Afwatering buren via mijn goot

2RH

  • #1
Hallo allemaal,
Ik woon in een hoekhuis van een rijtje van 8. De directe buren wateren hemelwater af via mijn goot en die van hun buren aan de andere kant. Dat moet ik toestaan, want dat staat in mijn koopcontract. Is verder op zich ook geen probleem. De buren verzuimen echter hun dakgoot schoon te maken. Het vuil spoelt -via de regenpijp- op het dak van mijn uitbouw op de bg. Daardoor ben ik genoodzaakt om om-het-jaar het grind op het dak van de uitbouw te wassen. Het onkruid begint dan namelijk sneller te groeien dan ik het weg kan halen.
Herhaalde verzoeken om de goot te reinigen hebben niets uitgehaald. Ze knikken ja en amen, maar doen niets. Ik heb mijn ladder ter beschikking gesteld en enig tuingereedschap dat ze denken nodig te hebben, maar het vuil blijft aangroeien. Het staat nu boven de dakgoot uit.
Nou staat er in mijn koopcontract dat ik hun hemelwater moet afvoeren, maar er staat niets in over vuil! Dus nu is mijn vraag:

Zijn er schotten o.i.d., die je in de dakgoot kunt plaatsen, die het water (in principe) doorlaten, maar vuil tegenhouden? Zodat de rommel in hun eigen goot blijft, maar ik de afwatering (in princpe) niet blokkeer.

Alvast bedankt,
Rob
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ja hoor, een stukje gaas erin en je hebt een veel groter probleem. Namelijk een burenruzie.

Je zou kunnen overwegen het water van de hoger gelegen goot niet op het platte dak te laten lopen, maar rechtstreek naar de afvoer. Dan ben je van de rommel verlost (ook direct van de troep die uit je eigen deel van de goot komt)
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Lijkt me geen optie, naast de burenruzie zou namelijk de enige optie zijn om dit in je eigen goot (op de erfscheiding dus) te plaatsen.

Als het hier dan vervolgens verstopt hebben zowel je buurman als jijzelf last van de eventuele lekkage.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bladvanger regenpijp lost een deel van je probleem op.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De afvoer van het water mag op geen enkele manier verhinderd worden als je verplicht het water van de buren moet afvoeren.
De buren zijn wettelijk verplicht hun goot schoon te houden.

Wat zeggen de buren aan de andere kant er van?
U kunt ook gezamenlijk optreden.
Ik zie trouwens niet in waarom je stil moet blijven zitten in de angst dat er een burenruzie zou kunnen ontstaan, ook de beste en slechtste buren hebben plichten.
 

2RH

  • #6
Hmm, die burenruzie ontstaat op deze manier natuurlijk ook, want ik sta over een tijdje weer 1000kg grind te wassen, terwijl mijn buren lekker zitten te niksen in de tuin.
Ik dacht de vuilbarriere inderdaad op de erfscheiding te plaatsen. De regenpijp zit ruim 20cm aan mijn kant van de erfscheiding. Bovendien heb ik aan de andere kant van mijn huis (aan het einde van de goot) nóg een afvoer, dus ik zie niet zoveel problemen met lekkage aan mijn kant.
Ik krijg ook de indruk dat jullie denken dat er een láágje vuil in die goot ligt? Dat laagje is zo hoog als de goot zelf, mét een kop erop. Ik denk wel eens dat als het flink regent, die laag vuil een keer zó zwaar wordt, dat de hele goot nog eens naar beneden komt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
De buren per aangetekende brief aanschrijven dat ze de goot schoon moeten houden (dat kan dus betekenen meerdere keren per jaar schoonmaken) en dat dat ook hun verplichting is. Geef hierbij aan wat voor u de gevolgen zijn als ze de goot niet schoon maken.

Geven ze hier geen gehoor aan, dan kunt u ze weer per aangetekende brief in gebreke stellen en ze laten weten dat de kosten die verband houden met het opruimen van hun rommel voortaan voor hun rekening komen, als ook eventuele schade als gevolg van lekkage bij u door Eem verstopte afvoer door vuil van uw buren.

Hierna kan de loodgieter een tussenschot aanbrengen in de goot op de erfgrens en uw eigen hemelwater kunt u dan afvoeren via de andere eigen goot.

Als de buren hierdoor naar de rechter stappen kunt u aantonen dat u ze meer dan in de gelegenheid heeft gesteld om het probleem te voorkomen. Ze zullen dan verantwoording af moeten leggen waarom ze wel willen dat u zich aan de verplichting uit het koopcontract moet houden (hemelwater van de buren afvoeren), maar waarom ze zich zich zelf niet aan de verplichting houden om hun goot schoon te maken.

Overigens had dit punt in het koopcontract uitgebreid mogen worden met de toevoeging dat de buren zich verplichten om hun eigen goot schoon te houden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als er nou iets is waardoor je ruzie met je buren krijgt dan is het wel het sturen van zo'n aangetekende brief. Zoiets doe je alleen als er al duidelijk ruzie is en er geen enkele redelijk praten meer mogelijk is.

Misschien zien ze er vreselijk tegenop om op de ladder te staan en knikken ze daarom, maar doen er niets aan. Dan is het beter is om aan te bieden om het ook aan hun kant even weg te halen. Jij blij, zij blij en geen ruzie.

Doe het op een toon van: "Ik zie dat jullie er niet aan toe zijn gekomen de rommel uit de goot te verwijderen. Hij puilt nu al helemaal uit. Vinden jullie het goed als ik de rommel even weghaal uit jullie gedeelte?"

Ik heb dat ooit gedaan met een heg die gemeenschappelijk was, maar die aan de kant van de buren maar door bleef groeien. Zomaar op hun terrein gaan staan en de heg knippen gaat natuurlijk niet. Maar door het even te vragen, had ik weliswaar wat extra werk, maar kon de heg wel weer helemaal in vorm krijgen. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
BertPleizier, ik denk niet dat in een koopcontract de verplichtingen van de buren beschreven staat, alleen de eigen verplichtingen zullen daar in staan.
En je mag de goot niet afsluiten, de afvoer van het regenwater mag niet tegengehouden worden, ook niet na aangetekende brieven.
Uiteindelijk zal de (rijdende) rechter aan te pas moeten komen als de buren er met elkaar niet uit komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu