Trapkast verkleinen en kastdeur

Markolino33

  • #1
Beste medeklussers,

Ik ben benieuwd naar jullie advies om een kleinere trapkast te realiseren en in de wand die over blijft een kastdeurtje te maken. Zie foto. Trapkast is nu 3m lang en we maken alleen gebruik van een klein gedeelte.

Ik maak me vooral zorgen of ik wel een gat kan maken in de wand om een kastdeur te realiseren, zal de muur niet naar beneden vallen als ik hierin een gat maak? Hoe stabiliseer ik dit? Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Alvast dank.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat voor materiaal en dikte is de muur? Is het een draagmuur of stabiliteitswand?

Plaats eventueel de bouwtekening.
 

Markolino33

  • #3
Het is 6.5 cm dik. Ik weet niet welke materiaal het is, het is in ieder geval geen baksteen. Op de 3e foto kun je zien dat de trap niet wordt ondersteund door de muur maar dat het wel doorloopt langs de trap.

Hierbij ook de tekeningen

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Op tekening is de muur haaks op de bouwmuur gearceerd als kalkzandsteen, en dus zeer waarschijnlijk een stabiliteitswand. Die mag er niet uit.
Nu zeggen bouwkundige tekeningen niet alles, dus kan je er zo een gewone spijker inslaan?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat klapdeurtje is alvast geen probleem. Als je er een houten kozijn in zet, zorg dan dat dit aansluit op de gezaagde stenen erboven. Dan kunnen die niet meer naar beneden vallen (al is dat risico zeer klein).
 

Klusserzoveel

  • #6
Volgens mij kan er constructief niet veel misgaan als je de betreffende muren verwijderd. De trap zit bovenaan vast en steunt op de staande balk. Ik heb hetzelfde thuis, als je een foto wilt kun je die zo krijgen. Dat kalkzandsteengebruik is gewoon eenvoudiger doorbouwen voor de aannemer, ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat het de andere binnenmuur of de trap stabiliseert en al zeker niet iets van de vloer erboven draagt.

Het lastige is inderdaad dat het kastdeurtje de muur erboven op moet vangen. Om veel geknooi te voorkomen zou je veel makkelijker de nieuwe kastdeurrichting evenwijdig aan de trapopgang kunnen laten zijn, dus zeg maar in de wandrichting van de betreffende 6,5cm kalkzandsteenmuur. Dan kun je ook met een mooie rechte deur af in plaats van met een schuine deur.
 

Markolino33

  • #7
Het is inderdaad kalksteen. Als je mij de foto zou kunnen sturen dan graag 😊.

Evenwijdig aan de trapopgang een deur plaatsen een supertip! Vrouwlief heeft Pinterest foto met de schuine kastdeur in haar hoofd dus dat wordt lastig.

Maar als ik het goed begrijp zou ik een schuine kozijn kunnen aanbrengen en hier een deurtje in kunnen plaatsen. Iemand advies welke stappen ik moet nemen of zoeken waar ik de te nemen stappen kan vinden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
@klusserzoveel: als kalkzandsteen eenvoudiger doorbouwen is, waarom is de andere wand die eruit moet dan niet van kalkzandsteen? Het begrip stabiliteitswand snap je in elk geval niet.
@Markolino33: Dwarswand mag er niet uit als deze van kalkzandsteen is.
 

Markolino33

  • #9
Beide wanden zijn van kalkzandsteen. Dus ik mag er niet aan zitten?

Een quote is overbodig als de tekst er net boven staat, mod.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Weet je het verschil tussen kalkzandsteen en gibo?
Sla in beide wanden eens een gewone spijker. Gaat die erin of krom?
 

Klusserzoveel

  • #11
@Rola
Ik weet wel wat een stabiliteitswand is, juist daarom zeg ik dat hij niet veel functie heeft in dit verhaal. Ik heb tijdens de bouw van mijn eigen woning, met net als hier een gedeelde binnenwand, gekozen voor het laten vervallen van de trapkast. Dit is voor risico en rekening van de aannemer uitgevoerd, deze gaf aan het te hebben bekeken en geen problemen te zien in de constructie. Omdat ik al betaald had voor de trapkast heb ik alle materialen wel gekregen (ook kalkzandsteenblokken en de deur voor de kast). Daarom weet ik dat de constructie hetzelfde zou zijn geweest. Wellicht dat de trap zelf trouwens ook nog een stabiliserende factor heeft mits deze steunt tegen de muur, de trap lijkt mij nog meer doen dan de haakse wand. Bijgaand in ieder geval een voorbeeld van dat het bij mij niet mis is gegaan, zie foto! De kast is er later aangezet en bijna klaar :D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
@Klusserzoveel: Het is niet zo relevant wat er in jouw huis is gebeurd. Elk huis is anders, dus elke situatie moet door een deskundige beoordeeld worden. Een aannemer doet het er goed aan dit voor te leggen aan een constructeur.

Het punt bij stabiliteit is dat het heel lang goed kan gaan, maar als het dan mis gaat, stort meteen alles in. Dit waarschuwt niet.

Graag dus alleen adviezen geven waar je verstand van hebt.
 

Klusserzoveel

  • #13
Mea Culpa. Iets te fanatiek geprobeerd te helpen. Ik ben inderdaad geen constructeur.

Mijn achtergrond is dat ik jarenlang werkzaam ben geweest bij een bouwbedrijf, in de verkoop en klantenbegeleiding van dit soort nieuwe woningen. Ik heb dan ook wel de nodige bouwkunde in mijn opleiding gehad, maar ben geen bouwkundige in die zin.

Wat mijzelf in dit verhaal overtuigde is dat de constructie gezien de tekening gelijk is als bij mijn huidige woning, waardoor ik me eigenlijk niet kon voorstellen dat een constructeur hier anders over oordeelt dan de constructeur van de aan mij verkopende aannemer.

Maar ik kan iedereen aanraden er eerst even een professioneel constructeur naar te laten kijken. Dan weet je het zeker en dat is wel zo prettig. Als er zaken instorten kun je tenslotte ook niet bij mij terecht :wink:
 

Markolino33

  • #14
@IJkenhout net even wat spijkers en hamer erbij gehaald. De wand waar de vitrinekast tegenaan staat buigt de spijker al snel. De lange wand waar de zijkant van de trap tegenaanstaat gaat de spijker er makkelijk in. Ik had het eigenlijk anders om verwacht.
Ik wist het verschil tussen gibo en kalkzandsteen inderdaad niet, maar dankzij google wel :)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Dan klopt de bouwkundige tekening.
De lange wand mag eruit, de korte niet.
 

Markolino33

  • #16
Pff.. ja het is niet anders
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu