Voordeur kan niet op slot van buiten

Hans1980

  • #1
Hoi,

Mijn voordeur is uit 2006 (was toen nieuwbouw). Hij heeft 2 "haken" die in de deurpost gaan als ik de deurkruk omhoog duw. Dan sleutel omdraaien en de deur is op slot.

Dit werkt goed van binnenuit, maar van buiten kan ik de sleutel niet meer omdraaien, ook al is de deurkruk volledig naar boven.

Ik heb de afstelplaatjes in de deurpost in alle mogelijke standen geprobeerd, maar daar ligt het niet aan (want van binnen werkt het ok).

Wat kan ik nu doen?

Thanks!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De meerpuntssluiting is stuk/versleten. Staat er een merk en typenummer op de voorplaat (= deel van het slot wat zichtbaar is op de kopse kant van de deur).
 

Hans1980

  • #3
Er staat merk FUHR met een SKG keurmerk. Geen type nummer.

Is die meerpuntssluiting zelf te repareren, of geheel niew mechanisme nodig?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan zou ik de meerpuntssluiting even verwijderen om te lijken of er op de zijkant van de slotkasten meer informatie staat:

- verwijder het deurbeslg;
- verwijder de cilinder door de stift los te schroeven die aan de kopse kant van de deur door de cilinder geschroefd zit. Stop de sleutel in de cilinder en draai de sleutel een paar graden. Dit is even aanvoelen wanneer de “meenemer
 

Hans1980

  • #5
Dank voor de tips, ik heb een slotenmaker gebeld want moet vandaag opgelost zijn...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Als je de deur gewoon open laat staan kun je hem dan wel van buitenaf op het slot draaien?
Zo ja dan ligt het toch aan de sluitplaten in het kozijn.
Zo nee dan zit er iets in het slot zelf verkeerd.
Nu met deze kou kan dat wel eens een bevroren druppel water zijn oid. en dan even flink warm stoken met een haar fóhn.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Kan ook in het slot zitten met een beetje grafiet op de sleutel kan je deze smeren
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Grafiet is een cilinderslot zal ik nooit adviseren. Meestal geeft dat net als slaolie en andere huis tuin en keuken middeltjes meer problemen dan dat er wat mee opgelost wordt en vooral met de wat duurdere ingewikkeldere cilinders richt je met grafiet meer schade aan dan je lief is.
Voor cilinders gebruik je een spray die vuil en vocht in de cilinder oplost en uit de cilinder spoelt en na het drogen een heel dun glad niet plakkerig laagje achterlaat.
Vandaar gewoon een dergelijke spray gebruiken (ook geen WD 40 oid.) en flink in de cilinder spuiten tot dat wat er uitkomt helder van kleur is.
Daarna flink met je sleutel in en uit de cilinder en draaien en opnieuw de cilinder uitspoelen tot ook dan alles wat uit de cilinder komt helder van kleur is.
zo'n spuitbusje kost iets van een tientje en spoel je zo 1 x per jaar je cilinders schoon dan verleng je de levensduur van sleutels en cilinders maar voorkom je ook dat sluitstiften blijven plakken en dat je soms zelfs zonder sleutel de deur kunt openen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu