Buiten stucadoren met kalkmortel

Harry Bols

  • #1
Ik ben bezig met de bouw van mijn nieuwe schuur. Op de fundering heb ik een 'trasraam' van betonblokken gemetseld met specie zonder kalk.
Deze wil ik later bezetten met een cementgebonden mortel.

De rest van de muren ga ik metselen met unipor blokken (eigenlijk voor binnen maar licht van gewicht) Ik wil de unipor zowel metselen als stucadoren met een kalkmortel.

Nu hebben ze bij mijn bouwhandel kalkmortel in zakken van 25 kilo (merk intracoat) maar daar staat op dat het voor binnen is.

Kan het zijn dat dit niet de goede soort kalkmortel is?

En zo nee kan iemand een suggestie in de goede richting doen?

Bij voorbaat dank!
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Kijk naar fabrieks samengestelde mortel van buitenkwaliteit. Wanneer de kalkcementmortel zonder een beschermlaag(bijv sierpleister) een tijd is nat geregend en vervolgens komen er een paar dagen vorst dondert het van de muur af. Water zet bij bevriezing 10% uit
 

Harry Bols

  • #3
Dank Stucdennis,

Ik zal uitkijken naar een kalkcement mortel van een gerenommeerd merk.

Toch begrijp ik niet waarom bij ,oud met kalkmortel gevoegd metselwerk de voegen er niet uitvallen met vorst.

Dat is toch hetzelfde principe?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Gemetseld zit de kalkmortel(zonder cement toevoeging)tussen de steen je hebt een neerwaartse druk. Daarnaast is kalkmortel zonder cement elastischer. Gestucadoord hangt! het aan de buitenmuur. En is het onderhevig aan alle weersinvloeden uitzetting en krimp en je hebt te maken met een groter oppervlakte tenopzichte van een voeg. Het is zeker van belang dat jou gestucte laag slagwater kerend is. Dat zijn stucmortels met een W-0 waarde. Je gaat iets bouwen met een binnensteen die lekker van vocht houd. Werk met een gerenommeerd merk wat zich al een tijd heeft bewezen op de markt en houd je aan de productvoorschrijvingen. Staat er min laagdikte 1.5 cm doe dat dan ook en smeer niet dunner anders zit je met je oppervlakte spanning. Kans op scheuren en meer ellende. Oja en metsel ook met cement gebonden anders word je muur zachter ten opzichte van de stuclaag en zit je met een te groot spanningsverschil
 

Harry Bols

  • #5
Duidelijk. Geen kalkmortel dus. Nu wachten op wat beter weer.

Wederom bedankt!
 

Harry Bols

  • #6
Ik ben inmiddels aan het stucen met een cementgebonden mortel, laagdikte 15mm-20mm.

Het vlakzetten gaat prima maar er zijn 2 dingen die ik aan een ervaren stucadoor zou willen voorleggen:

1) Hoe gaat men om met grote muurvlakken, zeker met dit drogende weer? Ik verdeel het in vakken maar overgangen zijn duidelijk zichtbaar.

2) Het doorschuren: er komen bij mij steeds wat grotere zandkorrels/kiezels uit de raaplaag omhoog die sporen trekken.

Er onstaat dan een soort granol effect wat ik niet mooi vind.

Als ik het schuurbord vervang voor de kunstof spaan en dan ga verdichten gebeurt dit niet maar dan krijg je een beetje een doods aangezicht (zoals in de melkstal)

Ik schuur het dan met veel water en een schuurspons op om er weer wat leven in te krijgen maar dit is lastig homogeen te krijgen.

Is hier een gouden tip voor? nat in nat opnieuw schuren met zilverzand en cement?

Sorry voor het lange verhaal en bij voorbaat dank voor de eventuele reactie
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
Als wij buitenwerk doen. Gebruiken we hier een 2 laags systeem voor. De eerste laagdikte (Google maar Mep it Plus) minimaal 1.5 cm om alles vlak te maken. Dit laten drogen en de sinterhuid verwijderen met een schuurraam. Dit kan gerust in vlakken worden opgezet. Vervolgens de volgende dag 2a 3 mm mortel *K13* (dit moet wel in 1x gebeuren om aanzetten te voorkomen) overheen pleisteren, iets aan laten trekken en voorschuren met een grove oranje spons en na schuren met een gele fijne spons. Om aanzetten te voorkomen kun je bijvoorbeeld met 2 man opzetten.
 

Harry Bols

  • #8
Dank voor je reactie Dennis.

Ik probeerde veel te vroeg te schuren.

De 1 a 2 uur na het reien die je overal leest gaat over het
denk ik over het vlakschuren. Het opschuren zoals ik dat mooi vind kan pas na een uur of 5/6, dan komt het grind niet meer los.

Ik maak een papje van 5 delen zilverzand, 1 deel mekal en 1 deel pc. Muur zeiknat spuiten dan met het schuurspons inwassen om de laatste openingen dicht te schuren.

Dan ben je de overgangen van de guides naar de vakken ook kwijt.

Of het allemaal blijft hangen? Ik hoop het :?

Wat gebruik jij voor de plint?

 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #9
Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden😋. Als jij tevreden bent met het huidige resultaat en werkwijze zou ik zo doorgaan👍. Wat ik op de foto is natuurlijk nog niet af,maar ziet er tot nu toe goed uit.

Als plint zou je tijdelijk een panlat of kunnen bevestigen op gewenste hoogte volzetten met specie en wanneer uitgehard is verwijderen en afwerken. Of een kunststof stucstop profiel plakken met montage mortel en vervolgens volzetten en afwerken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu