AVDO parallel aan radiatorknop? Tzerra vs Evohome

HugoW

  • #1
Hoi,

Ik heb een nieuwe CV ketel (Remeha Tzerra) en op alle radiatoren in huis Honeywell Evohome knoppen. Die meten en gaan dus zelf open en dicht naar gelang de vraag. Helaas hebben deze systemen vaak ruzie, want de ketel wil na het stoken (voor verwarming of warm water) graag zijn inwendige warmte nog even kwijt, maar dat kan niet als de Evohome alle knoppen dicht gezet heeft omdat er geen warmtevraag meer is. Ergo, er moet ergens een AVDO in het systeem komen. Op dit moment hebben we als noodoplossing de radiator in de hal open staan, het is daar dus een sauna want hij gaat niet dicht als er ergens anders een warmtevraag is. Desgevraagd vindt Honeywell het niet een functie om aan de software van de Evohome toe te voegen (gemiste kans…).

Ik zie die AVDO’s vaak gemonteerd als bypass tussen aanvoer en retour van de ketel. Dat kan dus, maar ik denk dat de ketel dan wel rond kan pompen maar niet snel zijn warmte kwijt kan. En dat is juist het doel. Ik zit eraan te denken de AVDO parallel aan de radiatorknop van de woonkamer te zetten. Als de ketel dan de restwarmte kwijt moet, dan komt die in de woonkamer. Dat is niet erg, dat is een grote ruimte die niet snel oververhit zal worden (zoals de hal) en de AVDO blijft gesloten als er ergens anders in het huis een radiatorkraan open staat / warmtevraag is. Is dat logisch wat ik nu bedacht heb (of heb ik het wiel opnieuw uitgevonden, zou ook niet de eerste keer zijn…)

Dank,

Hugo
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Heb je niet toevallig meerdere radiatoren in de woonkamer? Dan zou je ook 1 radiator in de woonkamer kunnen uitvoeren zonder Evohome knop en die altijd aan zetten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Technisch is er geen bezwaar de AVDO parallel met de radiatorknop te zetten.

Eigenlijk best een goed idee :prima:
 

HugoW

  • #4
@Hessie; bedankt
@Job_04; dat wil ik niet, dan heb ik net als nu één radiator die altijd meedoet als er ergens anders ook warmtevraag is. Dus als de badkamer vraagt voordat ik naar bed ga (en het beneden al op temperatuur is) zou die radiator toch gaan verwarmen.

Ik ga eens wat fittingen en een AVDO bestellen.

Dank,

Hugo
 

Kockkie

  • #5
Hoe is dit afgelopen? Ben van plan om dit ook te gaan maken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De ketel wil helemaal zijn warmte niet kwijt.
De ketel wil circulatie houden zodat de temperatuurmeters blijven werken en de brander kunnen afschakelen voordat het kookpunt word bereikt.
Het is ook geen functie voor software, maar een hardware veiligheidsfunctie.

Een advo over een kraan geeft een lagere retour, en kan dus er juist voor zorgen dat de ketel blijft draaien omdat er kouder water retour komt ipv te stoppen door een te kleine Dt.
 

HugoW

  • #7
Hoi,

sorry voor de late reactie. Ik heb het geplaatst maar het is nog geen onverdeeld succes. Daarover later meer.

Eerst even een reactie op The headhunter. Wat je zegt klopt voor een systeem zonder centrale thermostaat / besturing. Dan geeft de ketel warmte totdat hij warm water terug krijgt via de bypass, kennelijk staan dan alle thermostaatknoppen dicht. Dat is in dit geval niet van toepassing. De ketel stuurt op vraag van de thermostaat, in dit geval van meerdere thermostaten gecoördineerd door de Easyhome module.
Het is in dit geval echt zo dat de ketel zijn restwarmte kwijt wil, zo staat het bij de storingen in de handleiding van de Remeha Tzerra die ik heb en ik heb er ook met Remeha over gecommuniceerd. Als je ineens de warmtevraag stopt wil de ketel de restwarmte in de warmtewisselaar (gedeeltelijk) kwijt. Volgens Remeha heeft dat met de kleine behuizing van de moderne ketel te maken. Dat doet hij door de pomp nog even door te laten lopen nadat de warmtevraag gestaakt is. Maar als op dat moment ook alle radiatorknoppen dicht staan, en dat doet de easyhome, dan kan dat nog even doorpompen dus niet. Vandaar de avdo.

Ik heb de avdo dus parallel aan een radiatorknop gemonteerd en het werkt redelijk. Eerst had ik heb kennelijk te laag afgesteld (de tegendruk) want de radiator in kwestie werd direct warm bij iedere warmtevraag waar dan ook in huis. Nu staat de avdo op 0,4 bar in plaats van 0,2 en werkt het beter, maar nog niet perfect. Ik heb laatst bedacht dat ik bij alle radiatoren de retour restricties een wijd open moet zetten, dat verlaagd de benodigde druk over die radiator en die restricties hebben toch geen nut meer met het Easyhome systeem.

Hugo
 

HugoW

  • #8
Ik bedacht net nog een oplossing, hele andere kant op;
Als de pomp draait maar de ketel niet verwarmd (dus aan het afkoelen is) moet de bypass open. Dus kunnen we ook een electrisch klepje maken in plaats van een overdrukklep, en signaal uit de ketel aftappen. Als de pomp geactiveerd is maar de gasklep niet, dan bypassklep open.

Zomaar een idee, wie doet er wat mee. Ik even niet ;)

Hugo
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Er is geen verschil tussen dichte thermostaatkranen of dichte evohome kranen.

De ketel moet stroming houden.
Dit doe je het beste dmv hardware en niet door knutselen in de ketel.
 

HugoW

  • #10
'Tuurlijk, schat, je hebt gelijk...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu