Licht gaat uit bij inschakelen blender

Ruben-m

  • #1
Ik probeer al een tijdje de verlichting in de keuken aan de praat te krijgen, maar nog zonder succes. Het probleem is dat wanneer ik de blender inschakel, het licht uitgaat. De opstelling is als volgt:

4x2 12V Philips LED spots
4x OSRAM trafo
1x Dimmax 420SL dimmer i.c.m. pulsschakelaar

De blender zit op dezelfde groep als de verlichting. Wanneer ik de blender inschakel, zelfs nog zonder het mes te laten draaien, dan schakelt direct de verlichting uit. Volgens de foutcode op de dimmer is dit uit bescherming tegen een te hoge stroom. Ik ben echter ten einde raad m.b.t. de oorzaak. De dimmer is goed aangesloten en ook is het stopcontact niet rechtstreeks verbonden met de dimmer. Het stopcontact deelt alleen de fase en de nul met de dimmer, maar dat zou niet uit moeten maken.

Heeft iemand enig idee wat hier aan de hand zou kunnen zijn?

Alvast bedankt!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Kan je een foto plaatsen van hoe het een en ander is aangesloten, of een schema tekenen?
 

Ruben-m

  • #3
Dit is hoe ik het heb aangesloten. De juiste kleuren zijn gebruikt, dus bruin is fase, blauw is nul etc. Randaarde heb ik voor het gemak even buiten beschouwing gelaten. De pijltjes geven de draden vanuit de groepenkast aan.

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Als het zo is aangesloten heb ik geen verklaring voor de storing, maar misschien iemand anders wel?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Zijn de trafo's en de dimmer wel geschikt voor led verlichting?
 

Jan-willeml

  • #6
Controleer de lasklemmen van de nul zou ik zeggen.
Lijkt alsof de kring wordt gesloten via de dimmer
 

Ruben-m

  • #7
Ja trafo (OSRAM HTM105) staat op de compatibiliteitslijst van de specifieke Philips Master LED spots, en de dimmer (Dimmax 420SL) is ook specifiek voor LED bedoeld.

@Jan-Willem, op de lasklemmen van de nul kan ik niets geks ontdekken. Wat bedoel je met "de kring wordt gesloten via de dimmer"? Suggereer je dat de dimmer stuk zou kunnen zijn?
 

Jan-willeml

  • #8
Wat ik bedoel is dat wellicht de nul draad van het stopcontact en dimmer niet goed contact (geen contact of teveel weerstand) maakt met de aanvoerende draad en als er een grote stroom loopt via het stopcontact dit via de dimmer gaat. Bij een lage belasting lijkt alles dan wel goed te werken.

Vergelijk dit met een auto waarbij het achterlicht geen goede aarde heeft. Als het knipperlicht aangaat begint alles te knipperen Bekend probleem met zuid Europese auto's.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Welke dimfuctie gebruik je mode 1,2 of 3?

De meeste voedingen worden nl gemaakt om te werken met triac of fase afsnijding ontworpen om zo te werken met standaard dimmers.

Nu zou het kunnen dat jij deze begrijpelijk in ledmode hebt gezet maar dat dat juist weer niet werkt met je voeding.

Probeer eens een andere dimmode.
 

Ruben-m

  • #10
Ik heb alle vier de dimstanden geprobeerd, maar zonder succes. Ook heb ik een andere dimmer van hetzelfde type geprobeerd, maar ook dat gaf hetzelfde resultaat.

Op advies van Jan-Willem heb ik alle lasklemmen nagelopen, en het één en ander extra aangedrukt om er zeker van te zijn dat ze goed zitten, maar ook dit had geen resultaat.

Ik ga denk ik een andere dimmer proberen, in de hoop dat deze beter werkt. Of jullie moeten nog andere suggesties hebben?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu