Tapwater wordt ineens koud van Vaillant VCW182e

Martin64

  • #1
Beste Forumleden,

Bij de Vaillant VCW182e wordt zo nu en dan het tapwater koud. Dit gebeurt tijdens het douchen.

Als de ketel in storing is, is de gasvlam uit. De oranje en groene LED zijn gedoofd. De schakelaars (die schakelen bij warmwatervraag) staan dan in de goede stand voor warmwatervraag (dus het membraan is het probleem niet). Er is geen foutmelding. Het openen van een extra warm- of koudwaterkraan heeft geen effect op de storing (dus de tapdrempel is het probleem ook niet) Meestal gaat de vlam na korte tijd weer aan en kan er gewoon verder gedoucht worden.

Tevens is de uitstroomtemperatuur laag, ik denk zo rond de 40graden.

Kan het zijn dat de platenwisselaar verkalkt is? Hoe kan ik deze reinigen? Of is er een ander onderdeel defect?

Het toestel doet al 25 jaar dienst. Omdat we volgend voorjaar het huis gaan verkopen investeren we liever niet in een nieuwe ketel....

Fijn als jullie meedenken. Hartelijke groet, Martin
 

Martin64

  • #2
Een nieuwe platenwisselaar wordt ook verkocht als ombouwset. Klopt het dat deze met de nieuwe buizen ook in het toetel past? Iets wat lijkt op de oude zie ik nergens te koop.


wel fijn als het probleem dan straks is opgelost.... wie weet raad?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Ik vermoed eerder dat de pomp druk te laag is, of je omschakel ventiel aan de rechter kant zit dicht (membraan in dit deel defect), stuurleidinkjes verstopt, drukveschil ventiel op gasblok slecht...... enz enz.

Als je je huis volgend jaar gaat verkopen, en dan een jaar te koop staat, ben je 2 jaar verder. Oftewel, verkeerde zuinigheid om niet aan een nieuwe ketel te denken.
 

Martin64

  • #4
Dank voor je antwoord!

Pompdruk te laag klinkt inderdaad ook heel logisch: doordat het CV-water niet snel genoeg door de platenwisselaar stroomt word a) het tapwater niet warm, en b) wordt het CV-water te heet waardoor een maximaal-thermostaat de vlam tijdelijk uitschakelt.
Als ik het beredeneer is de pomp veel harder nodig om het CV-water door het huis te pompen dan alleen door de platenwisselaar. En daar is geen probleem mee. Hoe denk jij daar over?

Als het omschakel ventiel om één of andere reden niet goed werkt, dan zal gewoon het huis verwarmd worden in plaats van het tapwater. Dus zou de vlam gewoon aan blijven. Of zie ik wat over het hoofd?

Als het drukverschilventiel op het gasblok slecht is, gaat de vlam dan ook aan en uit?

De platenwisselaar verkalkt klinkt voor mij ook logisch. Hoe kan ik dit controleren of het aan de pomp of de platenwisselaar ligt?

Het huis wordt in mei overgedragen aan de nieuwe eigenaren.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Zit je stuurnaaltje er nog in deze zit onder de drieweg klep en raakt nogal eens verstopt wil ook regelmatig een oorzaak zijn.

Of de drieweg klep opent niet geheel waardoor micro schakelaar niet geheel open gaat

John
 

Martin64

  • #6
Ik heb de platenwisselaar vervangen door een nieuw type. Een complete revisieset, met een duidelijke handleiding. Het probleem is opgelost: Weer heerlijk warm water zonder onderbrekingen.
Dank voor jullie meedenken. Martin
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu