Drukvat veel te ver van ketel?

Doehetzelver18

  • #1
Hallo, door hier op de site veel te lezen kwam ik er achter dat mijn oude drukvat wel erg ver van de ketel zit, 5 meter om precies te zijn.(ketel in de keuken, drukvat in verlaagd plafon van de wc, hebben daar al zo'n 40 jaar gehangen t2h) de ketel was VR dus misschien kunnen die oude pompen er beter tegen dan de nieuwe HR pompen? eigenlijk is deze plek de enigste normale plek voor het drukvat die aanwezig is anders moet er ruimte worden gecreëerd op een plek die niet service vriendelijk is.
mijn vraag: wat zijn de lange termijn nadelen van zo'n ver drukvat. misschien het vermelden waard dat het een systeem is zonder hoogte verschil (flat) ik heb dus niet met opvoer hoogten te maken en het drukvat zit ruim voordat de radiatoren beginnen in de koude kant.

mvg Rick
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
5 meter is een prima afstand. Waar heb je gelezen dat dat niet goed zou zijn?
 

Doehetzelver18

  • #3
Oa hier op de site, zo dicht mogelijk bij het "nul" punt dat wil zeggen zoals ik het begrijp zo dicht mogelijk bij de aansluiting van de koude kant/aanzuig kant van de pomp. het drukvat zit met een T stuk in de afvoer zijde dus het is niet zo dat er een extra leiding loopt die pas bij de ketel er bij komt

mvg Rick
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
5 meter is echt dichtbij genoeg.
 

Tumkie

  • #5
Ik wil hem toch liever zo dicht mogelijk bij de pomp hebben zitten
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je wekt mijn nieuwsgierigheid waarom.
 

Doehetzelver18

  • #7
Ja ik zou eerlijk gezegt ook wel wat achtergrond info willen hebben zowel voor als tegen denk dat dit erg interessant is om verschillende inzichten te zien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Link verwijderd, als ze niet weten hoe je een expansievat controleert lijkt me dit geen geschikt advies.
 

Marcn88

  • #10
Het expansievat mag op zich overal in de installatie zitten voor zn primaire werking namelijk de expansie van t water opvangen.
Idealiter gezien zit deze zo dicht mogelijk aan de zuigzijde van de pomp ivm overdruk/onderdruk in de installatie bv het expasievat zit beneden en de ketel hangt op de 1e verdieping en heeft een waterdruk van 0,7 bar dan kan het zo zijn dat als er een automatische ontluchter zit op de zolder etage dar deze lucht gaat aanzuigen ipv afblazen doordat het vat alle overdruk van de pomp wegsoupleert en dan de rest van de installatie dus na t vat in de zuigzijde van de pomp zit wat resulteert in een lagere druk dan de vuldruk op de ketel
Wat ook kan gebeuren is dat er cavitatie optreed in de pomp waardoor deze stukgaat
 

Doehetzelver18

  • #11
Eenvoudige vraag moeilijk antwoord. lijkt mijn leven wel haha

iemand nog pro's en contra's ? welwillend oor hier. moet dit weekend de knoop doorhakken.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Welke knoop? Volgens mij heeft nog niemand beweerd dat 5 meter te ver is. Dus lekker laten hangen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Expansie vat ontluchten ?
Lijkt me geen goed idee.
 

Doehetzelver18

  • #15
Jan waarom zit er dan een ontluchtings nippel boven op de beugel waar het expansie vat aan hangt? of moet ik zeggen dat ik de beugel gaat ontluchten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu