Grohe Talis S fonteinkraan lekt, rubber vervangen

Eborn

  • #1
De kraan in onze toilet lekt. Er valt elke paar seconden een druppel uit, ongeacht hoe lang hij al dicht is.

Ik heb helaas geen bon, maar ik vermoed dat het dit type is: https://www.hansgrohe.nl/articledetail-talis-s-s-40-toiletkraan-voor-koud-water-13132000


Ik heb online zitten zoeken, maar ik heb geen idee hoe ik deze kraan uit elkaar kan halen. Meestal zit er rondom de kop ergens een gaatje voor een inbussleutel, maar die lijkt hier te ontbreken. Uit de handleiding kan ik het ook niet opmaken, omdat daar enkel over montage gesproken wordt.

Op de afbeelding van spare parts wordt de kraan wel 'uit elkaar' afgebeeld, maar ook daar geen indicatie hoe dit dan moet. Heeft iemand enig idee?

Linkje naar de spare part tekening: https://assets.hansgrohe.com/mam/celum/celum_assets/153__heg01348_svg.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als je flink aan de knop trekt, zal die er zo afkomen.
Die zit er zogenaamd op geklikt.

Met een rubbertje red je bij deze kraan niet.
Er zit een ceramische cartouche in, die vervangen moet worden (onderdeel 3 op de tekening)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Hou oud is de kraan, zo te zien nog niet oud.
 

Eborn

  • #4
Peter,

Helder, dan ga ik dat proberen. Is het nog verstandig om meteen de o-ring te vervangen (onderdeel 4), of zou lekkage daar er voor zorgen dat er water bij de knop zou lekken? Nu druppelt het enkel uit de uitloop.

Jan,

Klopt, maar toch al weer bijna 7 jaar. Het huis is van 2012. Wij zijn de 2e bewoners, dus ik heb verder ook geen bonnen. Maar ik vermoed dat deze er gewoon vanaf het begin af aan in zit.
 

Eborn

  • #5
Ik heb net een paar keer met al mijn kracht aan die knop omhoog getrokken, maar er zit geen millimeter beweging in. Behalve dat er nu een straaltje water uit komt als ik de hoofdkraan onder de wastafel weer open zet ;-)

Heb het in open en dichte positie geprobeerd, maar het lijkt me dat dit niet uitmaakt. Nog andere tips, behalve de sportschool?
 

Robbie's

  • #6
Even reactie van Peter of Jan afwachten. Ik ben geneigd om eerst te proberen om tussen de dop een beetje WD40 met slangetje te spuiten. Als dat niet lukt zou je nog voorzichtig tegelijkertijd een beide zijkanten een schroevendraaier (of misschien beter plamuurmes, iets plats) onder dop er tussen kunnen zetten en voorzichtig omhoog wippen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Er zit een donkergrijs dopje/plaatje op de knop van de kraan, wip die eraf en draai de schroef binnenin de knop los, u moet hem er dan zo af kunnen trekken.
 

Eborn

  • #8
Bij mijn andere mengkranen zie ik die inderdaad, maar bij deze kraan zie ik hem niet. De foto die ik liet zien is van mijzelf, maar onder het handvat zit niet het gebruikelijke 'gaatje'.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Die knop zit er echt op geklikt, misschien even 2 brede platte schroevendraaiers tussen kop en kraan, en dan wat omhoog wringen.

Maar soms kunnen die heel vast zitten.
 

Eborn

  • #10
Duidelijk. Gevalletje gecontroleerd bruut geweld dus :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik zou uit veiligheidsoverwegingen de kraan er even af halen, u kunt zelf met de punt van de schroevendraaier in contact komen en ook de tegels kunnen beschadigd worden als een schroevendraaier uitschiet, daarnaast werkt het veel gemakkelijker.
 

Eborn

  • #12
Het is inmiddels gelukt. Nu nog een nieuwe cartouche bestellen en dan kunnen we onze handen weer wassen.

Bedankt voor de hulp!
 

Eborn

  • #13
Wat een leuk projectje tot nu toe 😂

Die cartouche zit dus muurvast. Zowel met een sleutel als dopsleutel geprobeerd maar er zit geen millimeter beweging in. Volgens de handleiding is het tegen de klok in om los te schroeven.

Kan wd40 nog helpen? Of is dat niet echt lekker voor de interne onderdelen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Zet er een ringsleutel 17 op, en laat iemand even de kraan vast houden.
Dan geef je een goede tik met een hamer tegen de ringsleutel, tegen de klok in.
Dan schrikt de cartouche meestal wel los.

Wel eerst het water er af zetten he, anders heb je er meteen een fontein bij. :mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu