NEFF inductiekookplaat T4872N0 - linkermodule valt uit

Joswerts

  • #1
Beste specialisten,
Sinds enkele maanden vallen de 2 linkerzones van ons inductievuur - meestal na enkele minuten - uit. De indicatoren beginnen dan te flikkeren alsof de pannen niet meer herkend worden. Soms werken ze al meteen niet als we het vuur aanzetten. Ik heb al heel wat opgezocht op internet en verschillende nsoortgelijke verhalen gevonden, maar nog geen oplossing. De kookplaat heeft 2 identieke modules en het is de linkermodule die problemen geeft. De tip die het vaakst naar boven kwam is om de printplaat van de linkermodule zeer goed na te kijken op loszittende soldeerpunten, maar ik heb de kookplaat nu al enkele keren gedemonteerd en ik zie met de beste wil en na nazicht met vergrootglas geen loszittende soldeerpunten, ook geen doorgebrandde elementjes of iets dergelijks. En als er een zekering stuk zou zijn zouden de zones helemaal niet werken neem ik aan. Een andere idee was dat het probleem waarschijnlijk door een gebarsten spoelhouder van ferriet veroorzaakt wordt. Dat beïnvloedt de zelfinductie van het systeem en zal sneller de spoel in oververzadiging sturen. De aanstuurelectronica wordt dan te heet en de detector van die electronica stopt de stroomtoevoer en geeft een foutmelding. Dit lijkt mij een zeer aannemelijke theorie, maar het vreemde is dat de indicatoren van de 2 linkerzones ook soms meteen beginnen te flikkeren bij het aanzetten van het vuur en dan kan er toch nog geen oververhitting zijn lijkt me...Vermits ik toch het gevoel heb dat ik dicht bij de oplossing zit hoop ik van iemand van jullie de "golden tip" te krijgen!!! :roll:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Je hebt 2 compleet gescheiden delen voor links en voor rechts.
Door de voedingsprint om te wisselen kan je uitsluiten dat het aan de voedingsprint ligt.
Ook zou je de rechter en linker vermogensprint kunnen omwisselen.
ook wellicht de fase van de aansluiting.
Op de manier zou je kunnen uitsluiten waar het aan ligt.
Als er een draadbrug is op de aansluiting deze ook even controleren.
 

Ed Dortants

  • #3
Hallo,

Ik heb mij vandaag aangemeld bij "Klusidee" en las het probleem met uw inductiekookplaat.
Ik heb al een tijdje hetzelfde probleem en ook valt bij mij zeer regelmatig de linkerkookzone uit. Ik moet dan ook meestal de zekering in de meterkast vernieuwen en some werkt dat even.
Heeft u dit probleem inmiddels kunnen oplossen?
Het betreft de Neff inductiekookplaat type T4742NO
Alvast bedankt
 

Joswerts

  • #4
Beste Ed,
Ik heb het probleem intussen kunnen oplossen! De oorzaak van het probleem is dat je koelventilator stuk is. Hierdoor is er geen koeling meer en valt de module na een tijdje (meestal na een minuut ofzo) in veiligheid door oververhitting. Het probleem is dat het type ventilator (PAPST RER94-16/14R) speciaal voor Neff ontworpen en geproduceerd werd, en helaas zijn ze intussen niet meer verkrijgbaar (geloof me, ik heb er genoeg naar gezocht en gevraagd op internet). Uiteindelijk heb ik een andere defecte kookplaat met ook 1 defecte module op de kop kunnen tikken en heb ik de werkende module verwisseld met de defecte module in mijn kookplaat. Vervolgens heb ik op internet 2 ventilatoren met afmetingen die de afmetingen van de originele ventilatoren het dichtst benaderden besteld en de defecte ventilatoren vervangen. Het resultaat is dat ik nu 2 identieke en perfect werkende kookplaten heb :lol: . Het enige nadeel is dat de nieuwe ventilatoren iets groter zijn en iets meer lawaai maken, dus moest je voor dezelfde oplossing gaan moet je daar misschien wel rekening mee houden. Succes ermee!
 

Ed Dortants

  • #5
Beste,

Hardstikke bedankt voor de snelle reactie.
Mocht dit voor mij een dure of onmogelijke reparatie worden dan toch maar liever op zoek gaan naar een nieuwe inductiekookplaat. De inductiekookplaat is inmiddels 9 jaar oud en mijn vorige inductiekookplaat had naar 8 jaar al de geest gegeven.

Nog een fijn weekend, Ed
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu