Cementgebonden pleister gladde afwerking?

Coen17st

  • #1
Hallo, er wordt aangeraden om in kelders met een cementgebonden pleister ipv gips te stucadoren. Nu vraag ik me af hoe fijn en glad je dit kunt afwerken. Heeft iemand hier ervaring mee? Het mooist vind ik sausklaar, strak en glad, maar gaat dat lukken met een pleister op basis van cement? Er zijn ontzettend veel pleisters te vinden waardoor kiezen en informatie inwinnen niet makkelijker wordt.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Veel fabrieks samen gestelde cement pleisters zijn erg netjes af te werken. Maar zo glad als een sausklaar muur word het niet. Tenzij je afgaat pleisteren met natte kalk. Dit is niet overal te krijgen en moet je speciaal aanmengen met water en gietgips. Daarnaast is dit binnen 15 a 20 minuten hard Je kunt denk het beste een 2 laagsysteem aanbrengen(volgens mij mag ik geen merk en productnamen gebruiken) de eerste laag gebruik je om alles vlak en te lood te zetten minimaal laagdikte 1cm. Je kunt na het reien en dat de muur wat aangetrokken is een spackmes gebruiken om evt gaatjes dicht te zetten. Wanneer de muur echt hard begint te worden haal je de toplaag er af met een schuurraam(dit is een soort schaaf)
dit is voor de hechting van de volgende laag. Vervolgens trek je een dun laagje van 2de mortel er overheen en schuur je deze op met een licht vochtige gele schuurspons. Dan heb je fijnschuurwerk op cementbasis. De laatste mortel is in kleur grijs of wit verkrijgbaar.
 

Coen17st

  • #3
Dank voor je uitgebreide uitleg top, erg leerzaam. Het roept nog wel twee tal vragen bij me op.

1. ik heb nog zo'n 1,5M2 muur waar nog gips op zit, dit heb ik laten zitten omdat ik toch dacht er weer met gips overheen te gaan. Kan er ook met kalkcementmortel over gips gestukadoord worden? en indien nodig met een daarvoor bestemde voorstrijk, aanbrandlaag oid?

2. Het plafond is met stucplaten erin gezet. Kan hierover ook met kalkcementmortel overheen gestukadoord worden of is dit alleen voor gips bedoeld? Of kan hier gewoon gips op en alleen op de wanden kalkcement? hoe wordt dit in de praktijk vaak gedaan?


ps: Vast lastig hier antwoord op te geven maar vraag het toch; ik heb zelf nog nooit gestukadoord, is het erg moeilijk om voorbereidend werk te doen en alvast een raaplaag op te zetten om kosten te besparen? Of is dit te moeilijk en specialistisch voor de doet het zelfer?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Ik zal eerst antwoord geven op je vraag. Met kalkcementmortel smeren is zwaarder dan met gips en kalkcementmortel blijft niet even gemakkelijk aan de muur plakken. Kalkmortel kun je de gehele dag wel in de kuip laten zitten zonder dat het hard word. Om te oefenen is het wel mooi. Laat je gips na het mixen 20a 30 minuten in de kuip staan is het hard.

1. Gips op gips kan met een grondeer voorstrijk heft de zuigende werking op. Kalkcementmortel op gips raad ik niet aan. De zit met spanning verschil van mortel. Kans op scheurvorming door de verschillende hardheden van materiaal. Dus de onderlaag gips eraf zodat je weer een goede ondergrond hebt voor de kalkmortel. Kalk ondergrond goed bevochtigen met water en dan een vertinlaag(cm dikke laag endeze horizontaal ruwhalen) aanbrengen. Deze laten volledig laten drogen en daarna weer bevochtigen en berapen, reien en dichtschuren. Voor mij is het gesneden koek deze termen maar begrijp dat dit niet altijd voor anderen gelds orry daarvoor;)

2. Stucplaten op het plafond is geen probleem deze kun je gewoon met hechtgips(roodband,groen of geelband) berapen zonder voorstrijk. Daarintegen geeft voorstrijk op de platen je wel een langere verwerkingstijd op de stucplaten. mp75 is geen hechtgips en zul je wel voorstrijk moeten gebruiken
 

Coen17st

  • #5
Dankjewel! je hebt me weer een flink stuk verder geholpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu