Tafelblad afwerken (lak / beits)

Blueznl

  • #1
(Niet zeker of ik dit in het juiste subforum heb gezet.)

Niet gehinderd door enige kennis :D (en omdat ik nergens een tafel naar wens kon vinden) ben ik zelf een tafel aan het maken (dubbel drop leaf, middenstuk in langsrichting).

Het onderstel is gemaakt van (grove) restbalken 44x70, overgebleven na sloop van een voormalig gipswandje. Het geheel is in elkaar geschroefd met stevige schroeven (6x130, 6x70) en een beetje overkill :wink:

Het blad is gemaakt van (goedkoop) bouwmarkt multiplex. Eerst als experiment, maar het ziet er uiteindelijk wel aardig uit. (De constructie van multiplex danwel meubelplaat met latten (schroef + PUR lijm) onderlangs heb ik al voor andere tafelbladen gebruikt.)

Het geheel is (bijna) af (poten moeten nog) maar wat ik nog niet weet is hoe ik het blad moet gaan afwerken. Dit multiplex is erg gevoelig voor water, en de toplaag is erg dun, dus ik vermoed eerst beitsen en vervolgens lakken. Is dat de juiste oplossing?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Welk soort multiplex, populieren, berken of iets anders?
 

Blueznl

  • #3
Dat... staat er lekker niet op :-)

Van de website:

"Multiplexplaat Powerplex Pure interieur 1220 x 610 x 18 mm"

"Binnenlagen door en door hardhouten fineer, geschikt voor aftimmerwerk zowel binnen als beschut buitenshuis. Heeft een vlakke toplaag, een lange levensduur en is gemakkelijk te bewerken. Voor diverse doeleinde te gebruiken, onder andere betimmeringen, scheidingswanden, meubelwerk, etc. Voor al het plaatmateriaal in buitentoepassing geldt: (gezaagde) randen en kanten dichten met randsealer en zorgen voor een goede ventilatie."

De toplaag is wat rood en zeker geen berken. Lijkt me een of ander geperst hardhout, maar minder splinterig dan de reguliere hardhout multiplex panelen. (Eigenlijk had ik iets duurders moeten nemen achteraf, maar ja, weet nog steeds niet zeker of de tafel uiteindelijk niet gewoon in elkaar stort :cool: )
 

De Bob

  • #4
U kan een goede parketlak 1 of 2K gebruiken voor een voldoende bescherming.

De randen zal u meerdere keren moet behandelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Plaats even een foto van het oppervlak, misschien kunnen we dan meer zeggen, het is nl. nogal een verschil of het hardhout of zacht hout is.
Welke beits moet er op?
 

Blueznl

  • #6
Na wat te hebben uitgeprobeerd op rest materiaal heb ik uiteindelijk het volgende gedaan:

Poten:

- Cetabever Whitewash beits 2 lagen

Blad:

- twee lagen Cetabever Blackwash beits
- goed laten drogen
- een laag Woca meubelolie zwart

Die laatste zit er nu op en laat ik een tijdje inwerken, waarmee alle plekjes waar de beits nog niet was ingetrokken zouden moeten worden verzadigd.

Ziet er nu zo uit:



 

De Bob

  • #7
Ziet er mooi uit.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #8
Ziet er goed uit! zou het okoume kunnen zijn?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Nee, het is aziatisch multiplex, te herleiden aan de rode fineren, een plaatafmeting van 2440x1220 (8'x 4'), het aantal lagen fineer, de fineerrichting, de BB/CC dekfineren en het type verlijming.

Op de "moederplaat" van 2440 x 1220 staat een stempel met de diverse gegevens.

Vroeger werd er selectief gekapt in de bossen, en werden alleen de meranti stammen geselecteerd en verwerkt tot balkhout en multiplex. Tegenwoordig gaat alles wat voor de zaag komt om. De volumieke massa varieert daardoor van 300 tot 800 kg/m3. Ook de duurzaamheidsklassen van de houtsoorten verschillen enorm, waardoor het een plaat voor binnengebruik is.

Ocoumé is vele malen mooier, duurzamer en ook kostbaarder. Herkomst van de stammen: Gabon, Afrika.
 

Blueznl

  • #10
Volgens de tekst is de plaat, indien goed afgewerkt / behandeld, ook geschikt voor buitengebruik.

Ik heb hierover echter mijn twijfels... Natuurlijk, als de verflaag dik genoeg is kun je alles buiten neerzetten :P

Wat me opvalt is dat sommige delen van het blad 'superglad' zijn geworden (alsof iemand er heel lang met 600 schuurpapier op heeft zitten schuren) en andere delen veel grover zijn. (De tafel is met 200 en 400 geschuurd tijdens en na het beitsen.)

Dit effect is pas ontstaan na het olieen. Het stoort me verder niet, en het blad zal in de loop der tijd genoeg krassen en deuken krijgen dat er later niemand meer naar kijkt.

Er zit nu 1 laag olie op. Na een paar dagen inwerken is het met een micro vezel doek nog een keer uitgewreven. Ik was van plan een tweede laag olie er nog op te gooien, maar dat lijkt niet echt nodig, tenminste niet nu gelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu