Buitenstopcontact veilig gebruiken in regen

Grondig

  • #1
Ik wil een buitenstopcontact gebruiken om kerstverlichting permanent op aan te sluiten. Het is een ip55 wandcontactdoos met klepje en als zodanig prima waterdicht. Alleen nu vraag ik me af hoe dat zit als er permanent een stekker ingestoken zit. Het klepje valt dan nog wel over de stekker maar is het geheel dan voldoende regenbestendig?

Zo niet, hoe kun je zo'n situatie dan het beste oplossen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
In principe moet het stopcontact hier tegen kunnen.

Eventueel maak je een klein houten afdakje erboven. Alternatief is (een stuk van) een vuilniszak en een stukje ducttape. Zorg dat de onderkant altijd open is.
 

DSR9500

  • #3
Of een plastic fles opensnijden
op maat maken en er overheen schuiven.
 

Bouwtux

  • #4
Als je een waterdichte rubber stekker in een IP55 wandcontactdoos steekt is die combinatie normaliter nog steeds waterdicht; de diameter van de rubber rand op de stekker sluit nauwsluitend in de wandcontactdoos, je moet dan ook echt even wat extra kracht zetten zodat hij volledig in de wandcontactdoos schuift. (Probeer het maar eens uit met waterdicht materiaal)

Dus wat ik zou suggereren is de bestaande, waarschijnlijk platte eurostekker van de kerstverlichting te vervangen door zo'n rubber stekker. Dan wel zorgen dat ook de rubber tule waar de draad de stekker ingaat goed sluit. Dan heb je een waterdichte verbinding die zelfs een hoosbui met windvlagen goed doorstaat.
 

Grondig

  • #5
Ik heb het pragmatisch opgelost en van een plaatje trespa een 'afdakje' op afschot erop bevestigd zodat water gelijk er vanaf loopt.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu