Houten vloer of betonvloer voor bijgebouw.

Nicocin

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben van plan om een geïsoleerd bijgebouw van ongeveer 25m2, met overkapping van ongeveer 12m2, te gaan maken. Het gebouw zal gedeeltelijk als schuur en opslag gebruikt worden, maar ook gedeeltelijk als hobby/werkplek.

De draagconstructie wil ik maken van (20x20cm) houten gebinten, de buitenbekleding van planken (zweeds rabat), en het schilddak met pannen bekleed.

Onder de constructie wil ik een laag muurtje metselen om grondcontact met het hout te voorkomen. Waar ik echter nog niet uit ben, is wat daar onder moet komen.

Ik kan vooral veel info vinden over een betonvloer met vorstrand. Dat lijkt me een prima optie, maar misschien een beetje 'overkil'. Ik twijfel of het niet makkelijker, goedkoper, en milieuvriendelijker is om een poerenfundering te maken en een houten vloer. (En een houten vloer schijnt comfortabeler te zijn om op te staan dan een keiharde betonvloer).
Hier kan ik niet zo veel informatie over vinden. En als ik zoek op houten vloer versus betonvloer (op het web of op dit forum), vind ik voornamelijk posts over mensen die hun houten vloer willen vervangen door een betonvloer.
Ik krijg een beetje het idee dat een houten vloer wordt gezien als iets achterhaalds en dat tegenwoordig in bijna alle situaties een betonvloer wordt gebruikt. Klopt dat? Of is een houten vloer (en poerenfundering) nog steeds het overwegen waard?

Bij voorbaat dank voor jullie reacties,
Nico

(ps. Dit is mijn eerste post op dit forum, maar bij lange na niet mijn eerste bezoek. Ik heb tijdens eerder klussen al veel aan dit forum gehad. Tot nu toe altijd alle antwoorden in bestaande posts kunnen vinden!)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Je moet voorkomen dat de balklaag in contact komt met de grond en vocht.
Zet je het geheel ver genoeg boven maaiveld, dan kan dit prima met poeren en een houten balklaag.
 

Nicocin

  • #3
Bedankt voor je reactie Rola.
Overal waar ik hout ga gebruiken zal ik contact met de grond voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu