Stopcontacten en Stucen

Cornel1988

  • #1
Hoi allemaal,

Ik heb al wat speur werk gedaan maar kom toch niet helemaal tot een volledig antwoord en hoop dat iemand het hier wel kan.

Voordat je nieuwbouw woning gaat stucen, moeten de plaatjes van de stopcontacten af.

Wat haal je er nou precies vanaf om later alles weer goed terug te kunnen plaatsen. Haal je alleen het plastic eraf? Of haal je ook het ijzere binnenwerk los?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ook het binnenwerk. Anders komen de binnenwerken straks te diep te liggen, en past het niet meer op elkaar.

Indien nieuwbouw, dan plaats je de stopcontacten natuurlijk gewoon ná het stucen :wink:
 

Cornel1988

  • #3
Ik laat de woning na oplevering stucen, doet de bouwer niet :)

Dank je wel! Waardoor ik dus twijfel is dat de eerste stukadoor die ik sprak aangaf dat alleen de plastic kapjes verwijdert hoeven worden en niet het binnenwerk omdat het stucwerk maar 2/3 mm dik zal zijn.

Klinkt dit gek?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ja. Je krijgt gegarandeerd ellende, vooral met de schakelaars.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Ik kom dit regelmatig tegen, deze stucadoors zijn prutsers.
Heb ze er regelmatig op aangesproken,maar ze blijven het doen uit gemakzucht.
 

Cornel1988

  • #6
Aha duidelijk!

Juiste manier is dus kap en binnenwerk loshalen. Naderhand weer netjes terug plaatsen. Ik dacht zelf al zoiets maar ging toch twijfelen.

Je krijgt natuurlijk de kapjes en plaatjes er nooit meer op als de muur hoger is dan het binnenwerk. Dank jullie wel!

Misschien nog een stomme vraag maar mag je het binnenwerk wel aan de kabeltjes eruit laten hangen als die maar los is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dan kan de stucadoor er niets mee beginnen want als het uitsteekt krijgt ie het lastig goed vlak.

Gewoon de binnenwerken eraf halen, indien nodig (bijv. bij wisselschakelaars) een etiketje met plakbandje voor markering wat waarop moet en dan op elke kabel een lasklem.

Als je wilt voorkomen dat de stucadoor de hele boel dicht kladdert dan zou je overal van die dunne plastic dekseltjes op moeten zetten. Die zitten normaal bij de inbouwdozen, maar bij het plaatsen van het installatiemateriaal zal de installateur ze weggooien. Kijk hem (als dat lukt) van te voren even vriendelijk aan en vraag of ie de dekseltjes voor je wil bewaren.

Afhankelijk van de dikte van de stuclaag zou je dan eventueel nog opvulringen kunnen plaatsen. Die zijn er in verschillende diktes en kosten heel weinig.
 

Cornel1988

  • #8
Dank u wel!

Mag je ook een kroonsteen per kabel gebruiken i.p.v. een lasklem?

Heb die nog liggen namelijk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Lasklemmen zijn naar mijn mening betrouwbaarder voor dit doel. Geen open gedeelte zoals een kroonsteentje. En vooral makkelijker, want je schuift ze op de draad en je haalt ze er even makkelijk ook weer af. Niks te schroeven.

En duur zijn ze niet.
 

Tiho

  • #10
Een kroonsteen is niet open (de contacten liggen verdiept net als bij een lasklem) en bovendien duw je hem terug in de doos. Lekker gebruiken als je die hebt.
 

Maurice81

  • #11
Kroonsteen kan prima, plak deze wel af met een tape en stop hem in de doos. Als de stukadoor er anders een klodder gips tegenaan smeert staat de hele muur onder spanning, gevaarlijk en erg onprettig voor de stukadoor.
 

Cornel1988

  • #12
Hoe kan de muur door gips onder stroom komen te staan? Dit begrijp ik niet helemaal :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Gips wordt aangemaakt met water, water geleid en ........
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Op het moment dat de stucadoor bezig is smeert ie nat gips tegen de wanden. Nu bereikt ie een inbouwdoos, smeert per ongeluk wat gips tegen een kroonsteen die verbonden is met de fase.

Omdat nat gips een electrische geleider is staat daardoor (zonder dat de stucadoor het in de gaten heeft) de gehele wand in verbinding met de fase, 230 V dus. Weliswaar via een (niet te bepalen) weerstand, maar ruim voldoende om, wanneer de stucadoor zijn geaarde bouwmixer pakt, hem een (eventueel dodelijke) optater te bezorgen wanneer ie ook nog de muur raakt.

Het is dan hopen dat een aanwezige aardlekschakelaar zijn werk correct doet en de man alleen een optater geeft maar verdere schade beperkt. Zeker ben je daar nooit van.

Ik heb ooit iemand die dacht dat het allemaal zo'n vaart niet liep zien vastzitten aan de stroom. Dat wil je vast niet meemaken!

Het is natuurlijk helemaal niet zeker dat zoiets nou net bij jou zal gaan plaatsvinden, maar je kunt zoiets beter zien te voorkomen. Groepen uitzetten die niet persé nodig zijn tijdens het werk en in elk geval zorgen dat de draden die in de inbouwdozen zitten terdege geïsoleerd zijn.

Waarbij ik er bij blijf dat lasklemmen veel betrouwbaarder isoleren dan kroonsteentjes.

En bij pakweg 15 Euro voor 100 stuks hoef je daar toch niet op te besparen als je toch al zoveel voor een huis uitgeeft. :wink:
 

GeCoLi

  • #15
Ik zit in een zelfde situatie momenteel... Nieuwbouw woning gekocht die achteraf (na oplevering) pas gestuct kan worden. Ik ga dus zelf alle stopcontacten en schakelaars eraf halen inclusief binnenwerk. Afdoppen van de draden ga ik met lasklemmen doen. Ik neem aan dat in geval van een stopcontact doos ik 3 klemmen nodig heb, aangezien de draden gescheiden moeten zijn van elkaar?

Verder lees ik e.e.a. over een E-stop stucring... Heeft iemand daar ervaring mee en werkt dat een beetje goed?

Gr. Maarten
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #16
Je hoeft alleen nul,fase en schakeldraad een klem te zetten. E stucringen is niet nodig. Een nette stucadoor stukadoor over het randje van wcd doos en snijd dit na het afpleisteren even uit. Dan heb je het netjes👍
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu