Versterking verdiepings vloer + vloerverwarming

Shipmate

  • #1
Er is veel te vinden over dit onderwerp waardoor ik een redelijk beeld heb, toch wil ik graag even mijn plan toetsen

Een houtskeletbouw huis, jaren 30, verdiepingsvloer heeft balken volgens tekening van 80x180mm HoH 63cm. Overspanning is 331cm
Ik kan de dikte en hoh nameten; hoh komt overeen met tekening en de balk is zelfs 95mm dik. Over de balklaag heen liggen de gebruikelijk schrootjes (20mm) en dan de afwerkvloer (20mm). Als ik de balkenschuif bekijk, zou de vloer sterk genoeg moeten zijn voor klasse c24 (70x195). Toch voelt de vloer slapjes aan als je bijvoorbeeld springt hoor je dat beneden vrij goed. Ook is het nogal gehorig.
Ik moet wat veranderen aan deze vloer + zou graag vloerverwarming willen. Ik heb niet veel opbouw ruimte, de verdiepingsvloer is nu al 20mm te hoog bij de trap. Eventueel kan ik planken op de trap maken om te compenseren. Ik kan geen extra tussenbalken plaatsen / adreaskruizen maken zonder dat ik ook het plafond renoveer en dat doe ik uiteraard liever niet.

Om de problemen op te lossen dacht ik aan:
1) verwijderen topvloer en schrootjes waar mogelijk (hier en daar staat en een wand op dus lukt niet overal, maar verwacht ongeveer 70% wel te kunnen doen)
2) waar schrootjes verwijdert zijn underlayment plaatsen, gespijkerde schrootjes die achterblijven goed vastschroeven, daarna de gehele verdieping underlayment neerleggen. Flink wat bussen lijm en schroeven er doorheen
3) underlayment bekleden in glasvezel mat + epoxy combinatie
4) paar mm vilt + folie eroverheen, kantstroken
5) zwevend neerleggen watergedragen vloerverwarming (noppenplaat + egaline) van ongeveer 20mm dikte
6) pu gietvloer
Al met al zal deze vloer ongeveer 20mm dikker zijn dan de huidige vloer, uitgaande van 2 lagen van 18mm dik underlayment.

a) zou deze aanpak de problemen oplossen? Tips?
b) Welke dikte underlayment zouden jullie aanraden? Die in plaats van de schrootjes komt zal dezelfde dikte moeten hebben, maar die daaroverheen komt is vrij te kiezen
c) Stap 3 is wat onconventioneel. Als je zoekt op bouwkundig verstevigen wordt dit genoemd icm koolstof matten. Is dit aan te raden en mijn situatie? Nadeel dat ik kan verzinnen is dat het niet heel fijn is als je brand hebt
d) Neem aan dat ik de underlayment om de 10 cm in de balk vastzet met bijv 4x60mm schroef?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De vloerplanken laten liggen. Ze zijn dikker dan underlayment en (in theorie) steviger omdat het massief hout is. Er kan een laag underlayment overheen gezet worden. Met lijmen+schroeven (in de balken).

Maar alleen de toplaag dikker maken maakt de balken niet steviger. Je verdeelt alleen de loopbelasting over meer balken. Loopgeluiden hoor je iets minder, maar verwacht geen groot verschil.

Overweeg de huidige balken iets op te dikken. Liefst aan de onderkant, maar de zijkant kan ook.
 

Shipmate

  • #3
Dank voor deze tip IJkenhout, dat had ik zelf nooit bedacht. Ik moet er wel een paar uithalen om wat leidingen te trekken, maar dan plaats ik die gewoon weer terug.

Als ik de boel open heb zal ik eens kijken of ik een opdik mogelijkheid kan verzinnen
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Waarom geen droogbouw vloerverwarming? Scheel je heel veel gewicht.
 

Shipmate

  • #5
Reden voor natbouw vv is dat dat de kleinste opbouwhoogte heeft icm afwerkvloer?

Er zijn diverse systemen met bijv 12mm buis; die 20mm hoog is totaal, met daaroverheen nog 1/2 mm PU gietvloer. Ook zijn deze systemen volgensmij niet heel zwaar (meeste egaline komt tussen de noppen, paar mm boven de plaat), maar vast droogbouw zal vast iets lichter zijn.

Bij droogbouw komt eroverheen laminaat of PVC van 7mm (of alsnog egaline en dan PU gietvloer, maar dan vervalt gewichtsvoordeel)

Of zie ik iets over het hoofd?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu