Vloerverwarming lijkt niet optimaal te verwarmen

Dynel84

  • #1
Hi iedereen,

Ik heb sindskort een hoekhuis uit 1977. Tijdens de verbouwing heb ik gekozen voor vloerverwarming in de woonkamer, dit is dus de eerste winter dat hij aangaat maar ik merk dat het niet comfortabel warm is. Woonkamer is 40m2 wat hij moet verwarmen.

Ik ben een leek op het gebied van retourwaardes, aanvoertemp, etc. Dus ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen. Ik hoop dat jullie kunnen aangeven of alles wel klopt qua instelling.

Samenvattend:

- Ik heb een intergas Kompakt HR22 uit 2003. Aanlevertemp: 65
- Ik heb een nest 3rde generatie die via opentherm met de ketel communiceert, deze staat op 21,5c
- De thermostaatkraan van de pomp staat op 55 (zie foto)
- Vaak geeft de thermometer van de pomp aan op 35 - 40 te staan (zie foto)
- De wilo pomp zelf staat op stand 3
- Op dit moment lopen de aanvoer en retourslangen nog door het trappengat heen, mijn plan is om deze in de koof te verwerken en te isoleren.
- In de woonkamer zit een radiator, gewoon vol aan. Dit is een T11 radiator met 1700w vermogen
- In de gang zit een kleinere radiator, staat ook aan
- Op de eerste verdieping staan de radiatoren uit

Nou kunnen er natuurlijk meerdere factoren spelen (isolatie, oude cv ketel) maar het gaat er mij om of in ieder geval de instellingen zo kloppen.



Alvast bedankt, en hele fijne dagen aan iedereen gewenst natuurlijk!

Groet,
Lars
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wordt de vloer continu op temperatuur gehouden of wordt er alleen gestookt wanneer u warmte vraagt?
 

Dynel84

  • #3
Hi Jan,

Soms gaat de verwarming ook uit. Als de huiskamer de ingestelde temperatuur op de nest heeft bereikt slaat deze af.

Of is dit niet wat je bedoelt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als de verwarming uitgaat via de kamerthermostaat en de vloer wordt niet warm is er iets mis met de regeling van het systeem.
Wacht even op een specialist voor verder advies.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Dus de ingestelde temperatuur wordt wel gehaald? Maar je vindt het niet comfortabel? Voelt het koud aan? Tocht? Comfort is heel persoonlijk. Instellingen lijken wel goed te zijn. 55 graden voor de verdeler is aan de hoge kant. Wat voor vloerafwerking heb je? Pas je een nachtverlaging toe?
 

Dynel84

  • #6
Hi Ingmar89,

Het schema wat we nu aanhouden is dat snachts de verwarming naar 19 gaat en overdag naar 21,5. Meerdere mensen die ik sprak destijds mbt de vloerverwarming (waaronder een loodgieter) gaven aan dat het beter was om het schema max. 2 graden te laten verschillen tussen dag en nacht. Anders moet het systeem continu opstarten en afkoelen en dan is dat ook niet zuinig (gasverbruik is overigens nogal hoog 290m3 in een maand, maar dat terzijde)

Het hele autolearning systeem van de Nest heb ik ivm de vloerverwarming dan ook uitgeschakeld.

Nu is het zo dat de temperatuur volgens de Nest wordt behaald, en dan slaat hij even af, maar dan voelt het toch niet lekker warm. Nu heb je gelijk dat comfort persoonlijk is, echter voel je de kou en inderdaad ook tocht. Nu ik hier langer mee speel (dit is echt pas de eerste winter voor mij ;) ) merk ik ook dat er in de woning veel kou komt van de ramen. Dus ramen vervangen en wellicht spouwmuur isolatie heb ik al in de planning. Misschien lost dat het al op.

Weer even terug naar mijn eerdere punt (kloppen de instellingen?), en om je vraag te beantwoorden:

De buizen van de vloerverwarming liggen op folie direct op de broodjes, hier overheen is een zandcementen vloergestort met daarop weer PVC. De buizen zelf liggen volgens mij op 15 x 15 hoh.

Je gaf aan de 55 graden te hoog te vinden, maar ik zie dat de thermostaat nooit hoger dan 40 - 45 komt, is dit ook normaal?
 

Dynel84

  • #7
Hoi,

Toch nog even een update van mijn kant, en een bijkomende vraag. Ik merk nu dat het iets warmer is geworden, het is even wennen, ik kan nog maatregelen nemen om het beter te krijgen. De luchtvochtigheid bleek te laag waardoor het dan ook gelijk wat kouder aanvoelt. Wat ook niet helpt is al die storm de laatste tijd :D

Ik hoop dat jullie nog mij kunnen helpen met mijn aanvullende vraag, want ik kom er niet helemaal uit betreft het verbruik. Ik merk dat ik 10m3 gemiddeld per dag aan gas verbruik, dit lijkt mij ietwat hoog, wat zou dit kunnen zijn?

Zoals de situatie nu is:

- Ik heb de thermostaat van de verdeler nu op 42 staan
- De pomp staat op het variabel, standje 3. Of moet dit constant zijn?
- Op de eerste verdieping staat elke radiator vrijwel uit (op stand 2) behalve de badkamer. Deze heb ik voorzien van een danfoss bluetooth thermostaat die op zn eigen schema draait. Dus hij gaat niet meer altijd mee met de cv die de vloerverwarming aanstuurt.
- Ik heb een energieverbruiksmanager aangeschaft, vooral sochtends bij het opwarmen van de vloer moet de ketel flink power geven. Maar ik merk dat hij gedurende dag ook veel power moet leveren om het op te warmen. Het ding is 15 jaar oud, een ketel vervangen zou niet onverstandig zijn? Of kan ik nog iets instellen om dit beter te krijgen?

- Indien niet mogelijk, zijn er ketels die meer geschikt zijn voor vloerverwarming? Of zou elke CW4 geschikt zijn

Wederom bedankt voor het meedenken!
 

Marcn88

  • #8
Wat is de retour temperatuur bij de ketel? Zet de nest is op aan/uit iov opentherm en schakel op de nest "treu radiant" is uit waarschijnlijk als je nu in de geschiedenis van nest kijkt zie je heel veel korte blokjes van verwarmen?
 

Dynel84

  • #9
Hoi Marc,

Bedankt voor je reactie.

1. Retourtemp kan ik niet meten helaas. ik neem aan dat een IR meter inzicht kan geven?
2. True Radiant heb ik uitgeschakeld, ik ga het heel even aankijken. Maar dat is toch juist gemaakt voor vloerverwarming?
3. Opentherm uitschakelen kan ik daarna doen, maar dan moet ik de gehele Heatlink uitschakelen toch? Ik zie iig geen optie.
4. Geschiedenis: Klopt inderdaad wat je zegt, meerdere korte blokjes.

Daarnaast heb ik gisteravond de pomp veranderd naar constant, ik merk nu wel enorm verschil met eerdere dagen; gister rond 11 uur was er al 5m3 gas verbruikt, en vandaag rond 19:00 is er "pas" 6m3 gas verbruikt.
 

Dynel84

  • #10
Hoi Jan,

Deze post mag wat mij betreft op slot. Voor wie het nog wil weten: Ik heb een nieuwe CV ketel aangeschaft met een modulerende pomp, en eentje die een beter bereik heeft en ook "slim" genoeg is om de warmtevraag van de vloerverwarming te kunnen pakken. deze wordt binnenkort geplaatst.

Iedereen in ieder geval bedankt voor het reageren!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu