Aanbouw vragen

TimonS

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig een plan te maken om een aanbouw te realiseren aan mijn huidige huis. De aanbouw heeft geen verdieping en is 6m diep, 2,3m breed en heeft een aflopende hoogte van 3,4-2,6m. Voor de vergunningaanvraag volg ik een checklist (voor een aanbouw) die ik via de gemeente heb gekregen. Momenteel ben ik bezig met alle tekeningen van de bestaande en nieuwe situatie, dit schiet lekker op en het grove idee heb ik op papier staan.

Echter loop ik nu tegen een aantal vragen aan. De checklist geeft aan dat ik "berekeningen moet doen voor de nieuwe en bestaande constructie conform Eurocodes als bedoeld in Bouwbesluit 2012". Ik heb in mijn tekeningen een plan voor de fundering staan; een standaard 150mm gewapende betonfundering met vorstrand tot 800mm onder maaiveld, rechtstreeks op het zand (het bestaande huis is ook rechtstreeks op het zand gebouwd net als de rest van de wijk). Voor de dakconstructie gebruik ik 200x70mm houten balken met een overspanning van 2340mm (h.o.h. 600mm). De vloer van de bestaande woning is met dezelfde afmetingen balken gemaakt en die overspant 4400mm. Tevens wordt (in de regel) een vloer zwaarder belast dan een dak lijkt mij. Met andere woorden; ik denk dat ik redelijk conservatief zit met het ontwerp.

Voor de bestaande constructie zou er weinig veranderen. Het enige wat er veranderd is dat ik een raam/deur kozijn weg wil breken in de gevel om de opening naar de aanbouw te maken. Is een kozijn van invloed op de algemene sterkte in een draagmuur, of is die te verwaarlozen? Als deze van invloed is dan zal ik deze op moeten vangen met een (stalen) balk.

Is het hiervoor inderdaad nodig berekeningen uit te voeren? Ik kan zelf prima sterkte berekeningen maken maar helaas ben ik onbekend met de regelgeving als het op huizen aankomt. Raden jullie aan dit via een constructeur te doen, of kan ik met een beetje hulp (van jullie :)) dit zelf aan?

Hieronder een paar tekeningen en foto om een idee te krijgen.

Alvast zeer bedankt voor jullie reacties.





 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Schakel een constructeur in.
Verder zie ik ook twee grote koudebruggen.
 

TimonS

  • #3
Duidelijk, bedankt voor je input.

Met de koudebruggen bedoel je dat ik de isolatie onder de fundering helemaal rondom moet doortrekken? Dus ook aan de buitenzijde van de vorstrand, tot aan het maaiveld?

Ik heb nu soort van gekopieerd hoe dit bij het bestaande huis ook gedaan is.

Zitten er nog meer beginnersfouten in?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Tip: Zoek standaarddetails op.

De aanbouw moet voldoen aan nieuwbouw regels van het bouwbesluit. Dus kopieren van tekening van je huis werkt niet.

Ik adviseer zelfs om er een bouwkundige of architect bij te halen. De gemeente/welstand gaat deze aanbouw niet goedvinden ;)
 

TimonS

  • #5
Aha, dat wist ik niet nee. Dan ga ik me toch wat meer verdiepen in het zoeken van regelgeving.

Ik sluit inderdaad niet uit dat ik er iemand bij ga halen, dat lijkt de verstandige optie. Aan de andere kant vind ik het ook erg leuk om zoveel mogelijk zelf te doen en daar weer van te leren.

Zou je iets meer kunnen kunnen onderbouwen waarom je denkt dat de gemeente hier niet mee akkoord gaat? Is dat omdat mijn voorstel constructief/regelgeving technisch niet klopt, of omdat de tekeningen informatie missen, of vanwege het aanzicht van het geheel, of..?

Ik zou graag van jullie kennis leren. Bedankt :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik snap dat je het leuk vind het zelf te doen en er van te leren. Je bent in ieder geval al goed bezig door de vraag hier te stellen.

De tekeningen laten zien dat je weinig/geen bouwkundige kennis hebt. Dan wordt het een hele kluif om aan alles te denken. Voor je het weet heb je een aanbouw die enorm tegenvalt.

Het uiterlijk van de aanbouw op tekening is ook niet geweldig. Tip: Maak het dak gewoon plat :idea:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu