Advies inzake een schoorsteen

Groninger1982

  • #1
Beste allen,

Onze schoorsteen is aan renovatie of vervanging toe. Het gaat om een schoorsteen die in 1987 is gebouwd/gemetseld. Als leek op dit gebied vraag ik mij af wat nu wijsheid is gelet op de staat van de schoorsteen: opnieuw de schoorsteen laten voegen of deze afbreken en een nieuwe schoorsteen laten metselen?

De schoorsteen wordt nog regelmatig gebruikt via een openhaard in onze woonkamer. Wij zijn echter voornemens om t.z.t. een houtkachel in de haard te laten inbouwen. De tweede vraag is of dit ook nog invloed heeft op de keuze om de schoorsteen opnieuw te laten voegen of een nieuwe te laten metselen.

Hieronder een afbeelding van de schoorsteen (er zitten veel gaten en/of scheuren in het voegwerk, maar niet in de bakstenen zelf voor zover ik dat kan zien):


Bij voorbaat dank voor de reacties!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Heb je ook plannen om je huis energiezuiniger te maken? Dan zou ik de schoorsteen eraf halen. Er zijn standaard doorvoeren voor alles wat er doorheen moet. Dan ben je van een grote koudebrug verlost.
 
  • Like
Waarderingen: Adelaar09

Groninger1982

  • #3
Nee eigenlijk niet. En optisch willen we ook een schoorsteen laten staan. Om ons heen staan dezelfde type woningen en allemaal voorzien van een schoorsteen. Maar goed, dat is persoonlijk.

De vraag blijft dus staan; opnieuw metselen of alleen opnieuw voegen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dat merk je meteen als je de voegen uitkapt.
Is de schoorsteen slecht dan rammel je de stenen zo los.
 

Groninger1982

  • #5
Dank voor de reacties tot dusver.

Zelf ben ik niet in staat de voegen zelf uit te kappen, dus ik zal hier iemand voor moeten inhuren. Omdat ik verwacht dat enkel voegen veel goedkoper is dan het opnieuw laten bouwen van een schoorsteen (en een opdrachtnemer daardoor desgevraagd zal adviseren dat opnieuw laten bouwen beter is), hoor ik graag een aantal meningen van de kenners op dit gebied.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dan is dit geen klusvraag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu