Dillemma isoleren hellend bitumen dak

Hankezp82

  • #1
Hallo,

Recent een jaren zestig woning gekocht met een hellend bitumen dak. Dakbedekking is van bitumen en uit 1992. Dakbeschot (halmplaten) is goed. Vermoedelijk zit er onder bitumen weinig/geen isolatie. Plafonds onder dak worden vernieuwd (was softboard).

Bitumen is in goede staat, dus overwegen om dak van binnenuit te isoleren (koud dak principe), maar twijfelen omdat:

1. Bang voor vochtproblemen (ondanks toepassen van folie en mogelijk scheelt het dat het dak licht hellend is), maar wel veel goedkoper (te meer bitumendak nog 5-10 jaar mee kan);

2. Is het bitumendak dat we over 5-10 jaar willen vervangen nog wel na te isoleren aan de buitenkant (warm dak principe) als we het nu aan de binnenkant hebben geïsoleerd? Oftewel kun je een warm en koud dak combineren?

3. Of gaan voor kouddak en paddestoeltjes op hoogste punt laten plaatsen?


Gr.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Bij halmplank heel terughoudend zijn om aan de binnenzijde te isoleren. Als dat vochtig wordt, ontstaat er een muffe lucht die je nooit meer wegkrijgt.
Ruimte tussen de balklaag moet nu ook geventileerd zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als je aan de binnenkant isoleert gebruik je het beste klimaatfolie. Later aan de buitenkant extra isoleren is altijd mogelijk, want de folie zit er toch al. Kies nu al voor een isolatiewaarde van 6. Waarschijnlijk heb je dat al terugverdiend voordat het bitumen wordt vervangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Advies van Rola opvolgen. Gaat het fout heb je een hoop moeite gedaan en kan je het dak totaal, dus tot de balklaag afbreken.
 

Matthijz

  • #5
Ik had hetzelfde probleem. Ik heb ervoor gekozen om het dak te isoleren met glaswol en daarna klimaatfolie. Daarnaast heb ik alles zo goed mogelijk dichtgemaakt.

Na een half jaar (Na de winter) heb ik gekeken hoe het dak eruit zag. Ik kon nergens schimmel ontdekken. Het dak zag er nog prima uit.

Nu heb ik wel als onderkant osb platen. Als dakbedekking heb ik ook bitumen.

(Dit was wel poging 2... de eerste keer dacht ik het met kant en klare dekens te doen.)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu