Aftakken elektra op zolder advies

Marko77k

  • #1
Hi allen,

ik heb onlangs een grote dakkapel op mijn zolder laten plaatsen en hierbij is het vloeroppervlak (logischerwijs) ook een stuk groter geworden. Achter de oude knieschotten werden elektrabuizen op de vloer zichtbaar en ik wil deze mogelijkheid gebruiken om extra elektrapunten te maken. In de bijgevoegde afbeelding zie je de situatie aan de ene kant van de zolder. Deze is vergelijkbaar met de andere zijde waar ook stroom binnenkomt en onder de vloer 'verdwijnt'. Idealiter tak ik af naar het nieuwe knieschot waar ik dan over de hele breedte van de zolder stopcontacten kan maken.

Nu heb ik me al aardig in zitten lezen en volgens mij (correct me if i'm wrong) is het niet zo maar mogelijk om van de PVC buis een aftakking te maken maar is een bestaand stopcontact (die is er) als bron te nemen en daarvandaan PVC buizen op te bouwen of in te frezen.

Klopt dat inderdaad? of zijn er nog andere opties die ik kan overwegen? Er zit voorzover ik kan zien geen centraaldoos op zolder, dus dat zal van de eerste verdieping komen.
 

Mr. M

  • #2
Draden checken, als er een blauwe, groene en aarde in zit is het mooi.
Draden/buis volgen tot de eerst komende doos (beneden en dan de check op welke automaat in de meterkast.

Als alles ok, dan kun je rustig aftappen en aansluiten tot max van de automaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Heel vroeger werden er rode, groene en grijze draden gebruikt, tegenwoordig is dat bruin, blauw en geel/groen en zwart als schakeldraad.
 

Marko77k

  • #4
Bedankt voor de antwoorden, echter was ik mij hier al van bewust ;)

Als ik van de PVC buis (uit de foto) aftap dan zal daar een lasdoos geplaatst moeten worden, en die moet ten allen tijde bereikbaar blijven of heb ik dat niet goed begrepen?

Of bedoelde je aftappen van het stopcontact? Dat scenario begrijp ik wel namelijk.
 

Mr. M

  • #5
Uiteraard daar aftappen waar je er altijd nog bij kunt.
Dus wil je hierboven alles netjes wegwerken, dan een andere (nieuwe plaatsen of eentje voor deze buis) lasdoos gebruiken en vandaar nieuwe draden trekken.
Maar die buizen kun je gewoon gebruiken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Zo te zien is er een 3/4 buis over een 5/8 buis geschoven.
Dus spanning er af, beugels losmaken en die buis losmaken.
Je zal dan de kabels door moeten knippen en je hebt de keuze:
1 de buis die vlak bij de muur zit omleggen naar de wand waar je een lasdoos of stopcontact in zet.
2 de buis die verder van de wand af ligt omleggen.

Welke je kiest hangt af van waar de draden naar toe lopen en waar je het eenvoudigste bij kunt komen want van een van de 2 zal je de draden moeten gaan vervangen en dan is het wel zo handig dat van 1 buis de draden al lang genoeg zijn als je ze doorknipt om in de nieuwe lasdoos te komen.
De lasdoos die je in de wand zet voorzien van een spruitstuk of dubbele invoer zodat je er uiteindelijk beide buizen op aan kunt sluiten en daar je las kunt maken.
Natuurlijk kun je daar ook een extra stopcontact van maken.
Wel even opletten dat je geen 230V groepen door elkaar gaat halen mocht dit bijv. een buis zijn voor alleen de beneden verdieping.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu