Nieuwe groepenkast - 1-fase groepenkast naar 3 fasen

Rookieklusser

  • #1
Beste forumleden,

In ons appartement van 1971 is nog een oude stoppenkast zonder aardlekschakelaars aanwezig.
Het leek mij een goed plan om deze te vervangen door een moderne groepenkast met aardlekschakelaars.
Het betreft dus een 1-fase groepenkast.
Echter, met het oog op de toekomst lijkt het mij verstandig om alvast rekening te houden met 3-fasen. Is het mogelijk om een 1-fase kast om te bouwen naar 3-fasen of moet ik dan nu een zgn. 1/3 fasen kast nemen (deze zijn behoorlijk aan de prijs)?
Ik heb begrepen dat een 1/3 fase kast tegelijk met krachtstroom en gewone stroom kan werken, is dit een realistische situatie voor de toekomst of maak je dan bijv. enkel gebruik van krachtstroom?

Alvast dank voor jullie reacties,
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
In ieder geval moet dan de netwerkbeheerder een nieuwe aansluiting bij je gaan aanleggen. Dat kost meer dan een groepenkast.

Je kan overleggen met de installateur die het gaat uitvoeren om een kast te plaatsen die later uit te breiden is als het dan nog steeds je wens is om naar 3 fasen te gaan.
Heb je daar een speciaal doel voor?
 

Rookieklusser

  • #3
Dank voor je reactie.
Vooralsnog geen speciaal doel. Echter, als ik nu een nieuwe kast laat plaatsen, dan doe ik het liever in 1 keer goed, dat idee zeg maar. Verder sluit ik niet uit dat over een aantal jaar ons appartement verwarmd gaat worden via apparatuur dat krachtstroom vraagt.
Zo'n kast die uit te breiden is naar drie fasen, is dat een 1/3 fasen kast of valt een 1 fasen kast ook om te bouwen naar 3 fasen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het makkelijkst is om een groepenkast te laten plaatsen, die al geheel voor 3 fase is ingericht, met een 3-fase hoofdschakelaar en daarna voor elke fase (minimaal) één eigen aardlekschakelaar en daarna verder uitsplitsen met (max) 4 groepen per aardlekschakelaar. Alvast groepen verdelen over de drie fasen op de manier zoals het in de toekomst gewenst zou zijn.

De installateur maakt dan een doorverbinding van de 3 fasen aan elkaar, waardoor het voorlopig nog gewoon een enkelfase kast is.

Op het moment dat je naar 3 fase over wilt gaan is het enige dat hoeft te gebeuren het verbinden van de (evt. nieuwe) 3 fase meter met de hoofdschakelaar en dat doet dan de monteur van de netbeheerder, die de kast omzet naar 3-fase.

Tenminste, zo is het destijds bij mij gedaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Voor een appartement moet je jezelf echt afvragen of een 3-fasen aansluiting nodig is. In een (ouder) appartement is vaak geen ruimte voor een heel uitgebreide keuken, en ook een warmtepomp zie ik daar niet snel geplaatst worden. Dus met 1x 35A, en 2 aardlekschakelaar kom je al op maximaal 8 beschikbare groepen. Die krijg je waarschijnlijk niet gevuld...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nou dat zeg je nu, maar als je met inductie wilt koken zit je al heel snel aan 3 fasen vast.

En omdat gas eruit 'moet', zijn er veel mensen die inductie willen gaan koken.

Een kennnis van me heeft ook een (ouder) appartement, je zou eens moeten weten wat er allemaal in zijn keuken staat...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Koken gaat zelfs met inductie toch prima op een kookgroep. Thuis heeft de 6kW warmtepomp een 3-fasen aansluiting, en de 7 kW kookplaat zit op een kookgroep.
 

Rookieklusser

  • #8
Dank allen voor jullie reacties.
Toen ik het voorlegde aan de elektricien adviseerde die ook om meteen een 3-fasen kast te nemen. Ik vraag me dan wel af waar een zgn. 1/3 fasen dan voor is als je een 3-fasen kast ook als 1 fase kan aansluiten..
Verder koken wij al op inductie en dit gaat inderdaad op een kookgroep (twee keer 16 ampère). Overigens heb ik liever een 3-fasen kast omdat ik niet weet welke kant het straks opgaat met verwarming, ik sluit niet uit dat we inderdaad van het gas afmoeten, nu hebben we wel collectieve verwarming, maar straks misschien niet meer.. Verder kan ik niet voorzien wat voor apparaten er nog meer komen die misschien wel heel veel vragen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu