Storing FE32 Miele inductie kookplaat (KM5732)

Ivan1

  • #21
Vooreerst hartelijk dank voor deze info.
Zelf heb ik een kookplaat van het type KM5757 met hetzelfde defect, foutcode FE32.
Foto's van 'Noname11' zijn zeer duidelijk, en het komt me voor dat exact dezelfde printplaat bij meerdere types kookplaten van Miele wordt benut.
Twee ELCO's stonden er bol, en heb dus alleen deze vervangen. Condensatoren te gebruiken: 470µF 105°C 25V, eventueel mag ook 35V (kunnen hogere spanning aan).
Kostprijs 0,75 €/stuk in een electronica-zaak bij mij in de buurt.
Het vergde wat tijd om de kookplaat uit het keukenaanrecht los te maken en de siliconen te verwijderen.
Het herstel van de kookplaat kan beschreven worden als volgt (maak regelmatig foto's, deze kunnen bij het opnieuw assembleren zeer nuttig zijn... heb ik gemerkt):
* Leg een zachte (niet pluizende doek) op een vlakke ondergrond, en leg de kookplaat er omgekeerd op (glasplaat naar beneden)
* Open het vakje waar de elektrische bedrading aangekoppeld is (maak een foto), en draai de schroeven (licht) los zodat de bedrading kan weggenomen worden. (Dit is nodig om de printplaat er (gemakkelijk) te kunnen uitnemen (zie verder). Sluit het afdekplaatje terug na verwijderen van de elektr. leiding
* Draai alle schroeven rondom volledig los (noodzakelijk is een gekartelde bit), behalve de twee ronde schroefplaatjes. Deze laatste laten toe om de kookplaat terug om te draaien zonder dat alles openvalt.
* Nadat de kookplaat omgedraaid is, verwijder de twee laatste schroeven (kan gewoon met de hand). Nu kan de glasplaat worden weggenomen.
* (foto's nemen) Maak de elektr. bedrading van de ronde (kook-)elementen los. Verwijder de elementen en leg ze best op een tafel in dezelfde positie t.o.v. elkaar zoals ze aanwezig waren in de kookplaat.
* Verwijder alle schroeven die de aluminium plaat bevestigen aan de plastieken beschermplaat. Maak voor het verwijderen van de alu-plaat de ene zichtbare stekker los. Bij het wegnemen van deze plaat dient onderaan ook nog een massa-kabel losgemaakt te worden.
* Het elektronisch gedeelte is nu zichtbaar. Er zijn drie printplaten zichtbaar. Deze het dichtst bij de ventilator bevatten de twee (of meer) 'bolle' ELCO's.
* Alvorens die ene printplaat kan worden verwijderd moeten nog een aantal stekkers worden ontkoppeld. (foto's nemen) Dit vereist naast de eigenlijke vervanging van de defecte onderdelen misschien wel dat er nog meer omzichtig te werk moet worden gegaan. Kijk eerst goed hoe vooral de kleine stekkers dienen te worden losgemaakt om beschadiging te voorkomen. Wanneer de bedrading los is, kan de printplaat worden weggenomen.
* Het verwijderen van de defecte ELCO's en het solderen van de nieuwe vergt wat handigheid. Gebruik een soldeerbout met een dun uiteinde, ... of laat dit werkje opknappen in een electro-speciaalzaak.
* Om alles opnieuw terug te monteren, kan gewoon de omgekeerde volgorde van beschrijving hierboven gevolgd worden.

Succes met de uitvoering van het werkje, en bespaar (zoals in mijn geval) 598,50 €!
 

Mwinters

  • #22
Ook ik ben aan de slag gegaan met de reparatie van de twee elco's. Wat mij echter niet lukt is het ontkoppelen van de PCB naar PCB connectoren. Kan iemand mij uitleggen hoe dat moet? Ik probeer ze simpelweg verticaal eraf te trekken, maar dat vereist nogal veel kracht. Ik ben bang dat ik iets kapot maak als ik teveel kracht zet. Voor de goede orde, het gaat dus om de connectoren die verbonden zijn met de blauwe en zwarte draden (zie ook op een van de eerder geposte foto's).

Alvast bedankt
 

Ivan1

  • #23
De (nogal grote) connectoren met blauwe en zwarte draden zijn er gewoon in de hoogte af te schuiven. Ze zitten redelijk vast, maar met een schroevedraaier er voorzichtig onderin schuiven lukt het wel.

Ik bemerk toch nog even dat bij het plaatsen van de ELCO's de + en - zijde correct moeten aangesloten worden. Zie daarvoor de plaatsing van de defecte elementen!
 

GerH

  • #24
Zojuist mijn kookplaat met behulp van deze site gerepareerd. Voor alle duidelijkheid na het los maken van de kookplaat deze eerst op zijn kop leggen dan de stalen achterkant losschroeven, het geheel weer gezamenlijk omdraaien.
Glasplaat verwijderen, dan de elementen los schroeven en het geheel weer omdraaien en de plastic behuizing los schroeven voor het losmaken van de printplaat is het prettig als ook de stroomdraden worden losgeschroefd. goede tip van een gebruiker maak van elke fase even een foto.

Hartelijk dank voor alle verstrekte informatie
GerH
 

Mwinters

  • #25
Bedankt Ivan1, het is gelukt!
 

De smedt

  • #26
Hartelijk dank iedereen. Glasplaat kon in mijn geval blijven liggen. Alles langs onderaan gedemonteerd.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #27
Ook ik was aan de beurt met mijn Miele kookplaat. In tegenstelling tot wat hierboven staat kan het echt wel voorkomen dat een kookplaat compleet is vastgekit in het blad. Ik heb een verzonken kookplaat die gelijk is met het aanrechtblad en dat zit altijd rondom afgekit.

Bij deze kookplaten moet je aan de onderkant de kookplaat losschroeven en de onderunit er uit nemen, de glasplaat blijft dan zitten. Er moet wel voldoende ruimte zijn om de onderkant van de plaat te laten zakken. Als de keuken geïnstalleerd is door mensen die wisten wat ze deden is dat het geval, in mijn geval :evil: moest ik nog e.e.a. weghalen met een zaag (een multitool is erg handig dan).

Als je de onderplaat hebt verwijderd ziet het er zo uit:


Die witte ronde schijven zijn de inductieplaten. Die liggen er los op, je hoeft alleen de connectors los te halen. Let op de polariteit.

Als je de platen hebt weggehaald krijg je het aluminium frame. Schroef deze helemaal los van de plastic onderkant waar de printplaten inzitten en koppel de bedieningsconnector (zwarte draden) los. De witte flatcables hoeven niet los!



Als je het aluminium frame omhoog klapt haal dan de aardedraad los. Je ziet 3 printplaten: de 2 onderste zijn voor de aansturing van de inductieplaten en 1 rechtsboven is de voeding waar het om gaat:


Vlak bij de blauw/zwarte draad connector zit een kapotte elco en vlak naast de rood/zwarte connector:


Deze voedingsprintplaat moet er uit om de nieuwe elco's te kunnen monteren. Hij zit geklikt, dus dat gaat makkelijk, maar vergeet een eventuele brug niet te verwijderen die aan de achterkant zit bij de 400v/2x220 aansluiting:


De connectors op de printplaat zouden eigenlijk ook los moeten, ze zitten echter behoorlijk vast. De blauw/zwarte connector kan je met een brede schroevendraaier omhoog wippen (let op dat je de printplaat niet beschadigd). Er zitten ook 2 kleine connectors op de printplaats (grijs/crème flatcable) en die zijn een *stuk* lastiger. Ondanks dat ik heel voorzichtig was trok ik helaas een connector los van de printplaat:



Deze kleine connectors zitten niet door de printplaat heen gemonteerd (zoals de elco's) maar er op (SMD techniek) waardoor ze extra kwetsbaar zijn.

Met een soldeerbout met hele fijne punt icm met een vergrootglas (ik word ook een dagje ouder) is het mij gelukt de connector terug te solderen (gelukkig geen kapotte printbanen) maar overweeg eventueel om de connectoren te laten zitten en gewoon de voedingsprintplaat te kantelen met een doekje er onder tegen het beschadigen.

En let op de polariteit van de elco's bij het monteren.

Een persoonlijke opmerking: onze keuken zit vol merkapparatuur (Miele, Liebherr), heeft een vermogen gekost, is nog maar 7 jaar oud en ik heb al heel wat moeten repareren. Waar ik goed van baal :evil: :evil: :evil:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #28
Vervelend dat er zoveel kapot gaat maar je hebt geluk dat je het zelf kunt repareren. :wink:
 

Kockster

  • #29
Ik heb de condensatoren inmiddels ook vervangen, nadat ik foutmelding FE 32 had gehad. De foto's waren erg nuttig en heb de kookplaat ook van de onderzijde kunnen verwijderen.

Nu heb ik alles weer terug gemonteerd en krijg foutmelding FE 36. Ik kan hierover niets terugvinden. Heeft iemand een idee hoe dat op te lossen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #30
Misschien iets vergeten aan te sluiten?
 

Johannes59

  • #31
Ook ik wil even een bedankje schrijven voor al degenen die hier tips en foto's hebben geplaatst.
Ook hier al een hele tijd hetzelfde probleem : knipperende E en F en 34.
Dankzij de geweldige tips en zelfs foto's hier is ook onze kookplaat weer als nieuw!!
 

Patje200965

  • #32
Beste,

Ikzelf heb ook deze storing gehad.Na wat zoekwerk op internet kwam ik op jullie forum terecht, met alle info die ik zocht.
Super mannen , want dankzij jullie info heb ik mijn
KM 5775 zelf kunnen herstellen, kostprijs 2 € voor de 2 bol staande elco's. de print bij mij zag er wel anders uit dan op de foto's, maar na demontage was duidelijk dat het hier om hetzelfde probleem ging
Ik heb deze dus maar netjes vervangen door 470 uF 50 V
en na het terug monteren, het testen.......
en ja hoor, probleem opgelost.
Nogmaals dank aan allen hier op dit superforum.
Ik ben blij dat er nog onbaatzuchtig hulp geboden wordt.

Een zeer tevreden gebruiker
groetjes Patrick
 

Vinkie88

  • #33
Tekst verwijderd, mod.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #34
Wilt u even de forumregels lezen?
 

Deadlifter

  • #35
Ik heb afgelopen week ook de twee condensatoren vervangen op de printplaat. Maar om problemen in de toekomst te voorkomen heb ik 2 condensatoren met een voltage van 62 volt geplaatst, hierdoor kunnen ze niet overbelast raken. Mogelijk zit er standaard een te kritische condensator op dus i.p.v. de standaar 25 volt 470 mf nu 62 volt en 470 mf

zie foto
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #36
@ Anthees,

ik heb uw reactie verwijderd, we geven geen adressen of bedrijfsnamen, zie de forumregels.
 

Mielestuf

  • #37
Aangemeld om te laten weten, dat dankzij bovenstaande foto’s en beschreven Plan van Aanpak het is gelukt om de reparatie uit te voeren aan de inductieplaat uit 2006.
Het waren inderdaad de twee bolle elco’s. 😳
Dank- dank is groot voor de genomen moeite om het probleem te omschrijven.
( en aan de mannen, die het gefikst hebben).
 

Jos.schiffelers

  • #38
Miele kookplaat KM5757 uit 2007.
Ik heb ook het probleem van de bolle elco's gehad, storing FE32.
Vandaag met mijn broer opgelost.
De kosten van de condensators, twee stuks, totaal € 3.20.
Veel gehad aan de schrijvers op dit forum. Bedankt allemaal.
Vooral ook de foto's, prima zo.
Was wel even wat werk, helemaal uitbouwen, uit elkaar halen en condensatoren vervangen.
Dat laatste was zo gepiept.
Tip;
Maak bij elke stap foto's met je telefoon of zo.
Vooral handig bij het in elkaar zetten.

Bedankt allemaal
Wij kunnen weer probleemloos koken voor €3,20.

Hannie en Jos
 

LazyJack

  • #39
Dank voor alle tips, beschrijving en fotoos voor de aanpak van het vervangen van de 2 condensatoren. Solderen door een kennis laten doen die hier ervaring en de juiste spullen voor heeft. Kortom; paar uur werk en €2 verder en de kookplaat functioneert weer.
 

Repairder

  • #40
Ter reparatie gekregen inductie kookplaat geeft een FE 81 aan wie weet wat dit voor een fout is, en hoe je hem kan oplossen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu