XMVK kabel in buis, welke lasdoos?

Qlusser

  • #1
Ik wil een buitenlamp aan mijn schuur hangen. De lamp wil ik aansluiten met een XMVK kabel. Het idee is om die in de schuur in PVC buis te leggen, met open bochten, om zo uit te komen bij een lasdoos die er al zit. Dat is zo'n rechthoekige universele lasdoos. De kabel gaat dan via een stukje PVC buis (ongeveer 20cm) de doos in.

Is dat een goede manier om dit te doen? Of mag zo'n kabel alleen met een wartel in een kabeldoos uitkomen (en moet ik dus een extra doos plaatsen)?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Kabel voer je in in een kabelinvoer (wartel, tuitje of rubber tule). Buis voer je in in een buisinvoer (uitbreekpoortje).

Een kabel invoeren in een buisinvoer voldoet meestal niet aan de (product)normen of -voorschriften. NEN1010 zegt ook dat alle omhulsels minstens IP2X moeten zijn afgesloten en aan bovenzijde zelfs IP4X. Dit is tegen het binnendringen van voorwerpen of stof. Als je een kabel invoert door een uitbreekpoortje voldoe je hier misschien niet aan.

Maar als je de kabel al grotendeels in buis legt, kun je deze toch ook in een stuk buis invoeren? Dan voldoe je wel aan de regeltjes. Bijkomend voordeel is dat je de kabel al iets voor de doos kunt aanstrippen (en dan bedoel ik natuurlijk alleen de buitenmantel, niet de aderisolatie), dit is waarschijnlijk wat fijner met betrekking tot de beschikbare ruimte in de doos. Zolang het aangestripte stuk kabel dan maar wel geheel in buis zit tot in de lasdoos.

Daarnaast moet je wel zorgen dat de kabel niet van buiten tot aan de lasdoos schuin afloopt naar beneden, dan loopt er mogelijk ook water zo je lasdoos in. ;) Doorboren van buiten naar binnen doe je het liefsf schuin naar boven. De opening in de gevel nog afdichten kan natuurlijk sowieso geen kwaad.
 

Qlusser

  • #3
XanderH schreef:
Maar als je de kabel al grotendeels in buis legt, kun je deze toch ook in een stuk buis invoeren? Dan voldoe je wel aan de regeltjes.
Dat was mijn bedoeling inderdaad, het stukje buis gaat de lasdoos in, alleen de bochten blijven "open". Goed om te weten dat dat aan de regels voldoet. Dan ga ik het zo doen, spaart het plaatsen van een extra doos uit.

Bedankt, ook voor de tips over het aanstrippen en boren!
 

Summer11

  • #4
Attema AK1 doos voldoet uitstekend. Je hebt zelfs varianten met giethars die je wijze van spreken in het water zou kunnen plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu