen een mengventiel ! Scheelt me al gauw de helft in kosten.
Wat denk je van dit idee ?
Ik weet nu natuurlijk niet of het verwijderen van deze restrictie zomaar kan.....maar hij is er ooit in gemaakt dus het lijkt me dat je hem er ook uit kan halen.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #4
Ik wens je succes, hij zit in de stromingsschakelaar.
Ik betwijfel of je die er zo maar uit krijgt zonder de stromingsschakelaar te beschadigen.
 

ChrisPV

  • #5
Aha. Juist.
Ik bedacht zojuist dat de stromingsschakelaar zelf mogelijk ook niet tegen de hogere temperatuur kan.
Heb hier op dit forum ook nog een andere mogelijkheid gevonden nml mbv een andere set van Remeha : de universele zonneboilerset.
Fff rustig laten bezinken deze info allemaal.

Bedankt voor de respons!
 

ChrisPV

  • #6
Heb nu ook net ontdekt dat een ander onderwerk over zonneboiler op remeha avanta aansluiten nog meer pagina's had.....Ik ben toch wel enigszins digibeet.
Ik weet nu iig geval dat ik voor de universele aansluitset ga. Zoals door Remeha zelf aangeraden wordt in de betreffende situatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu