Bediening centrale ventilatie via lichtschakelaar

Omsels

  • #1
Ik heb op zolder een centraal mechanisch ventilatiesysteem zitten welke afzuigt op de badkamer, keuken en toilet beneden. De bediening zit nu op het toilet beneden met een schakelaar voor aan/uit, terwijl het systeem op 3 standen kan draaien.

Nu wil ik de afzuiging gaan schakelen op de badkamer. Mijn idee was om de afzuiging constant op stand 1 te laten draaien, en wanneer de verlichting op de badkamer aangeschakeld wordt, de afzuiging op stand 2 of 3 geschakeld wordt. Op zolder maak ik dan nog een extra schakelaar om de afzuiging geheel uit te schakelen.

Mijn vraag is nu, is dit eigenlijk wel mogelijk? En zo ja, hoe dit het beste uit te voeren?
 

Omsels

  • #2
Gaat het lukken als ik het alsvolgt uitvoer:

Aansluiting Perilex:
N en Aarde rechtstreeks
L1 via een aparte schakelaar rechtstreeks
L2 Niet aangesloten
L3 Vanuit lichtschakelaar van badkamer
 

DSR9500

  • #3
Wat voor merk en type afzuiging hangt er op zolder ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom wil je de box uit kunnen zetten? Dit is niet verstandig.

Als de box teveel geluid maakt, kan je beter dat oplossen in plaats van je gezondheid in gevaar brengen.
 

Bobbert

  • #5
Er bestaan ventilatieboxen met vochtsensor, scheelt een hoop schakelen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Hoe oud is de huidige unit? Als deze te oud is, is het een energieslurper en loont het om deze te vervangen door een nieuwe energiezuinige versie.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Er zijn ventilatie boxen, die draadloos bediend kunnen worden.
Ook kun je daar meerdere afstand bedieningen op aan sluiten.
 

Omsels

  • #8
Merk type en leeftijd weet ik zo niet, maar zo oud is hij niet. Ik wil hem trouwens in principe ook niet uit zetten, maar wel de mogelijkheid hebben. Al zou je dan ook gewoon de stekker eruit kunnen halen. Ik wil heb dus altijd op stand 1 hebben draaien, en als de verlichting in de badkamer aan is, op stand 3
 

Bobbert

  • #9
Voor 170 euro een nieuwe box met ingebouwde sensor, waarbij die dus automatisch harder afzuigt als je onder de douche staat.

Dit model ga ik binnenkort ook plaatsen als wij aan de verbouwing bezig gaan.

Ik pak er alleen nog een co2 schakelaar bij in de woonkamer (draadloos) en maak dus extra ventilatiekanalen.
Dus mijn set word wat duurder....170 is alleen de box met sensor.
 

Omsels

  • #10
De box die er nu hangt is een Rucon MVS-7P. Leeftijd weet ik niet, maar ik vermoed net zo oud als het huis, dus 25 jaar oud. Werkt op zich naar behoren dus als ik met een paar kabeltjes hem zo werkend kan krijgen zoals ik wil scheelt dat weer 180 euro. Ik vermoed dat ik dat qua eventuele energiebesparing er ook lang niet uit zal halen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Dat vermoeden klopt niet.

Reken het maar eens door.
 

Omsels

  • #12
Dat heb ik dus even gedaan, gebaseerd op de theoretische waarden. Mijn huidige afzuiging trekt 7 / 17 / 53 Watt.

Verbruik op jaarbasis stand 3 (1 uur per dag):
(365*1*53)/1000 * €0,22 = €4,25 per jaar
Verbruik op jaarbasis stand 1:
(365*23*7)/1000 * €0,22 = €13 per jaar.

De betreffende nieuwe afzuiging trekt (theoretisch) op stand 1 tussen 1,6 en 5,2 Watt; stand 3 tussen 10,2 en 50 Watt.

Hoe ga ik dit dan ooit terug verdienen? Zelfs als ik de nieuwe op zou hangen en altijd uit laat staan, heb ik nog een terugverdientijd van meer dan 10 jaar.
 

JayElectro

  • #13
Hallo,

Even nog een antwoord op je oorspronkelijke vraag,

Je zegt dat de schakelaar van de mv op de toilet zit, bedoel je daarmee met het licht samen of echt een aparte schakelaar voor mv, want dat is een rare plek om je mv te schakelen meestal zetten ze in de keuken een 3 standen schakelaar,

Schakelaar eraf halen en kijken welke draden er weglopen, ik gok dat de voeding van de mv in de centraaldoos van je wc uitkomt? Met daarop een las.

Beetje moeilijk te zeggen zo maar je moet zorgen dat je een rolluikschakelaar haalt, gouden pinnetje verwijderen zodat je een 3standen schakelaar hebt, en dan 2 schakeldraden en 1 fase erop, en dan je wcd van de mv schakelbaar maken om hem helemaal uit te schakelen wanneer nodig, en anders een itho daaldrop aanschaffen met een draadloze plakschakelaar. Of snap ik jou vraag niet goed?
 

Omsels

  • #14
Nee, dat is niet geheel wat ik bedoel.
De bediening van de mv op het toilet gaat weg. Ik wil dat de mv gewoon altijd op stand 1 draait, maar wanneer de lamp op de badkamer aan is, de mv op stand 3 gaat draaien.

Maar ik heb inmiddels het antwoord gevonden volgens mij. Het antwoord van Gerrit in dit topic: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/schakelen-mechanische-ventilatie.2980/
Heeft er iemand nog wel een tip welk of wat voor soort relais ik hier tussen moet zetten? Gewoon een 230v 16A? Desnoods in pb.
 

Omsels

  • #15
Bovenstaande heb ik uiteindelijk opgelost met een extra schakelaar.

De centrale afzuiging draait altijd op stand 1. Als ik de schakelaar op de badkamer omzet, gaat de ventilatie op stand 3 draaien. (Extra schakelaar, niet van de verlichting).

Het nadeel wat ik nu heb is dat de ventilatie naar mijn mening zelfs op stand 3 niet voldoende afzuigt. Er blijft veel damp op de badkamer hangen. Kan dit komen omdat het afzuigpunt van de badkamer middels een flexibele slang, via een t-stuk, op de hoofdbuis aangesloten zit? Deze hoofdbuis loopt recht naar beneden naar toilet / keuken. Ik heb ook al geprobeerd deze 2 punten nagenoeg dicht te zetten.
Ook aanzuigpunten in de badkamer zouden er genoeg moeten zijn. Er zijn 2 deuren, waarvan 1 met een grote kier van 1,5 - 2 cm (komt omdat badkamer hoger ligt dan de gang), en 1 met een kleine kier. En nog een dakraam waar een beluchtingsopening boven zit.
Of kan het ook zijn dat er juist teveel toevoer is en daardoor geen stroming ontstaat?
 

CV__

  • #16
7W maar voor zo'n oud (AC?) ding? Lijkt me zeer sterk.

Tja, die oude reut slijt uiteindelijk, gaat meer verbruiken en minder hard draaien. Zowel omdat de condensatoren achteruit gaan (..) en de lagers zwaarder gaan lopen.

Verbruik gaat verder omhoog en flow verder naar beneden als je toevoer te klein is (verstopte roosters) en er meer weerstand in de kanalen zit (te klein, te veel ribbelslang, verstopte ventielen).

In het boekje staat meestal een mooie grafiek waarin verbruik en flow staat als functie van het drukverschil wat hij moet overbruggen. Naarmate het drukverschil stijgt loopt het verbruik enorm op. Die 7W zal wel zonder buizen zijn, in nieuwstaat, op stand 1. Totaal nietszeggend dus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu