Remeha Quinta 28c in regelstop

Pkla

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een Remeha Quinta 28c cv ketel en ik heb een probleem met de warmwatervoorziening. De tapwatertemperatuur varieert zodanig dat douchen oncomfortabel is, ondanks thermostaatkraan. De brander gaat telkens uit en weer aan tijdens warmwaterbedrijf en de afgelezen aanvoertemperatuur schommelt tussen 58'C en 76'C. De bedrijfsmode gaat ongeveer elke anderhalve minuut door de cyclus 2 (ontsteken), 4 (warmwaterbedrijf), 1 (naventileren), 9 (toestel is uit omdat de aanvoertemperatuur hoger is dan de gewenste aanvoertemperatuur).

De brander slaat af bij 72'C en gaat weer aan bij 69'C. De gebruiksaanwijzing heeft het over een "normale regelstop", hoe moet ik dat zien?

Ik krijg geen foutmeldingen/ blokkeringscodes. Verder lijkt alles wel in orde: driewegklep functioneert, ventilator haalt alle toerentallen, pomp draait, ontsteking werkt, aanvoer en retour temperatuur sensors werken, flowswitch doet wat ie moet doen. Alle instellingen nagelopen en alles staat op fabrieksinstelling, behalve parameter E.

Is het normaal dat deze regelstop zo regelmatig optreedt? Zijn er dan parameters waarmee ik dit gedrag kan aanpassen? Of moet ik het zoeken in slechte doorstroming van de warmtewisselaar danwel pomp?

Ik ga zeker op mijn kop krijgen van jullie, maar de laatste keer onderhoud is wel 5 jaar geleden. :roll:

Bedankt alvast voor jullie inzichten!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dan zou ik daar eens mee beginnen.
 

Marcn88

  • #3
1e onderhoud uitvoeren danmeteen de pomp laten controleren op goede werking waarschijnlijk is de condensator defect
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #4
Is dit probleem langzaam ontstaan? Of opeens? Heb je verder iets veranderd aan je CV systeem?
Werkt je thermostaatkraan wel goed, of moet die gereinigd worden?
 

Pkla

  • #5
Bedankt voor jullie hulp!

Hoe controleer je de werking van de pomp? Ik heb gezien dat de dop aan de voorkant eraf kan.

Het probleem is langzaam ontstaan.

Er is niets veranderd de laatste tijd, 10 jaar geleden is de cv uitgebreid met vloerverwarming in de badkamer.

De thermostaatkraan werkt goed maar het probleem treedt ook op bij de wastafelkraan en die heeft geen thermostaatkraan.

Ik ga komend weekend de warmtewisselaar loshalen om te kijken of die vervuild is, dat lijkt me nu de meest logische oorzaak. En als ik uitvind hoe je de pomp verder kunt testen doe ik dat ook.
 

Marcn88

  • #6
De pomp kunt u testen door de schroef aan de voorkant eruit te draaien, hier komt dan een beetje water uit en dan met een platte schrievendraaier in dit bat steken en iets drukken stopt de pomp nu met draaien dan is deze defect
 

Pkla

  • #7
Afgelopen week heb ik de pomp getest. Ik kon deze niet tegenhouden met een schroevendraaier. Maar toen ik de warmtewisselaar had uitgebouwd was wel duidelijk dat daar een probleem zat. Deze zat behoorlijk vol met kalkaanslag, zie foto. Alleen de CV zijde zat vol, de warmwaterzijde was schoon. Ik heb de warmtewisselaar schoon proberen te maken met ontkalker, maar dat hielp maar heel weinig. De openingen kon ik met een schroevendraaier schoonmaken, maar binnenin kon ik geen gereedschap krijgen. Wat me opviel bij het schoonmaken was dat, na onderdompelen, de CV zijde ook veel langzamer leegliep dan de warmwaterzijde. Met de deels schoongemaakte warmtewisselaar was er hooguit een minimale verbetering merkbaar bij het douchen.

Dus... nieuwe warmtewisselaar S44488 besteld en gemonteerd. Nu draait de CV ketel weer als een zonnetje in warmwaterbedrijf! De aanvoertemperatuur wordt netjes geregeld en blijft tussen de 64 en 68 'C. De installatie gaat niet in de regelstop, maar moduleert de warmteafgifte met het toerental van de ventilator. Geen klachten meer tijdens het douchen.

Voor wie hier later nog eens terecht komt: Het is dus niet normaal als de regelstop zo vaak optreedt. De CV ketel hoort de temperatuur te regelen door modulatie van het toerental.

Voor het cv-bedrijf en voor bedrijf met externe boiler is het regelgedrag te beinvloeden met parameters, maar voor warm waterbedrijf heb ik weinig instellingen kunnen vinden. Kennelijk moet de warmteafgifte van de brander en de opname door de warmtewisselaar gewoon vanzelf in balans zijn.

Blijft nog mijn vraag over instelparameter E. Deze stond bij mij op 100, terwijl de fabrieksinstelling 120 is. Weet iemand wat deze parameter doet? De handleiding geeft geen omschrijving.

Bedankt voor jullie hulp!

 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #8
Parameter E is voor de maximale rookgastemperatuur, het maakt niet uit waar hij opstaat, deze word namelijk niet gemeten.
Deze parameter is alleen voor de export toestellen, hier zit een rookgassensor in.
Het probleem met de platenwisselaar had je sneller kunnen vinden als je naar zowel de aanvoer als retourtemperatuur had gekeken, je had gezien dat je een zeer grote delta T had :wink: .

Ik zou je adviseren om de gewone wisselaar te spoelen en een vuilvangfilter te plaatsen in de retour onder de ketel om herhaling te voorkomen.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #9
Wat is een normale dT tijdens warmwaterbedrijf?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #10
15 tot 20 graden.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #11
Dank je Wilibald. Ik zal bij mij eens kijken.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #12
Tijdens opwarmen buffervat is de dT=7°C. Toerental 1700 - 1600.
Tijdens tappen (afwas) een dT=13°C. Toerental niet gemeten.
Na ongeveer een minuut tappen heb ik ook een regelstop, maar geen merkbare temperatuurvariaties.
Onder de douche merk ik niets van merkbare temperatuurvariaties.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #13
Heb je waarschijnlijk en laag tapdebiet, is normaal dat hij dan even in een regelstop gaat. Een dT van 13 is netjes, dan heb je een goede doorstroming cvzijdig.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #14
Dan ben ik weer gerustgesteld.
Bedankt Wilibald.
Ik zou misschien nog kunnen kijken op welk toerental hij gaat tijdens het tappen. Je zou verwachten minimaal (1300 toeren) omdat hij in een regelstop gaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Rooster, als u nog meer vragen hebt dan even een nieuw topic aanmaken a.u.b.
U bent nu bezig met topic kapen.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #16
Sorry Jan, dat was niet de bedoeling.
Laatste opmerking.
Tijdens warm water tappen is mijn toerental 1300 toeren.
Lager kan de Quinta 35C niet.
Vandaar de uiteindelijke regelstop na ongeveer een minuut. Verder terug moduleren is niet mogelijk.
 

Pkla

  • #17
Bedankt Willibald, voor de informatie. Ik heb nog even gekeken wat de waarden nu zijn bij mij. Bij warmwaterbedrijf gaat de aanvoertemperatuur op en neer tussen 63 en 69 graden. De retourtemperatuur is stabieler, die beweegt tussen de 49 en 52 graden. Delta T schommelt dus ook, tussen de 11 en de 20 graden ongeveer.
Het toerental van de ventilator gaat op en neer tussen 1050 en 5160. Is dat nog zorgelijk, of voor verbetering vatbaar?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu