CV ketel op H-Gas

Peyke

  • #1
Hallo,

Ik zou graag een CV ketel willen hebben die al op H gas (G20) kan functioneren. Bestaan deze al, zo ja welke?

Ik weet dat de huidige ketels klaar zijn voor H gas, maar zijn ingesteld op G25/G+
De vraag waar ik geen antwoord op krijg/vind is of deze ketels zo kunnen worden aangesloten op G20 gas en lopen maar, of dat er een instelling verandert moet worden of dat er onderdelen verandert moeten worden.


De ketel gaat naar DLD, in de betreffende regio hebben ze al H gas. Ik heb goedkeuring van de schoorsteenveger, en weet dat garantie vervalt.

Ik hoop dat hier mij iemand kan helpen.

Bedankt,

Gr
Dennis
 

JeffreyD94

  • #2
De meeste CV toestellen zijn gewoon in te stellen op H-Gas.
In de documentatie kun je hier vaak meer over vinden.

Per toestel is het verschillend wat er moet gebeuren, in de documentatie staat vaak wat er moet gebeuren, echter het toestel moet altijd opnieuw afgesteld worden. Het advies is dit dus ook door een erkend installateur te laten doen.

Waarom garantie zou vervallen snap ik even niet? Normaal stel je een toestel in op de juiste gassoort, het niet juist instellen kan de veiligheid van het toestel beïnvloeden even als de levensduur van de warmtewisselaar en eventueel overige componenten. Garantie vervalt juist als het toestel niet juist is afgesteld op de betreffende gassoort.
 

Peyke

  • #3
Ik heb al van wat ketels de documentatie nagekeken, maar ik kan er zelf niets uithalen. Ik heb vaillant al eens gemaild maar die geven weinig info, Remeha heeft nog niet geantwoord. Het lijkt namelijk wel of dit een gevoelige vraag is waar men geen antwoord op kan/ wil geven :)

Het inregelen wil ik ook laten doen door een NL installateur. Duitse installateurs vragen zich tussen de 6 en 9k voor het plaatsen van een kombiketel. De garantie vervalt omdat het toestel een NL type aanduiding heeft en de ketel in DLd hangt.
 

JeffreyD94

  • #4
Ik snap dat je voor het prijs verschil een nederlandse installateur wilt inschakelen. Is het niet een mogelijkheid dat de installateur de fabrikant belt om speciaal een CV Toestel te bestellen welke gekeurd is volgens duitse regelgeving, met duitse keurmerk? Erkende installateurs kunnen ook rechtstreeks toestellen bestellen bij de fabrikant, of hun ook CV Toestellen mogen kopen welke voor de duitse markt bedoeld zijn durf ik persoonlijk niet te zeggen.
 

Peyke

  • #5
Dat weet ik ook niet, maar zeker het proberen waard. Bedankt voor dit idee 👍
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Misschien is het verstandig om goed te informeren wat in Duitsland wel en niet mag op het gebied van zelf kopen en zelf installeren.

Ze zijn daar beduidend strenger dan in Nederland. Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat als je zelf een ketel installeert en dus niet kunt aantonen dat dat door een erkend (duits?) installateur is gebeurd, je (o.a.) niet verzekerd bent en kunt opdraaien voor alle eventuele (gevolg-)schade ingeval van brand of andere ellende. Of dat de gasleverancier weigert je aan te sluiten cq. gas te leveren.

Zelfs al laat je de ketel afstellen door een Nederlandse installateur.

Dus voor je begint eerst heel goed weten wat daar wel en niet mag. Anders zou (relatief) goedkoop wel eens heel duur kunnen worden. Maar misschien had je dat allang gedaan, dan heb ik niets gezegd. :wink:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Begin er maar niet aan, als de Schorsteinmeister van de plaatselijke brandweer er lucht van krijgt dat er een NL ketel hangt, gaat de gaskraan gewoon dicht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Peyke heeft toestemming van de schoorsteenveger, dat is een autoriteit in Dld.
De ketel gaat naar DLD, in de betreffende regio hebben ze al H gas. Ik heb goedkeuring van de schoorsteenveger, en weet dat garantie vervalt.
Mijn vraag is wat die toestemming inhoudt om de onduidelijkheid hierover te vermijden.
 

JeffreyD94

  • #9
Ik ben even op internet op onderzoek uitgegaan, zover ik kan lezen mag je als Nederlandse installateur in duitsland werkzaamheden verrichten je moet alleen bij diverse instanties etc aangemeld zijn. Als ik zo lees nog een behoorlijke bureaucratie, hoe de afhandeling gaat met eventueel meldplicht etc en rapport opstellen blijft onduidelijk...

Ik denk dat je het risico en de gok niet moet wagen, er zal hoogswaarschijnlijk wel een rede voor zijn waarom een CV Toestel plaatsen in duitsland veel duurder is?
 

Tumkie

  • #10
In Duitsland is het al verplicht geloof ik dat elke ketel moet voorzien zijn van luchtdrukschakelaar ( in de toekomst de rest van EU ook ) ...
Zonder Duitse keuring en landscode op het typeplaatje zal je geen "vreemde" ketel mogen plaatsen ...
 

Peyke

  • #11
Ik ben er al 2,5 maand mee bezig, dus bekend met het hele proces, bureaucratie of misschien is legale maffia wellicht een beter woord :p Maar ander land andere regels, dat is nu eenmaal zo. Op Duitse fora ook veel info vanaf gehaald maar daar zien ze NL installateurs als onbekwaam en haast onnozel omdat ze zo "goedkoop" zijn.

Het proces is als volgt, wellicht hebben in de toekomst ook andere mensen er wat aan.

De gas verzorger plaats de Gasmeter pas wanneer er een door hun register ingeschreven installateur de installatie heeft aangelegd. Duitse installateurs buiten dit gebied mogen dit ook niet, echter kunnen ze zich wel laten inschrijven mits ze een inschrijving in een ander gebied hebben. Buitenlandse installateurs kunnen zich ook inschrijven, dit gebeurd met 4 formulieren (op zijn Duits uiteraard) en men dient bewijs van opleiding, diploma en inschrijving in NL gas instituut (ben even naam kwijt). Weinig loodgieters voldoen aan deze eissen omdat hier volgens NL regelgeving geen noodzaak voor is.

Mocht het al zo zijn dat er een gasmeter aanwezig is, dan is het wat makkelijker. Men plaatst een ketel en deze moet dan volgens voorschriften worden geïnstalleerd, ook officieel met verklaringen, stempel, vergaande garanties etc. Vervolgens moet de schoorsteenveger de installatie afnemen, hij doet dit pas wanneer dit een deuglijke installatie is.

Wat ik hier schrijf geldt alleen voor de regio waarin ik heb gekocht, bij andere gasverzorgers zijn de regels weer anders net zoals bij de schoorsteenvegers.
Ik heb zelf mail contact en persoonlijk contact gehad met de schoorsteenveger. Zelfs het type plaatje van NL vaillant ecotec plus ketel van 2019 laten zien en deze was volgens hem geen probleem bij een afname, echter heeft mijn regio H gas en hier loop ik nu op vast.

Probleem voor mijn eigen is, dat ik de woning ga splitsen en eigenlijk 2 ketels wil. Zodat er nooit gedoe is over verbruik en ik 2 thermostaten kan hangen. Ik zou ook kunnen kiezen voor één zwaardere ketel, maar dan zit ik weer met zoneregelaars wel met kamer thermostaat (lees mindere verhalen over kwaliteit van deze dingen) en om het verbruik te meten en onder te verdelen moet ik een aantal "warmemangezahlers" kopen, deze zijn 5jr gegeijkt. Al met al kosten deze extra zaken evenveel als een NL ketel haha
Maar ik ben er nog niet, want neem je één ketel bijv 40kw/ cw6 dan heb ik 3 badkamers en 2 keukens te voeden. Dat gaat tegelijk ook niet echt werken, dus plan B is om dan één appartement de SWW via een boiler te laten lopen.....

Dat niemand meer zegt dat het in NL zo moeilijk is :P
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu